Caloriearm afvallen is de essentie van elk dieet. Je eet minder calorieën dan je lichaam nodig heeft voor de vetverbranding en hierdoor val je af. Alleen hoe pak je een caloriearm dieet goed aan. En hoe zorg je ervoor dat je niet te weinig eet?
Hoeveel calorieën heb je nodig?
Over het algemeen is de vuistregel dat een man 2500 calorieën per dag nodig heeft en een vrouw 2000. In de praktijk klopt deze regel niet altijd, omdat er drie factoren zijn die veel invloed hebben (bron).
De eerste factor is hoe groot je bent. Een vrouw van 1.55 meter heeft minder energie nodig dan een vrouw van 1.80 meter. De tweede factor is de hoeveelheid vetvrije massa die je hebt. Als je heel gespierd bent, heb je meer calorieën nodig om je spiermassa in stand te houden.
De derde factor is wellicht het belangrijkst en dat is hoe actief je bent. Iemand die een zittend beroep uitvoert en niet sport verbrandt een stuk minder calorieën dan iemand die veel loopt tijdens het werk en ook nog eens fanatiek sport. Je kunt deze factor direct beïnvloeden door meer te gaan bewegen.
Door al deze verschillen kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht grote verschillen hebben in het aantal benodigde calorieën.
Wat is een caloriearm dieet?
Bij een caloriearm dieet gaat het er dus om dat je minder calorieën inneemt dan je lichaam nodig heeft voor het onderhoud. Als jij bijvoorbeeld 1800 calorieën nodig hebt op een dag, kun je een tijdje maar 1200 calorieën innemen. Je lichaam reageert hierop door lichaamsvet te gaan verbranden.
Belangrijk bij een caloriearm dieet is dat je veel eiwitten inneemt (bron). De eiwitten zijn onmisbaar omdat ze je spiermassa in stand houden (bron). Als je spiermassa afneemt, voel je je na verloop van tijd minder energiek. Daarnaast daalt je caloriebehoefte als de spiermassa verdwijnt.
Verder doe je er verstandig aan om koolhydraten zoveel mogelijk uit je dieet te weren. Sommige koolhydraten worden snel verteerd door je lichaam, waardoor je ook eerder weer honger hebt. Uiteraard kun je koolhydraten niet helemaal vermijden, dus kies vooral voor koolhydraten die in combinatie met voedingsvezels komen. Eiwitten en vetten zorgen juist voor een voldaan gevoel.
Caloriearm dieet Gratis Testen
Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Voor een Caloriearm dieet zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.
- Geef middels een reactie aan waarom jij Caloriearm dieet graag wil testen
- We sturen het product gratis naar je toe
- Je gebruikt het product volgens de voorschriften
- Je vult het evaluatieformulier in
Er zijn nog 14 plaatsen beschikbaar
Caloriearm afvallen ervaringen
Voordat je aan een dieet begint, is het belangrijk om de ervaringen van andere mensen te weten. Veel mensen die een caloriearm dieet volgen, hebben het in het begin wat zwaar. Dat is ook wel logisch, je lichaam moet ineens geen koolhydraten meer verbranden, maar lichaamsvet. In de eerste dagen kun je je dus wat minder energiek voelen en sommige mensen krijgen ook last van wat hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.
Als de omschakeling eenmaal een feit is, dan voelen de meeste mensen zich juist een stuk fitter en energieker. Dit zorgt er vaak voor dat mensen ook actiever worden, waardoor het afvallen versnelt.
De resultaten van een caloriearm dieet zijn vaak erg goed. De meeste mensen verliezen binnen een maand 4 tot 6 kilo.
Belangrijk bij een caloriearm dieet is dat je een goed voedingsschema opstelt. Je moet niet te veel eten, maar ook zeker ook niet te weinig. Daarnaast is variatie belangrijk, omdat je wel de juiste voedingsstoffen nodig hebt.
Een goede oplossing hiervoor is door maaltijdvervangers te gebruiken. Een goede maaltijdvervanger bevat naast een grote hoeveelheid eiwitten ook allerlei toevoegingen, zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Op deze manier blijf je je lichaam goed voeden en dit voorkomt de kans dat je honger krijgt.
Vaak krijg je bij een maaltijdvervanger een voedingsschema meegeleverd. Na verloop van tijd kun je naar een volgende fase, waarin je langzaam weer overschakelt naar meer ‘normale’ voeding. Uiteraard blijf je wel op de calorieën letten, om te voorkomen dat je weer aankomt.