Steeds meer kinderen en volwassenen lijden aan ernstig overgewicht, met depressie, een negatief zelfbeeld of verstoorde verhouding met voeding als oorzaak of gevolg. Veel huidige behandelingen resulteren tegenwoordig nog te vaak in een terugval van oude eetgewoonten. (Jansen, Nederkoorn, Roefs, Martijn, Havermans, & Mulkens, 2009).
Vanaf 1980 is zwaarlijvigheid een groot probleem geworden en vanaf 1988 tot nu is het aantal mensen met overgewicht verdubbeld. De veranderingen in de welvaart die vanaf 1980 hebben plaatsgevonden die duidelijk samen hangen met het zwaarder worden van mensen zijn bijvoorbeeld dat de levensmiddelen zijn aanzienlijk goedkoper, er wordt veel meer geadverteerd, fastfood restaurants zijn enorm gegroeid en het aantal zittende beroepen wordt steeds groter. (Mens en gezondheid, 2012)
Obesitas
Doe mee aan een onderzoek over Obesitas en Midfullness. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Bij obesitas is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Obesitas staat samen met kanker en hart- en vaatziekten in Nederland boven aan de lijst van de volksgezondheid bedreigende factoren. Obesitas wordt niet voor niks als een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid gezien. Dikke mensen hebben meer medische klachten en vijftien procent van de sterfgevallen in Nederland is te wijten aan ongezonde voeding. Dit is evenveel als het percentage waarbij roken de doodsoorzaak is (van Strien, Afvallen op maat, 2007, pp. 47-49). Ook is obesitas een risicofactor voor depressiviteit en lage zelfwaardering.
Tot nu toe wordt obesitas niet als een psychologisch probleem gezien, maar als een medisch probleem. Hierdoor komen mensen met obesitas vaak terecht bij een dokter of diรซtist, zonder dat er rekening gehouden wordt met de psychologische kant. Vooral emotie eters zouden hier baat bij kunnen hebben. Er is aangetoond dat negatieve emoties aanleiding kunnen zijn voor het terugslaan naar het ongezond eten en diรซten en dat het zelfs kan leiden tot nog meer eten. Vaak is de aanleiding een emotionele verandering, zoals boosheid, depressie en angst. Psychologisch gezien is het voor emotionele eters belangrijk een goed zicht te krijgen op hun emoties en om vervolgens te leren op een betere manier met negatieve emoties om te gaan.
Wat hierbij misschien zou kunnen helpen is mindfulness. Mindfulness is het bewust worden van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen. Er is wetenschappelijk bewijs dat het een positieve invloed heeft op mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden.
Ons onderzoek
Wij zijn drie Human Technology studentes die op dit moment bezig zijn met een onderzoek of de combinatie tussen obesitas en mindfulness mogelijk is en hoe dit er uit kan zien. Human Technology houdt zich bezig met het bedenken van nieuwe producten of diensten. Ons doel in dit onderzoek is daarom een product of dienst te ontwikkelen die mensen met obesitas kan ondersteunen door middel van mindfulness.
Maar voor ons onderzoek hebben wij mensen nodig die ons willen helpen. Om beter inzicht te krijgen in de huidige situaties tijdens het afvalproces willen we op een leuke en creatieve manier met u hierover in gesprek. We willen graag weten hoe jij het huidige afvalproces ervaart en hoe het mogelijk voor jou verbeterd kan worden.
Lijkt jou het leuk om te helpen het afvalproces te verbeteren? Of heb je nog vragen, tips of opmerkingen over ons onderzoek of het onderwerp? Neem dan contact met ons op om het hierover te hebben onder het genot van een lekker kopje koffie of thee.
Contact
Contactgegevens waarop je ons kan bereiken:
Nadine Blouw
Email: [email protected]
Telefoonnummer: 0621151405
Of geef een reactie hieronder
Referenties
Jansen, A., Nederkoorn, C., Roefs, A., Martijn, C., Havermans, R., & Mulkens, S. (2009). Waarom obesitas in de GGZ behandeld moet worden. GZ-Psychologie, 38-44.
Mens en gezondheid. (2012, Maart). Overgewicht: Volksziekte nummer 1. Opgehaald van Mens en gezondheid: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/94196-overgewicht-volksziekte-nummer-1.html
van Strien, T. (2007). Afvallen op maat. Uitgeverij Boom.