Column voor vetvrij.kinsta.cloud door Liz Raadsen
Je auto draait beter op benzine van goede kwaliteit.
Als je wel eens bij een “witte pomp” hebt getankt, dan weet je wat ik bedoel. De brandstof mag er dan goedkoper zijn, je motor sputtert en knettert dat het een lieve lust is, en voor je het weet gaat het gele lampje alweer branden.
En dit gaat ook op voor je eigen lichaam, hoewel dat natuurlijk een eindeloos ingewikkelder mechanisme is dan wat dan ook door de mens bedacht en gefabriceerd.
Goedkoop is ook voor je lichaam vaak duurkoop.
Neem bijvoorbeeld volkorenbrood van de discounter. Dat kost nog geen euro.
Terwijl het volkorenbrood van de bakker bijna het dubbele kost. Ekobrood zelfs nog meer.
Wat is het verschil?
Volkoren is toch volkoren?
Als je het etiket leest op het fabrieksbrood, dan wordt een hoop duidelijk.
Terwijl het duurdere brood gemaakt is van de hele tarwekorrel, plus water, gist en een snufje zout, blijkt het goedkope brood veel mรฉรฉr ingrediรซnten te bevatten.
Hoe kan dit? En waar is die volle tarwekorrel dan naartoe?
Wel, er is wettelijk bepaald dat wanneer een brood aan bepaalde eisen voldoet โ dezelfde eisen waaraan ook de volledige tarwekorrel op een aantal punten voldoet: zoveel procent vet, zoveel procent eiwitten, zoveel vitamines, zoveel vezels โ dan mag er volkoren op staan. Ongeacht de bron van de ingrediรซnten!
En wat blijkt nu, in de fabriek worden de tarwekiemen uit de tarwekorrels verwijderd, want die kunnen gebruikt worden voor onder andere tarwekiemolie, waar veel meer aan verdiend wordt. Vervolgens wordt goedkoop vet aan het meel toegevoegd. En de tarwezemelen worden vervangen door goedkope vezels uit bijvoorbeeld erwten. Ook worden bepaalde vitamines toegevoegd om verloren gegane vitamines te vervangen.
Voila: โvolkorenbroodโ.
Tussen aanhalingstekens.
Nou, laat je niet voor de gek houden, hoor. Ze kunnen in een laboratorium niet eens alle ingrediรซnten van de tarwekorrel bepalen, laat staan vastleggen. Belangrijke sporenelementen en fytochemicaliรซn gaan tijdens het fabrieksproces ook verloren. Daarbij zijn de vervangende vetten vaak dierlijke of transvetten!
Goedkoop brood komt je gezondheid uiteindelijk duur te staan.
Dus wanneer jouw smaakpapillen gaan sputteren, en er gaat in jouw hoofd een fel geel lampje knipperen, kies dan liever voor natuurlijke, onbewerkte en/of biologische voeding. Dan gaat jouw eigen machine een stuk langer mee.
Groetjes,
Liz Raadsen.
www.afvalreis.nl