‘Denken tijdens trainingen, de visie van de trainer’ door Bart van Veghel
Waar denkt ze nu aan? Waarom let ze niet gewoon op haar techniek? Wat kan ik zeggen waardoor ze meer gemotiveerd raakt zonder haar boos te maken?
Ja, het werk van een personal trainer is ongeveer het leukste wat er is. En dit zijn echt de vragen die je jezelf als trainer tijdens een oefening stelt. Naast alle adviezen, schema’s, tips en trucs die ervoor zorgen dat een doel behaald wordt, is het zorgen dat het doel zo efficient mogelijk gehaald wordt erg belangrijk. Ik kruip heel vaak in het hoofd van een klant om te denken, hoe zou ik mezelf ervaren. Wat zou ik van mezelf willen horen? Wat motiveert wel en wat niet.
Epke Zonderland
Gelukkig is dat bij iedereen verschillend. Anders zou ik net zo goed een schema op kunnen stellen en zeggen dat je dit en dat moet doen, klaar! Maar zo werkt het niet. Hoe werkt het dan wel. Helma hoort mij altijd zeggen: samen! Waarop ze dan wel eens zegt: ‘ ik moet het toch doen?’ Maar daar ben ik het niet mee eens. Toen Epke Zonderland goud won op de olympische spelen, heeft hij alleen die gouden plak gehaald. Maar het was hem nooit gelukt zonder dat deskundige team. Daarom vindt ik dat, of je nou met een vriendin samen gaat sporten of met een personal trainer of in een groep, dat je samen naar je einddoel werkt.
De belangrijkste functie van de personal trainer is om de persoon kennis te geven en op een zo efficient mogelijke manier zijn/haar doel te laten behalen. Dat kan door zwaar (tjakka tjakka Emiel Ratelband) te motiveren, maar kan ook door samen te trainen of iets te zoeken wat leuk is en ook goed voor je. Ik ben niet zoals Ratelband, dus dat zul je bij mij niet aan treffen. Hoe kan het dan toch dat Helma nog steeds aan zoveel andere dingen denkt in plaats van te focussen op de oefening.
Vragen aan Bart
Heb je vragen of wil je graag advies van Bart? Vul dan dit formulier in. Bart helpt je graag op weg naar een nieuwe, gezonde toekomst!
Onzekerheid
Ik denk persoonlijk dat dit door onzekerheid komt. Een onzekerheid die iedereen in zich heeft. Denk maar even terug aan je eerste date of je eerste dag op de middelbare school, eerste dag op je nieuwe werk. De vraag die bij bijna iedereen door zijn/haar hoofd speelt: Wat vindt hij van me? Wat denken ze van mij?
Laat dat nou precies de vraag zijn die je jezelf niet moet stellen. Zeker niet wanneer je iets nodig hebt van iemand die daar niks aan heeft in het doen van zijn werk of het aanbieden van zijn product. Een slager denkt niet als hij een stuk kipfilet verkoopt: ‘pfff kijk hem nou, die trui past echt niet bij zijn figuur.’ Nee. Hij denkt: ‘hoe kan ik hem nog iets extra’s verkopen, zou hij de gehaktballen actie gezien hebben?’. Echt een verschrikkelijk dom voorbeeld, maar ik denk wel duidelijk. Mensen die jou iets te bieden hebben denken psychologisch gezien veel vaker vanuit wat ze zelf nodig hebben dan dat ze oordelen op anderen. Heel anders dan die jongen die een vleeskeuring in de discotheek houdt waar een groep meisjes staat te dansen.
Vetrolletjes
Ik als personal trainer kijk absoluut niet naar een shirt dat tussen de rolletjes gaat zitten of naar hoe slecht de conditie wel niet is. Ik kijk naar hoe ik het kan verbeteren. En het liefste zorg ik er daarbij voor dat die persoon zich prettig voelt bij de manier waarop we dat doen. Zo te lezen heb ik nog wel wat werk met Helma, maar ik denk dat het al veel beter gaat dan wanneer we begonnen. Vrees dus niet te veel van een drempel die je zelf creรซert, maar toon lef en durf de stap te zetten naar jou einddoel. Zeker als anderen daar bij willen helpen!
Loop jij nog tegen een drempel aan waar je overheen wil stappen? Ben gewoon eens open en eerlijk en deel het met ons!
Bart
tip: lees ook deel 1 van dit tweeluik: ‘De visie van Helma, de kandidaat‘