Melatonine is een van de meest gebruikte middelen door mensen die slaapproblemen hebben. Is Melatonine schadelijk of gevaarlijk? Wat is melatonine precies voor stofje en kun je het veilig gebruiken? Wat zijn de bijwerkingen van melatonine en kun je verslaafd raken aan dit stofje?
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat bij mensen van nature in de zogeheten pijnappelklier aangemaakt wordt. Melatonine heeft een belangrijke invloed op de aandrang om te gaan slapen. De hoeveelheid melatonine die door het lichaam wordt aangemaakt staat onder directe invloed van de hoeveelheid blauw licht die in de zogeheten ganglioncellen van de ogen terecht komt.
Daglicht bevat van nature blauw licht. In de avond neemt de hoeveelheid licht vanzelfsprekend af. Hierdoor gaat je lichaam meer melatonine aanmaken. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat je later op de avond moe wordt en dat je er een natuurlijk dagritme op na houdt.
Echter stralen ook schermen van telefoons en tablets een blauwachtig licht uit. Dit onderdrukt de aanmaak van melatonine en zorgt er dan ook voor dat je dag- en nachtritme verstoord wordt.
Melatonine als supplement
Het is mogelijk om kunstmatig melatonine te maken. Deze kunstmatige melatonine kun je vervolgens toedienen om er op die manier voor te zorgen dat je beter kunt slapen. Bij drogisterijen zijn tal van supplementen op basis van melatonine verkrijgbaar. Wat gebeurt er als je deze slikt en wat zijn de bijwerkingen van melatonine?
In welke vormen is melatonine verkrijgbaar?
Melatonine is in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo is het mogelijk om melatonine te kopen in de vorm van smelttabletten, maar ook in de vorm van gewone pilletjes. De doseringen van de verschillende pillen lopen uiteen van minder dan 1mg tot 5mg.
Nieuw is melatonine in de vorm van een drankje. Dream Juice is een van de eerste middelen waarin melatonine gedronken kan worden. Voordeel aan het drinken van melatonine is dat het middel zo beter geabsorbeerd wordt door het lichaam.
De bijwerkingen van melatonine
Wat gebeurt er als je een lichaamseigen stof als melatonine inneemt? Kan dit kwaad of heb je het risico dat je tegen allerlei problemen aanloopt?
Het goede nieuws is dat melatonine in de meeste gevallen een veilig te gebruiken supplement is. Alleen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen beter geen melatonine gebruiken, omdat de effecten van melatonine op de baby niet goed onderzocht zijn.
Belangrijk bij melatonine is wel het tijdstip van innemen. Als je melatonine te vroeg of te laat inneemt, dan kan dit ertoe leiden dat je dagritme verschuift. Bij sommige mensen gaat dit zover dat ze uiteindelijk overdag slapen en โs nachts wakker zijn.
Wel is bekend dat melatonine negatieve effecten kan hebben op het gemoed. Mensen die melatonine gebruiken kunnen last krijgen van klachten als prikkelbaarheid, nervositeit, rusteloosheid of angst. In sommige gevallen is er zelfs sprake van stemmingswisselingen of een gevoel van desoriรซntatie. Ook krijgen sommige mensen last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid (bron). Andere klachten zijn zeldzaam.
Lange termijn gebruik
Wat zijn de bijwerkingen van melatonine op de lange termijn? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat langdurige inname van melatonine ertoe kan leiden dat het lichaam minder gevoelig wordt voor deze stof (bron). Dit wordt echter weer tegen gesproken door andere studies (bron). Voor de zekerheid wordt daarom aangeraden om het gebruik van melatonine te beperken en om melatonine niet langer dan drie weken achtereen te gebruiken.
Als je stopt met het gebruik van melatonine kan het een tijdje duren voordat de natuurlijke afgifte van dit hormoon weer op orde is. Dit is een van de meest vervelende bijwerkingen van melatonine, omdat het een soort van afhankelijkheid creรซert voor deze lichaamseigen stof.
De bijwerkingen van melatonine tegengaan
Is het mogelijk om de bijwerkingen van melatonine tegen te gaan? De negatieve effecten van melatonine op het gemoed zijn voor een groot deel te beperken. Dit kan door gebruik te maken van lichaamseigen stoffen en plantaardige stoffen die een positieve invloed hebben op het gemoed. Droomsap is een van de weinige middelen die melatonine combineert met dergelijke stoffen.
Een van deze stoffen is 5-HTP. Dit is een natuurlijke voorloper van serotonine. Dit is een stofje in onze hersenen dat ons een rustig en kalm gevoel geeft (bron). Dit kalme gevoel zorgt er niet alleen voor dat je beter kunt slapen, het voorkomt ook direct dat je nerveus, rusteloos of prikkelbaar wordt.
Voor de gewenning voor melatonine is helaas geen oplossing. Daarom wordt ook bij Droomsap aangeraden om het middel niet langer dan drie weken achtereen te gebruiken.
Droomsap bevat verder nog een aantal belangrijke bestanddelen die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Eschscholzia California en Withania zijn twee plantaardige extracten die er beide voor zorgen dat je beter en dieper slaapt (bron, bron).
Al met al zorgt de combinatie van melatonine met 5-HTP uit Griffonia, Eschscholzia Californica en Withania in Droomsap voor een weldadige slaapervaring. Je slaapt niet alleen heerlijk snel in, je gaat ontspannen slapen waardoor je de volgende dag heerlijk uitgerust wakker wordt.
Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.