Eerste hulp bij tussendoortjes: 3 verrassend nieuwe tips
Tegenwoordig lijkt het alsof tussendoortjes vooral gezien worden als versnaperingen. Het is iets lekkers dat je eet tussen alle ‘gewone’ en ‘gezonde’ maaltijden door. Dit maakt de gewone maaltijden gelijk een stuk minder aantrekkelijk en de tussendoortjes niet alleen lekker, maar ook ongezond.
Er lijkt in ons hoofd een groot verschil te bestaan tussen maaltijden en tussendoortjes, maar is dat eigenlijk wel zo logisch en normaal als we denken?
In dit artikel geef ik 3 redenen (en nieuwe woorden) voor het nemen van een tussendoortje, zodat je gemakkelijker de dag doorkomt met een vrolijk hoofd en fit lijf.
Nieuw woord voor tussendoortje 1, Overbruggertje
Wanneer je honger krijgt en het duurt nog meer dan een uur tot je volgende maaltijd, dan is een overbruggertje een goed idee. Na een goede voedzame maaltijd kan je er normaal gesproken zo’n 3 tot 4 uur weer tegenaan zonder een energiedip, of hongergevoel. Heb je sneller honger, dan kan dit betekenen dat je te weinig hebt gegeten, of teveel bewerkte producten hebt genuttigd. Bewerkte producten (eten dat in de fabriek gemaakt wordt) worden door je lichaam namelijk sneller verteerd en daardoor krijg je eerder honger.
Maar ook met goed en voldoende eten krijg je naar verloop van tijd natuurlijk weer trek. Je lichaam vraagt dan om nieuwe brandstof om goed te kunnen blijven functioneren. Goede overbruggertjes zorgen voor nieuwe energie en bevatten een combinatie van eiwitten en goede koolhydraten, bijvoorbeeld: yoghurt met fruit en/of muesli, humus met wat groenten, of gesmeerd op een cracker, een boterham met kaas/rosbief en tomaat/komkommer.
Nieuw woord voor tussendoortje 2. Aanvullertje
Wanneer je honger krijgt en je maag gaat horen rommelen, dan heeft je lijf niet alleen nieuwe energie nodig, maar ook voedingsstoffen. Wanneer brandstof alleen genoeg zou zijn, dan zou een Mars of Snicker het ideale tussendoortje zijn. Zo’n reep zit immers boordevol energie in de vorm van suiker en vet en geeft dus meer dan voldoende calorieën voor je lichaam om weer even vooruit te kunnen. Maar met alleen calorieën kom je de dag niet door. Je lichaam heeft ook voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) nodig om fit te blijven. Zonder goede voedingstoffen word je eerder moe, eerder ziek en eerder oud. En dat wil niemand. Je kan je tussendoortje heel goed gebruiken om je voedingsstoffen mee aan te vullen, je kiest dan die stofjes die je normaal gesproken te weinig binnenkrijgt. De meeste van ons kunnen best wat meer groentes gebruiken: deze zitten bomvol vitamines, mineralen en vezels. Hoe meer variatie in groenten, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt, hoe beter je je gaat voelen. We krijgen vaak ook te weinig goede vetten binnen die juist heel erg nodig zijn voor een aantal vitamines en om de vetverbranding op gang te houden en je cholesterol laag.
Goede aanvullertjes zijn: een handje ongebrande noten (veel goede vetten) en wat groenten (snoeptomaatjes, komkommer, wortels, radijs, paprika, avocado (ook goede vetten), zijn allemaal erg gemakkelijk om mee te nemen en in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan een groenteschaal in plaats van een fruitschaal (fruit bevat meer suikers dan groentes, wat groentes een slankere optie maakt). Een notenpot i.p.v. een droppot is ook een goed idee. Zorg er wel voor dat de pot ondoorzichtig en luchtdicht is, dan blijven de noten langer vers. Ook een blikje vis met wat rauwkost is een ideaal aanvullertje, of wat zalm op brood met wat komkommer erbij.
Nieuw woord voor tussendoortje 3. Aandachtgevertje
Soms is het zo, dat je eigenlijk geen honger hebt, maar wel gaat eten, gewoon omdat je behoefte hebt aan ‘iets’. Iets eten helpt op zo’n moment niet: je hebt immers geen honger.
Vaak is de behoefte aan ‘iets’, de behoefte aan even aandacht voor jezelf, even iets anders doen, even pauze. Gun jezelf deze vorm van tussendoortjes, dat geeft je nieuwe energie en het scheelt een hoop onnodige calorieën! Vraag jezelf de volgende keer dat je trek hebt in iets, of je lichaam echt brandstof en voedingsstoffen nodig heeft. Is het bijvoorbeeld al meer dan 3 uur geleden dat je wat hebt gegeten? Zo ja; neem dan een overbruggertje of een aanvullertje. Is het antwoord nee, gun jezelf dan de tijd voor een aandachtgevertje. Loop een rondje buiten, ga even lekker kletsen met een collega, of vriendin, luister naar je favoriete nummer, of ga lekker daarop dansen, of doe je ogen dicht en doe een mindfullness oefening of meditatie. Je zal merken dat je hierna weer vol nieuwe energie en aandacht verder kan: en daar is het aandachtgevertje voor bedoeld!
Veel plezier met deze nieuwe tussendoortjes en een gezonde groet,
voor meer inspiratie en leuke blogs kun je terecht op mijn website