De voedingsindustrie gaat geen reclame meer maken die gericht is op kinderen onder zeven jaar. Het verbod geldt voor alle media op alle tijdstippen.
Voor het eerst is de industrie bereid tot beperkende maatregelen voor kinderen. Het gaat om een ban op reclame voor voeding, die is gericht op jonge kinderen. Brancheorganisatie FNLI stuurt een voorstel hiertoe binnen twee maanden naar de stichting Reclame Code. Dat zegt FNLI-directeur Philip den Ouden in een gesprek met deze krant. Hiermee wil de industrie een bijdrage leveren aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen.
Als de stichting Reclame Code akkoord gaat โ meestal een formaliteit โ kan de maatregel in de eerste helft van volgend jaar ingaan. In deze stichting maken fabrikanten, reclamebureaus en media op basis van zelfregulering afspraken over de wijze van adverteren. Voordat de stichting een regel opneemt in de reclamecode, toetst ze die eerst op werkbaarheid, zegt directeur Prica Ancion. Ze laat zich niet uit over het FNLI-voorstel, omdat ze de tekst ervan niet kent.
De voedingsindustrie staat al jaren onder druk van onder andere overheid en de Consumentenbond om haar voedingsreclame die gericht is op kinderen, te beperken. Het gaat vooral om reclame in kinderbladen en rond de tv-programmaโs van de kinderzenders Jetix en Nickelodeon. Van de jongeren tot en met achttien heeft 15 procent overgewicht, bijna 500.000 kinderen. Dat aantal groeit jaarlijks met 6 procent.
De FNLI trekt de reclame voor alle voeding in, want de organisatie meent dat de ene soort voeding niet schadelijker is dan de andere. โWe geloven trouwens niet dat dit een jota helpt tegen overgewicht, maar we willen een keer een einde maken aan de discussieโ, zegt Den Ouden. De Consumentenbond heeft altijd gepleit voor een verbod op reclame die ongezonde voeding aanprijst en gericht is op kinderen tot twaalf jaar. Een woordvoerder van de bond zegt dat hij blij is met โdeze eerste stapโ.