Soms zijn de meest geniale uitvindingen de goedkoopste oplossingen. Ik hou ervan! Mijn nieuwste ontdekking is Baking Soda, over goedkope parels gesproken. Je hebt dit zuiveringszout zelf waarschijnlijk ook wel in je kast staan maar dan om mee te bakken. Wat veel leuker is: met Baking Soda je eigen Alkaline water maken om de pH-waarde (zuurgraad) van je bloed optimaal te houden. Dit maakt de aanschaf van dure waterfilter apparaten totaal overbodig.
Alkalisch of Basisch
Een neutrale pH is 7.0, alles daaronder is zuur en daarboven alkalisch (ook wel basisch). Om zo gezond mogelijk te blijven en zoveel mogelijk ziektes te voorkomen, is het belangrijk om niet te verzuren. Iets dat van nature helaas toch vaak automatisch gebeurt. Maar niet als jij voortaan de dag begint met je zelfgemaakte Alkaline water!
Buiten dat het je pH-level optimaliseert, kent Baking Soda oneindig veel andere toepassingen:
- als verzorgingsproduct in de beautykeuken (b.v. scrubmaskers, deodorant, verlichting bij verbranding door de zon, bleken van tanden, verwijderen tandplak)
- maagzuurproblemen (directe verlichting!)
- bloedsuikerproblemen
- (pre)diabetes
- nierstenen
- verteringsproblemen
- insectenbeten en diverse huidproblemen
- verkoudheid en griep
- verlagen cholesterolgehalte
- tegen katers en het beperken van junkfoodschade
- normaliseren van de bloeddruk
In de (top)sportwereld is deze parel ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Zo wordt het ingezet om het uithoudingsvermogen te vergroten en spierpijn te verlichten, simpelweg omdat er zich minder zuur opbouwt in de spieren. Een flesje alkalisch water voor je workout (zowel duur- als krachtsport) kan je prestatievermogen met 10-25% doen toenemen omdat het zuur veel sneller uit je lichaam en spieren verdwijnt. Soda doping: jep, het bestaat. Al zullen veel supplementen- en waterfilterbedrijven dit verhaal willen ontkrachten.
Alkaline Water Recept
Hoe maak je Alkaline Water? Heel eenvoudig! Je vult een grote kan kraanwater (circa 1 liter) met 2/3 theelepel Baking Soda (b.v. het merk Arm & Hammer) en lost dit goed op. Dit drink je op nuchtere maag, ongeveer een half uur voordat je gaat ontbijten. De ruime hoeveelheid water is om de zoute smaak zo mild mogelijk te houden. Als je het toch te zout of niet lekker vindt, doe er dan gerust een eetlepel appelciderazijn en een scheutje ongezoete cranberrysap doorheen. Deze combinatie werkt nog sterker en door de bubbels die ontstaan, smaakt het zowaar naar casis light. Doe gek. Maar gewoon kraanwater met enkel baking soda daarin opgelost is ook al een uitstekend begin van de dag.
Let op:
- Gebruik maximaal 2 theelepels opgeloste Baking Soda per dag. Bij overtollig gebruik kan het door het detoxificerende effect laxerend werken en een té alkalisch milieu is ook weer niet goed. Jawel, balans.
- Kies voor Baking Soda van 100% sodium bicarbonate. Sodium bicarbonate (=natriumbicarbonaat) is trouwens iets dat van nature ook al in het lichaam voorkomt en door de pancreas wordt geproduceerd – naast insuline. Als de pancreas niet meer goed werkt (bv bij Diabetes) kan de Baking Soda een positieve invloed hebben op insulineresistentie en Diabetes.
- Gebruik dit niet als je op een natrium- of sodiumarm dieet bent.
- Drink het mengsel niet nà een maaltijd, je hebt op dat moment de zuren nodig voor je vertering (alkaline water werkt ontzurend). De optimale pH-waarde van je maag ligt niet voor niets stukken lager: tussen de 1,5-3,5, dat is behoorlijk zuur. Inname op nuchtere maag is echt belangrijk.
- Neem het alkalische water ook niet voor het slapen gaan, zeker niet als je al een moeilijker slaper bent. Je kunt je er tamelijk energiek door voelen. Ik spreek uit ervaring.
- Neem de Baking Soda altijd in combinatie met water, in onverdunde vorm krijg je last van gasvorming.
- Las af en toe een stoppauze in, dus neem het niet elke dag.
- Als je moeite hebt met ‘bulkdrinken‘ in de ochtend, verspreid je het mengsel over de dag en neem je steeds enkele slokjes voor je maaltijd en/of voordat je gaat sporten.
- Bij twijfel altijd overleggen met je arts.
ph-strips
Omdat je niet zomaar alles moet geloven wat je leest, daag ik je uit om zelf te testen of dit verhaal wel klopt ;-). De zuurgraad van je speeksel is eenvoudig te testen met ph-strips die je eventjes op je tong legt alvorens je de waarde afleest. Voor een schappelijk prijsje te koop en ideaal als je regelmatig wilt meten hoe het er pH-gesproken voor staat. Nog leuker zijn de ph druppeltesters, dit is een vloeistof die je in het water druppelt en verkleuring veroorzaakt afhankelijk van de pH-waarde. Aan de hand van de kleur van het water kun je aflezen hoe zuur of basisch het is. Je doet eerst een druppeltje in gewoon kraanwater (zeer zuur, het water kleurt oranje => niet goed) en vervolgens doe je een druppel in het Baking Soda watermengsel et voilà: in nog geen seconde tijd is het alkalisch geworden en verandert de kleur in dieppaars (=> wel goed). Zo simpel kan het zijn. Toveren is er niets bij. Best een geinig experiment als je vroeger op school de scheikundelessen ook al kon waarderen. En deze watermagie gebeurt allemaal zonder tussenkomst van een duur apparaat. Daar teken je toch voor!
Neem dus maar snel afscheid van je verzuurde en vermoeide lichaam.
Het Alkaline Dieet
Het alkaline dieet is een van de weinige diëten die er niet op gericht zijn om af te vallen. Doel van het alkaline dieet, ook wel basische dieet genoemd, is om de verhouding tussen zure en basische voedingsstoffen in je lichaam te herstellen. De gedachte hierachter is dat ‘zure’ voeding na verbranding ook zure afvalstoffen achterlaat, zoals urinezuur, looizuur en azijnzuren. Alkalische voedingsmiddelen laten juist alkalische afvalstoffen achter, waaronder magnesium en kalium.
Het alkaline dieet is daarmee een nieuwe, interessante benadering van voeding. In dit artikel lees je dan ook hoe het alkaline dieet werkt en of het effectief is. Je leest ook hoe het de proefpersonen verging die het dieet volgden.
Wat is het alkaline dieet?
In het alkaline dieet let je heel bewust op de voedingsstoffen die je eet. Uitgangspunt is dat de meeste mensen ongeveer 60% zure voedingsmiddelen eten, terwijl dit idealiter slechts 20% zou moeten zijn. In andere woorden, tachtig procent van onze voedingsmiddelen zouden basisch (alkalisch) moeten zijn.
Het alkaline dieet wordt op verschillende manieren gepromoot. Er zijn tal van lijstjes waarin aangegeven wordt welke voedingsmiddelen alkalisch zijn (dus goed) en welke voedingsmiddelen zuur zijn (en je dus beter kunt vermijden). Uiteraard zijn er ook een aantal kookboeken gemaakt met alkaline recepten.
Voor wie is het geschikt?
In principe is het alkaline dieet voor iedereen geschikt.
Is het effectief?
Als we kijken naar de wetenschap dan zien we dat er weinig overtuigend bewijs is dat een alkaline dieet helpt. In een van de meest uitgebreide onderzoeken werd aangetoond dat er een paar minieme gezondheidsvoordelen zijn, maar dat er ook tekorten aan bijvoorbeeld calcium kunnen optreden als je een alkaline dieet volgt (bron). Ook voor de claim dat een alkaline dieet helpt om kanker te voorkomen is geen enkel bewijs gevonden (bron).
Kleine voordelen
Het enige overtuigende bewijs van gezondheidsvoordelen van een alkaline dieet is voor mensen met nierproblemen. De nieren functioneren beter als er minder zuren in de voeding zitten (bron). Een andere studie toont aan dat een alkalisch dieet helpt om de spiermassa te beschermen in volwassenen van middelbare leeftijd. Dit effect komt echter door het eten van kalium (wat een basische stof is), in aanvulling op eiwitten (die over het algemeen zuur zijn) (bron).
Hoe verging het de proefpersonen?
We hebben een aantal proefpersonen op een alkaline dieet gezet. Twee proefpersonen hebben overgewicht en eten ongezond. Drie andere proefpersonen hebben een gezond gewicht en eten doorgaans gezond.

De proefpersonen met overgewicht verloren ieder 2 kilo in de maand dat ze het alkaline dieet volgden. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat alle deelnemers moeite hadden met het volgen van het dieet. Het vereist met name in het begin veel energie om op lijstjes te kijken om te checken of producten basisch zijn of zuur. Dit komt ook omdat het soms onlogisch is (voor ons gevoel). Zo is een citroen alkalisch. Een van de proefpersonen die normaal al gezond eet stopte dan ook met het dieet.
Na afloop van de maand waarin het alkaline dieet gevolgd werd, voelden de twee mensen met overgewicht zich beter. Logisch, zij waren gezond gaan eten. De deelnemers die altijd al met gezonde voeding bezig waren merkten eigenlijk geen verschil.
Wat kost het alkaline dieet?
Als je aan de hand van lijstjes op het internet je boodschappen koopt, dan kost het alkaline dieet je in feite niets. Gezonde voeding is helaas vaak wel iets duurder dan ongezonde voeding, maar het dieet is dus niet duurder dan andere diëten.
De Voordelen
De producten die je eet als je het alkalische dieet volgt zijn zeer gezond. Op lijstjes met alkalische voedingsmiddelen staat niets dat ook maar enigszins als ongezond kan worden beschouwd. In die zin werkt het alkalische dieet dus ook, je gaat je beter voelen als je gezonder gaat eten.
De Nadelen
Het alkaline dieet is erg intensief om te volgen. Bereid je voor op uitgebreide gesprekken met obers in restaurants over de precieze ingrediënten van een gerecht. Stel je erop in dat dat je voor iedere maaltijd uitgebreid een berekening moet maken of je maaltijd wel voldoende alkalische voedingsmiddelen bevat. Een van de proefpersonen die altijd gezond eet stopte na twee weken met het dieet. ‘Ik eet bijna hetzelfde als anders, maar ik ben drie keer zoveel tijd kwijt om alles te plannen.’
Conclusie
Als je goed met voeding bezig bent, eet je waarschijnlijk sowieso wel gezond. Er is dan een kleine kans dat je iets te veel zure voedingsmiddelen binnen krijgt, maar dat is niet zo’n ramp. Als je niet zo goed met voeding bezig bent, dan kun je maar beter gewoon gezond eten kiezen dat je lekker vindt, in plaats van te kijken naar de zuurheid van het voedsel.
Het bewijs dat een alkaline dieet ook echt helpt is flinterdun. De kans is dus groot dat het dieet je te veel tijd kost. Dit zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je eerder terugvalt in oude, minder gezonde voedingsgewoonten. Of om het op een andere manier te zeggen; als je gewoon gezond eet, dan eet je vanzelf meer basische producten.
Groeten,