Weet wat je eet door ‘Iris Kookt’
Waar komt de melk vandaan?
Vaak horen we dat kinderen niet meer weten waar bijvoorbeeld de melk vandaan komt. ‘Uit een pak’, of: ‘uit de winkel’, zou steevast het antwoord zijn. Uit een Brits onderzoek van de milieu organisatie Leaf onder 2000 mensen (juni 2012), blijkt dat ook inderdaad te kloppen:
40% Van de 16-23 jarigen (36%) konden niet de link leggen tussen melk een afbeelding van een melkkoe, 7% legde de link met tarwe.
Minder dan de helft (41%) wist dat boter een zuivelproduct is, van de koe dus. 67% Kon het verband leggen tussen een plaatje van een kip en eieren, maar 11% dacht dat eieren van granen of maïs afkomstig was.
Caroline Drummond, de directrice van de milieu organisatie, vond de resultaten van het onderzoek schokkend en reageert in The Guardian:
“We horen vaak dat onze kennis over voedsel afneemt, maar dit onderzoek laat zien hoe slecht de situatie werkelijk is; we raken steeds verder verwijderd van de oorsprong van het voedsel .”
We weten niet meer wat we eten
Het is ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen niet weten waar hun voedsel vandaan komt. We kopen ons eten grotendeels bij supermarkten waar hooguit door plaatjes op de verpakkingen nog duidelijk wordt gemaakt waar een product vandaan komt. Uit eerder genoemde onderzoek bleek ook dat drie van de tien volwassenen geboren in de jaren 90 in geen 10 jaar een boerderij hebben bezocht.
We raken steeds meer vervreemd van de oorsprong van ons voedsel en door het enorme aanbod uit de voedingsmiddelen industrie wordt dat er niet beter op. Integendeel, we weten niet alleen niet waar het vandaan komt, we weten vaak helemaal niet eens wàt we eten!
Wel eens geprobeerd de ingrediëntenlijst te ontcijferen van producten uit de supermarkt? Je hebt er vaak al een leesbril bij nodig, maar zelfs dan, al die vreemde E-nummers en rare scheikundige namen. Daar kan bijna niemand meer wijs uit worden tegenwoordig! In mijn stappenplan naar gezondere, pure voeding, is het eerste wat ik je aanraad: lees de labels! Probeer te ontdekken wat je nu eigenlijk eet.
Michael Pollan
Michael Pollan noemt in zijn boek ‘Een Pleidooi voor echt eten‘ manifest van een eter.
Twaalf geboden voor gezond en echt eten, de eerste twee luiden als volgt:
1. Eet niets dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen;
2. Vermijd voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die:
- a) onbekend zijn
- b) niet uit te spreken zijn
- c) meer dan vijf in getal zijn
- d) maïsstroop bevatten
Of met andere woorden: houd het zo puur en eenvoudig mogelijk.
Wat is nou gezond?
Het is in deze tijd steeds moeilijker om te weten wat wel en niet gezond eten nu is. De adviezen die je overal om je oren geslingerd krijgt wijken vaak nogal uiteen en zijn zelfs vaak tegenstrijdig. Hoe weet je nu wat je moet eten, wat is nou wel en niet goed goed voor je?
We staan inmiddels zo ver af van onze oorsprong dat we het contact zijn kwijtgeraakt met het gevoel. Het is voor de meeste mensen heel moeilijk nog te kunnen luisteren naar wat het lichaam aangeeft nodig te hebben. Dat is ook niet zo gek, want veel stoffen die door fabrikanten in voedingsmiddelen worden gestopt, brengen het lichaam in de war.
Fructose is daar een goed voorbeeld van. Suiker bestaat voor de helft uit fructose, de andere helft is glucose.
Bij het eten van fructose, krijgen je hersenen niet een signaal dat er gegeten is, je krijgt er geen vol gevoel van. Je blijft dus eten! Handig voor de fabrikant natuurlijk, minder handig voor je gezondheid, dat moge duidelijk zijn!
Puur en echt eten
Om weer in contact te kunnen komen met dat gevoel, om je lichaam niet voor de gek te houden, is het dus zaak je voeding zo puur mogelijk te kiezen. Kies voor natuurlijke, pure producten zonder rare chemische toevoegingen en vermijd supermarkt voeding. Beter nog: vermijd zo mogelijk de supermarkt en ga letterlijk de boer op. Dan weet je niet alleen wàt je eet, maar ook wáár het vandaan komt!
Iris Maier, blogger Echt Eten koken