De dagen zijn alweer aanmerkelijk korter en de natuur maakt zich gestaag op voor de winterperiode. Ook wij mensen zijn een onderdeel van dit natuurlijke proces. Jammer alleen dat in onze cultuur en maatschappij de werkgever geen genoegen neemt met de woorden: “welterusten, we zien elkaar weer in het voorjaar”. En soort van winterslaap is hierdoor niet mogelijk. Jezelf aanpassen aan het seizoen echter wel. Wanneer je jezelf hierover eens onder de loep neemt, zal je wel dingen ontdekken die al doet. Je oerinstinct laat je immers niet in de steek: de centrale verwarming snort om te zorgen dat je niet onderkoelt raakt, er staat weer winterkost op het programma om te zorgen dat de reserves goed aangevuld zijn voordat de echte kou begint en de kaarsjes branden om je ‘thuis’ te voelen. Zonder dat je het wist al een eindje op de goede weg dus.
Tips om goed de winter door te komen
Jammer genoeg laat ons instinct ons ook dingen doen die anno nu niet meer nodig zijn. Denk hierbij een aan het volgende:
Tip 1: Ga niet Hamsteren
Voedsel hamsteren is niet meer nodig, de supermarkten zijn immers het hele jaar geopend.
Tip 2: Gepaste Porties
Winterkost is lekker, maar we bewegen vaak ook minder in de herfst en winter, pas de hoeveelheid voedsel daarop aan.
Tip 3: Drink Kruidenthee
In de koudere seizoenen is het vaak lastiger om voldoende water te drinken, maar kruidenthee verwarmt het lichaam heerlijk. Er bestaan tegenwoordig net zoveel verschillende smaken als dat er winterdagen zijn. Let hierbij wel op dat de thee geen of niet teveel theïne bevat, dit drijft namelijk juist vocht af.
Tip 4: Terug naar de Natuur
Misschien nog wel een beetje verder terug naar de natuur: zoek in de herfst eens of je een kastanjeboom, beukenboom of hazelaar kunt vinden: tamme kastanjes, beukennootjes en hazelnoten zijn een gratis en gezond tussendoortje. Bovendien is het pellen ervan een gezellig tijdverdrijf.
Tips voor een betere weerstand
Omdat wij in de winterslaapperiode gewoon door rennen, gaat de weerstand vaak behoorlijk omlaag. Daarom nog wat tips om deze op peil te houden:
In dit seizoen is het bos een prachtig gebied om te wandelen, denk aan wel aan waterdicht schoeisel, want natte voeten veroorzaken snel een verkoudheid of blaasontsteking
Ook slechts een kwartiertje lopen na de avondmaaltijd is bewegen, altijd beter dan niets!! De spijsvertering blijft zo beter op gang. Neem de kinderen mee om even uit te kunnen razen.
Wanneer je je conditie op peil houdt, houd je ook je weerstand op peil.
Pompoenen zijn niet alleen leuk als decoratie, maar ook erg lekker én gezond als basis van soepen en stoofschotels. In de herfstperiode zijn ze te koop in alle soorten en maten.
Eet voldoende groente en fruit om een tekort aan vitamine C te voorkomen.
Bespaar niet op de kwaliteit van voedingssupplementen. Bij de goedkopere soorten moet je vaak de dosering aanzienlijk verhogen, waardoor deze dan nog net zo duur uitpakt. Bovendien zijn de goedkopere soorten vaak gemaakt van chemische grondstoffen, wat de weerstand juist weer verlaagt. Het lichaam moet dan namelijk weer harder werken om het chemisch goedje af te breken.
Toch een Winterdipje?
Toch een winterweerstandsdip? Verzet je er dan niet, dit kost weer extra energie die je op dat moment niet hebt. Onderga het, slik extra voedingssupplementen en blijf vooral gezond eten!! De mens heeft vaak de neiging om in tijden van ziekte juist ongezonder te gaan eten om toch maar iets binnen te krijgen. Niet doen dus, dit soort voeding (lees rommel) kost juist weer extra energie.
Tot slot nog het volgende
Wees in de herfst- en winterperiode lief voor jezelf. Zorg dat je niet in een winterdip raakt en accepteer dat de natuur het zo beslist heeft dat in dit jaargetijde afvallen niet verstandig is. Blijf vooral gezond eten, zorg ook met je voeding extra goed voor jezelf, beweeg voldoende om de verbranding op een goed peil te houden.
Geniet van wat dit seizoen je brengt, dan heb je geen troostvoedsel nodig.
Heb je nog vragen? Je kunt ze stellen via deze link.
Met vriendelijke groeten,