Het verschil tussen bewerkte en onbewerkte groenten
Tegenwoordig is een maaltijd zonder groenten eigenlijk nauwelijks meer denkbaar. Groenten hebben een hoge voedingswaarde en geven kleur, geur en smaak aan onze maaltijden. Veel soorten groenten zijn, door verschillende vormen van teelt toe te passen, tegenwoordig vrijwel het gehele jaar door te verkrijgen.
Groenten vormen een zeer belangrijk onderdeel van vele gerechten die we eten. Er zijn heel veel verschillende soorten groenten die elk bij verschillende menuโs passen. Veel groenten, zoals witlof, bieten en asperges kun je zowel warm als koud eten. Welk soort groente je kiest hangt vaak af van de hoofdcomponent van je gerecht. Soms worden groenten ook gebruikt voor de presentatie van bepaalde gerechten.
Je kunt groenten gebruiken bij verschillende menugangen, namelijk:
- in en bij koude voorgerechten, salades of als groenteterrine,
- in soepen of als groentepuree,
- in en bij hoofdgerechten of als begeleiding,
- als zelfstandig gerecht, bijvoorbeeld gekookt, gebakken, gestoofd, geroerbakt, gefrituurd en dergelijke.
De meeste groenten bestaan voor 70 tot 90 procent uit water, maar asperges, komkommers en tomaten bestaan zelfs voor 99 procent uit water. Dit houdt in dat groenten weinig calorieรซn bevatten.
Bewerkte of onbewerkte groenten
Naast de verschillende soorten groenten zit er ook verschil in de fysieke toestand van de groenten. Dit betekent dat groenten zowel bewerkt als onbewerkt kunnen zijn.
Verse, onbewerkte groenten zijn groenten die niet zijn voorbewerkt door de toeleverancier. Dit zijn bijvoorbeeld hele witte kolen of rauwe bieten.
Bewerkte groenten zijn groenten die wel door de toeleverancier zijn voorbewerkt. Dit zijn bijvoorbeeld koelverse producten die, afhankelijk van de groente, zijn gewassen en/of gesneden. Hierbij is de verpakking van de groente bepalend voor de houdbaarheid daarvan. Voorbeelden hiervan zijn schoongemaakte en gewassen snijbonen in de koelvitrine of gewassen sla. Daarnaast zijn er nog geconserveerde groenten. Geconserveerde groenten zijn groenten die ook door de toeleverancier zijn voorbewerkt waardoor ze langer houdbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld groenten in glas of blik (zoals doperwten, tuinbonen, bonen in tomatensaus), gevriesdroogde groenten als prei en selderij, diepvriesgroenten als waspeen of spinazie, gedroogde groenten zoals erwten en kapucijnders, groenten ingelegd in zuur zoals zilveruitjes en augurken of gefermenteerde groenten zoals zuurkool.
Voordelen van onbewerkte groenten
Natuurlijk lukt het niet altijd, maar als het enigszins mogelijk is kun je veel beter onbewerkte groenten eten. Onbewerkte groenten hebben namelijk vele voordelen ten opzichte van bewerkte groenten. Het eten van natuurlijke, onbewerkte groenten is erg goed is voor de gezondheid, maar waarom is dat zo?
Om te beginnen kunnen bewerkte groenten stoffen als suiker, vet en zout, bevatten. Dit betekent dat je veel calorieรซn binnen krijgt, zonder dat je het eigenlijk beseft. Daarnaast kunnen ze allerlei conserveringsmiddelen bevatten waar je allergisch voor kunt zijn of die in het algemeen niet goed zijn als je er (te) veel van binnen krijgt.
Groenten bevatten veel vitamines. Je lichaam heeft deze vitamines onder andere nodig voor de cellen om energie vrij te kunnen maken. Zonder vitamines wordt de energie uit de voeding worden opgeslagen als vet. Je wordt dan tevens moe en futloos, waardoor je meer gaat eten en zo voorts. Onbewerkte groenten bevatten nog alle vitamines waar ze rijk aan zijn. Bewerkte groenten bevatten veel minder vitaminen, omdat er bij het bewerken van die groenten (veel) vitaminen verloren gaan. De manier waarop de groenten worden bewerkt is dus zeer belangrijk voor de mate van vitaminen die er nog in blijven zitten na het bewerken ervan.
Onbewerkte groenten bevatten weinig calorieรซn. Zoals eerder gezegd bestaan groenten voor 70 tot 90, en soms zelfs 98, procent uit water. Hierdoor bevatten ze van nature weinig calorieรซn. Doordat er simpelweg niks aan toegevoegd is, zoals suiker, vet, zout en dergelijke, blijven onbewerkte groenten calorie-arm.
Beperk bewerkte voeding
Het moge duidelijk zijn dat het eten van bewerkte groenten zoveel mogelijk moet worden beperkt. Voorverpakte groenten en verwerkte groenten bevatten vaak ongezonde chemicaliรซn om het langer houdbaar te maken en om ze er beter uit te laten zien. Daarnaast bevatten ze vaak ook nog meer suiker, vet en zout dan wanneer je zelf een soortgelijke groente klaar zou maken. Tevens zijn bewerkte groenten lang niet zo voedzaam als goed bereidde groenten.
Diรซten
In veel diรซten kom je vaak tegen dat je veel groenten en fruit moet eten. Als je even verder leest, dan zie je dat daarbij altijd verse, onbewerkte groenten worden aanbevolen. Deze zijn nodig voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarbij beschermen de vitamines je tegen ziektes en vermoeidheid. Eigenlijk zou je dan ook nooit teveel groente kunnen eten. Eet echter wel altijd gevarieerd. Onbewerkte groenten zijn dan wel gezond, maar door je alleen maar te beperken tot รฉรฉn soort krijg je lang niet alle voedingsstoffen, nutriรซnten en vitamines binnen die je nodig hebt, want er is nou eenmaal niet รฉรฉn groente die alle benodigde stoffen bevat. Vaak wordt het aanbevolen om per dag minimaal 5 porties verschillende soorten groenten en fruit te eten.
Beweeg
Goed eten en dan vooral onbewerkte groenten en fruit is van essentieel belang om gezond te blijven. Met gezond eten alleen redt je het echter ook niet. Bewegen is minstens net zo belangrijk. Eet je (te) veel calorieรซn en beweeg je te weinig, dan zal dat resulteren in een gewichtstoename. Zelfs geringe fysieke activiteit helpt je om die extra calorieรซn toch te verbranden. Daarnaast is sport, of bewegen in zijn algemeenheid, natuurlijk goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welzijn van de mens. Neem eens wat vaker de fiets of de trap of maak een wandelingetje tijdens je lunchpauze. Bewegen betekent echt niet dat je direct een atleet moet zijn. Daarnaast is genoeg drinken ook van extreem groot belang voor een goede gezondheid. Vooral wat en dan het liefst minimaal 1,5 liter per dag, is goed. Iets anders mag natuurlijk ook, zolang je de inname van de calorieรซn maar beperkt.
Tip
Door groenten zoveel mogelijk te koken of te stomen kun je tijdens het koken zoveel mogelijk vet vermijden. Gebruik je toch iets van vet, neem dan liever vegetarische vetten zoals olijfolie of kokosolie.
Gezonde Groeten,