Detoxen – wat is dat en waarom zou je het doen?
Een detox kuur is een methode die al eeuwenlang in diverse culturen wordt toegepast. Het wordt ook wel vasten genoemd of reinigingskuur.
In vele godsdiensten worden er perioden aangewezen waarin men zou moeten vasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ramadan en de periode tussen de carnaval en Pasen in de Katholieke cultuur.
Diverse godsdiensten schrijven een vastenperiode voor vanuit religieuze, sociale en spirituele redenen. Naast deze redenen is het doel van een detox ook het handhaven van gezondheid of het voorkómen van ziekte. Een detox wordt – onder begeleiding – ook toegepast om de fysieke conditie te optimaliseren bij ziekte.
Detox betekent ontgiften
Een deel van de gifstoffen die door ons lichaam ongedaan gemaakt moet worden, ontstaat enkel en alleen door de celstofwisseling. De organen zouden dat in principe aan moeten kunnen. Wanneer er al te veel gifstoffen opgeslagen zijn en enkele organen overbelast zijn, verloopt de ontgifting moeizaam en is het aan te bevelen het lichaam te ondersteunen door middel van een detoxkuur.
Hoe raken we ‘vervuild’?
Te veel zurenvormende voedingsmiddelen.
In het algemeen bevat ons voedingspatroon te veel zurenvormende voedingsmiddelen. Een overschot aan zuren wordt opgeslagen in onze weefsels zoals spieren, pezen, bindweefsel en gewrichten. Dit kan diverse klachten tot gevolg hebben variërend van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten en nog veel meer. Verbetering van dergelijke kwalen kan bereikt worden door de zuurbelasting te verminderen en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen door middel van een detoxkuur.
Zie voor meer informatie ook het artikel over het zuur-base evenwicht.
Spijsverteringsproblemen
Een zwakke spijsvertering en / of een verkeerde samenstelling van de darmflora kunnen er ook voor zorgen dat er schadelijke stoffen in de darmen worden gevormd die het bloed en weefsels vervuilen.
Door middel van een detoxkuur waarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van aanvullende methoden om je darmen te reinigen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van bitterzout, klei en klysma’s kan de conditie van de darmen verbeterd worden.
Zie hiervoor ook de artikelen over de spijsvetering en de darmflora.
Voedingsfouten
Onze eetgewoonten kunnen ook bijdragen aan het creëren van en ophopen van afvalstoffen. We noemen hier twee van de meest voorkomende ‘fouten’.
Een veel voorkomende voedingsfout is bijvoorbeeld: We eten te snel.
Om ons voedsel goed te kunnen verteren is het belangrijk dat het voedsel in hele kleine deeltjes in de darm terecht komt. Daarom moeten we ons voedsel goed kauwen. Maar helaas nemen de meesten onder ons daar te weinig tijd voor. Kauwen is ook belangrijk om het voedsel met speeksel te mengen. Het wordt daardoor gemakkelijker om door te slikken. Maar meer dan dat, ons speeksel bevat enzymen die koolhydraten helpen te verteren.
We eten op het verkeerde moment. De grootste maaltijd verorberen de meesten onder ons het ’s avonds en vaak in de loop van de avond nemen we nog wat extra’s. Dr. F.X. Mayr (een Oostenrijkse arts) zegt hiervan: “’s Avonds veel eten komt overeen met de machinist die vlak voordat hij zijn locomotief op stal zet de grootste berg kolen van die dag op het vuur gooit.”
Verontreinigingen van buiten af
Naast bovengenoemde oorzaken worden we ook belast met allerlei schadelijke stoffen, zoals:
luchtvervuiling (auto- en fabrieksgassen)
restanten van geneesmiddelen waaronder antibiotica en De Pil in drinkwater en vlees
zware metalen in vis
radioactieve stoffen en andere straling (bijvoorbeeld GSM)
kunstmatige geur-, kleur-, smaak- en reukstoffen, emulgatoren, broodverbeteraars, conserveringsmiddelen etc.
Een ‘detox’ op zijn tijd.
Een detox kuur met een bepaalde regelmaat (één of twee keer per jaar – afhankelijk van je voedingsgewoonten en leefwijze) kan geen kwaad. Het kan gezien worden als een periodiek onderhoud van het lichaam.
Gezonde groeten,
Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl
Bronnen:
Elling, A en Asseldonk, T. van. Leerboek traditionele Europese Natuurgeneeskunde. (2006)
Hazen, S en Meininger, T. De Detox Challenge. Ebook. http://www.detoxacademy.nl/product/de-detox-challenge/
Waning, H. van. Alles over vasten. Reinigen tot in je kern. (2004)
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/95626-dokter-fx-mayr-en-zijn-reinigingskuur.html