3 omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden als je meer succes wilt bij het afvallen
Wanneer je wilt afvallen, zul je daar dingen voor moeten doen en dingen voor moeten laten. Je moet gezond eten en niet teveel natuurlijk. Je moet bewegen, het liefst zo vaak en zo intensief mogelijk. En ook voldoende slapen en ontspannen zijn erg belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Deze dingen weet je vast allang, maar waar je je misschien veel minder van bewust bent, is hoe groot de invloed van je omgeving is op wat je eet.
Je bent niet alleen op de wereld en vele onderzoeken hebben door de jaren heen duidelijk gemaakt hoeveel effect je omgeving heeft op jouw gedrag. Dus ook op jouw eetgedrag en dus ook op je gewicht.
In dit artikel 3 omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden als je meer succes wilt hebben bij het afvallen.
Omgevingsfactor 1. Zien eten, doet eten
Het is meestal gemakkelijker om in je eentje van het eten af te blijven dan om niet mee te eten in een gezelschap vol etende mensen. Zelfs wanneer je geen honger hebt, of wanneer je de wekelijkse kroketten op het kantoor helemaal niet lekker vindt, dan nog zal je ze waarschijnlijk opeten wanneer iedereen dit doet. Hierover meer bij omgevingsfactor 2.
Je zou deze eerste omgevingsfactor ook nog anders kunnen formuleren: Eten zien, doet eten. Op plekken waar eten voor je uitgestald wordt (een feestje, een supermarkt, een broodjeswinkel of snackbar), is het heel moeilijk om het eten te weerstaan .
Je kent vast de dieettip dat je niet met honger boodschappen moet doen
Je kent vast de dieettip dat je niet met honger boodschappen moet doen, of dat je je eigen gezonde eten mee moet nemen voor onderweg en voor op je werk om zo niet te zwichten voor de vaak zoete en vette verleidingen.
Ons lijf is erop gebouwd al het eten dat we zien op te eten. Vele duizenden jaren hebben we immers geleefd in schaarste; er was altijd gebrek aan eten en dus was alles opeten wat we tegenkwamen simpelweg noodzakelijk. Je was altijd bang om tekort te komen en dat verklaart ook ten dele waarom we ons zo’n beetje gedwongen voelen om mee te eten als anderen eten. Nu leven we in overvloed en is het handig wanneer je met deze omgevingsfactor leert omgaan.
Omgevingsfactor 2. Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet
Hoe sterk jouw besluit ook is om af te vallen, wanneer de mensen in jouw omgeving hele andere ideeën over eten hebben, dan wordt het erg moeilijk om door te zetten in je voornemens. Het is helemaal niet leuk om in je eentje salades te gaan eten wanneer de rest van je gezin pizza’s en patat blijft verorberen. Maar andersom geldt het ook. Het is heel wat minder lekker om een vette maaltijd te eten, wanneer de rest van de tafel geniet van groenten en vis.
We zijn van nature geprogrammeerd om erbij te willen horen, we willen niet buiten de groep vallen. Ergens bij horen geeft immers veiligheid en geborgenheid en dat is nog steeds belangrijk om te kunnen overleven. Dit gevoel van erbij willen horen is zo sterk, dat we ons gedrag aanpassen aan de rest van de groep, zelfs als we weten dat het gedrag niet goed is. Een mooi voorbeeld van hoe groepsdruk werkt kan je zien in het filmpje over het Asch-experiment.
De tip bij deze omgevingsfactor is dan ook: zorg dat de mensen om je heen ook gezond willen leven, of in elk geval jou willen steunen bij je besluit om af te vallen. Misschien is het slim om een gezonde omgeving op te zoeken (een sportschool, een fitclub, een gezond-eten-zaak), dan maak je het afvallen voor jezelf echt gemakkelijker. En bedenk ook: wanneer jij begint met gezond eten, maak je het voor je omgeving weer eenvoudiger om je goede voorbeeld te volgen.
Omgevingsfactor 3. Je eet als eerste het eten dat binnen handbereik is, dus je moet de kat niet op het spek binden
Wanneer jij voedsel in huis hebt dat je niet wilt eten, dan maak je het jezelf onnodig lastig om je aan je dieet te houden. Zijn de koekjes in de trommel echt alleen voor onverwachts bezoek? Waar is het goed voor om altijd snoep in huis te hebben? En wie heeft bepaald dat je altijd ‘voor het geval dat’ nog diepvriespizza en snacks in de vriezer moet hebben?
Zoals je al las bij omgevingsfactor nummer 1: zien eten doet eten. Hou hier ook rekening mee door je voorraad aan te passen aan wat je wilt eten. Door een fruit- en groenteschaal in het zicht te plaatsen eet je gemakkelijker een gezond tussendoortje. Door altijd volkoren granen, blikjes peulvruchten en een paar zakken diepvriesgroenten standaard in huis te hebben, heb je de bevroren- of afhaalpizza niet meer nodig. Door je eigen lunch en tussendoortjes mee te nemen, ben je niet meer afhankelijk van kantinevoedsel of het snoepapparaat.
Kennis is macht
Heel veel van wat we doen, doen we onbewust. We denken er allang niet meer bij na hoe we eten, wat we eten, met wie we eten, of waar we ons eten neerzetten. Toch is het juist heel slim om even bij de invloed van je eetomgeving stil te staan en te bedenken wat je hier misschien aan kan veranderen zodat je makkelijker meer succes krijgt bij het afvallen.
Wil je nog meer hier over weten? Lees dan ook op mijn blog: Het belang van een fijne omgeving.
Een gezonde groet,