Vetvrij eten is niet de oplossing bij overgewicht. Je kun namelijk niet zonder vetten. Lees deze leerzame column er maar op na.
Vetvrij eten? Eet juist meer vetten!
Vetvrij eten is niet logisch. Niet alle vetten zijn namelijk slecht. Sterker nog: je hebt vetten nodig. Zou je een vetvrij dieet hebben en nooit vetten eten dan was het snel met je gedaan.
Je lijf kan niet zonder vetten. Als je wilt afvallen, schrap dan niet radicaal alle vetten uit je dieet. Vetvrij eten en verantwoord afvallen horen gewoonweg niet bij elkaar. Over verantwoord afvallen vind je op deze website gelukkig heel veel informatie. Maar daarover gaat deze gastposting niet.
Waar ik het wel over wil hebben
Waar heb je vetten voor nodig?
Wat zijn slechte vetten?
Wat zijn goede vetten?
Goede voeding en lekker eten, kan dat samen gaan?
Waar heb je vetten voor nodig?
Vet heeft de naam slecht te zijn. En wees eerlijk: het is best schrikken als iemand je aanspreekt op je vetrolletjes. Slecht is echter wat ongenuanceerd. Er bestaan ook goede vetten.
Goede vetten zijn een bron van energie en leveren essentiรซle vetzuren. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, maar heeft ze wel nodig om te kunnen functioneren. Je zult ze dus van buitenaf, via je voeding, moeten binnenkrijgen.
Goede vetten zijn belangrijk bij de vorming van cellen, maar bijvoorbeeld ook in de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het stollingsmechanisme.
Overigens zit er nog wel iets interessants aan dat woord “essentieel” vast. Deze vetzuren heetten eerst vitamine F, tot men erachter kwam dat het vetzuren waren. Toen ontdekt werd dat de groei van dieren en kinderen wordt beperkt als deze vetzuren niet in de voeding zitten, kwam dat woordje essentieel erbij. Essentiรซle vetzuren hebben momenteel nog steeds de warme belangstelling van de wetenschap.
Daarnaast bevatten vetten vitamine E en soms ook A en D. Vitamine E beschermt je cellen, vitamine A is goed voor je ogen en vitamine D heb je nodig voor je botten en tanden.
Eet meer vetten komt zo al in een heel ander daglicht te staan. Nu is het nog zaak om de juiste vetten te kiezen.
Wat zijn slechte vetten?
Vetstoffen verschillen door de structuur van hun componenten, de vetzuren. Er zijn twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde zijn de slechteriken.
Sowieso kun je de vetzuren die deze vetten leveren zelf aanmaken. Het lichaam gebruikt het als opbouw voor energiereserve en de bescherming van organen. Het is onmogelijk om ze niet binnen te krijgen, hoewel het niet echt nodig is.
Het grote punt is dat je van verzadigde vetten al gauw te veel eet. Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
Verzadigde vetten herken je aan hun vaste vorm. Pakjes harde margarine en bak- en braadvet in een wikkel bevatten het. Soms echter zijn verzadigde vetten niet makkelijk te herkennen. Als ze verwerkt zijn in zoutjes, volle zuivelproducten, worst, vet vlees, koek, gebak, chocola, snacks….
Wat zijn goede vetten?
Onverzadigde vetten zijn goede vetten. ย Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren helpen namelijk mee om het cholesterolgehalte van het bloed gezond te houden. Ook zijn ze nodig voor de opbouw van cellen in het lichaam.
Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel en moet je โals gezegd- uit voeding halen. Voorbeelden zijn linoleenzuur (Omega-3) en linolzuur (Omega-6).
Producten met veel onverzadigde vetten zijn zonnebloemolie en arachideolie. Olie-hofleverancier van Omega 3 en Omega 6 is hennepolie (en dan ook nog eens in precies de goede verhouding).
Daarnaast vind je veel onverzadigde vetten in vette vis en (producten gemaakt van) noten, zaden en pitten.
Goede voeding en lekker eten, kan dat samen gaan?
Jazeker. Bij gezondmetpit vind je verschillende producten die gemaakt zijn van zaden, pitten en noten. Zaden, pitten en noten bevatten van nature veel vetten. Verzadigde, maar vooral onverzadigde vetten en heel veel energie, essentiรซle aminozuren, vezelsโฆ Dat moet ook wel, want zoโn klein zaadje moet voldoende voedingsstoffen bevatten om uit te kunnen groeien tot een boom waar weer nieuwe zaden en pitten aan kunnen groeien.
Door zaden, pitten maar ook noten te persen wordt olie verkregen. Door ze te vermalen ontstaat een smeuรฏge pasta. Niet alleen zijn die producten supergezond (zie hierboven), ze zijn bovendien heel erg lekker.
Het voert te ver om in deze posting een opsomming te geven van wat je allemaal kunt maken met pompoenpitolie, henneppasta, walnootolie en -pasta, abrikoospitpasta, chiazaden en nog veel en veel meer. Maar als je naar gezondmetpit.nl gaat lees je er alles over. Bovendien staat er een gratis e-receptenboek voor je klaar. Dan heb je meteen inspiratie. Je kunt het direct downloaden.