Vandaag is de Wereld Diabetes Dag. Elk jaar op de 14e november staat de hele wereld stil bij dit probleem. Vandaag en ook de rest van de week zijn er tal van activiteiten om de aandacht te vestigen op het toenemende gevaar van diabetes.
Zo worden onder andere 150 belangrijke gebouwen over de hele wereld, zoals The Empire State Building, de Eiffeltoren, Sydney Opera, De Euromast, De Westerkerk in Amsterdam en de Hofvijver in Den Haag vandaag blauw gekleurd. Dit als teken voor alle 246 miljoen mensen ter wereld die leven met diabetes.
Er worden landelijke wandelingen georganiseerd. Er waren al wandelingen op 10 en 13 november en er komt nog een wandeling op 17 november in Apeldoorn. En er zijn vandaag een aantal conferenties.
Dit jaar staat de dag in het teken van diabetes en kinderen. Dit omdat diabetes tegenwoordig ook steeds vaker bij (zeer) jonge kinderen voorkomt. De nadruk zal vandaag ook worden gelegd op de rol die scholen hierin kunnen spelen.
De datum, 14 november, is niet toevallig zo gekozen. 14 november is de geboorte dag van Frederick Banting, hij ontdekte in 1921 insuline als medicijn tegen diabetes.
Hoe ontstaat diabetes?
Diabetes is eigenlijk een stofwisselingsziekte. Je lichaam kan niet meer zelfstandig de suikers uit je voeding te verwerken. Dit komt omdat er in je lichaam geen of te weinig insuline wordt aangemaakt of omdat de insuline zijn werk niet goed kan doen. Insuline is een stof, een hormoon om precies te zijn, dat ervoor zorgt dat de afgebroken suikers naar alle cellen in je lichaam worden vervoerd. Het afbreken van suikers uit de voeding is nodig om je lichaam van energie te voorzien. Het is de belangrijkste energieleverancier. Onder andere je hersenen kunnen alleen leven op suikers (glucose). Je lichaam zorgt ervoor dat er precies genoeg insuline vrijkomt om alle glucose te vervoeren. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde waarden. Als je diabetes hebt is dit evenwicht weg.
Je hebt 2 typen diabetes. Bij type 1 maakt je lichaam geen of zeer weinig insuline aan. Hierdoor wordt de glucose niet vervoerd door je lichaam en wordt dit afgevoerd via de urine. Je moet dan heel veel plassen en krijgt ook heel veel dorst. Omdat je geen glucose opneemt krijg je geen energie en ben je moe en futloos.
Bij type 2 maakt je lichaam nog wel zelf insuline aan maar kan het zijn werking niet goed doen omdat je lichaam ongevoelig is voor insuline.
Deze vorm komt veel voor bij mensen met overgewicht. Dit komt omdat bij mensen met overgewicht alle cellen een laagje vet hebben, hierdoor is de cel ongevoelig voor insuline en kan glucose de cellen niet in. De bloedsuikerspiegel is vaak erg hoog omdat de lever nog meer glucose gaat aanmaken om de cellen alsnog van glucose te voorzien.
Diabetes type 2 wordt vaak bij toeval ontdekt omdat de klachten langzamer optreden dan bij diabetes type 1.
Symptomen van diabetes zijn:
-Suf, lusteloosgevoel
-Veel plassen
-Erge dorst
-Hongergevoel
-Huidinfecties (zoals bijv. steenpuisten)
-Wondjes die heel langzaam helen
-Jeuk
-Wazig zien
Diabetes wordt soms behandeld met medicijnen (type 1) en altijd met een nieuw voedingspatroon dat er voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel meer in balans komt en voldoende beweging. Het is een fabeltje dat mensen met diabetes helemaal geen suiker mogen, dit mogen ze wel maar met mate.
Bij mensen die overgewicht hebben geldt het advies: afvallen. Zelfs een paar kilo afvallen zorgt al voor een kleiner risico op diabetes omdat de cellen al direct gevoeliger worden voor insuline.