Eet als je voorouders en verlies gewicht. Dat staat er op de voorkant van het boek ‘Het Paleodieet’ geschreven door Loren Cordain. Het Paleodieet is hip. Maar wat maakt dit dieet zo hip en hoe leidt het tot gewichtsverlies? Het boek weet hier wel antwoorden op te geven.
Ons westerse voedingspatroon zou ons paleolitische (uit de steentijd) gestel in de war schoppen. Het voedsel wat onze voorouders aten sloot naadloos aan op onze genetische structuur. Het is een voedingspatroon dat de natuur heeft bedacht en dus in onze genen zit. Het moderne voedsel staat hier juist haaks op en zou daarom ook de reden zijn van moderne ziekten. Waar ging het dan mis? Bij het ontstaan van de landbouw. Sinds we kunnen leven van de landbouw zijn er nauwelijks nog echte jagers-verzamelaars op de wereld. Ons eetpatroon is sinds die tijd drastisch verandert. Nee, niet in positieve zin, volgens het boek. We eten namelijk te veel, verkeerd en we zijn dik. En ja, dit leidt op zijn beurt weer tot allerlei nare ziektes. En dat terwijl onze voorouders in de steentijd mager, fit en gezond zouden zijn geweest. Hun lichaamsvet, cholesterolgehalte en bloeddruk waren beter dan die van de moderne sofahanger.
Gezondheidsgeheimen van onze voorouders
Wij zijn eigenlijk net als onze voorouders steentijd-mensen, maar dan in een ander tijdperk waarin we ander voedsel tot onze beschikking hebben. Of, zoals het boek zegt, wij zijn benzineauto’s die zichzelf volgooien met diesel. Dit heeft rampzalige gevolgen. De diesel is volgens het Paleodieet te vergelijken met granen, zuivel, peulvruchten, geraffineerde suikers, vet en gezouten, bewerkt voedsel. Het zou dus beter zijn om hier geen gebruik meer van te maken.
Basisprincipes van het Paleodieet
Het Paleodieet is een koolhydraatarm dieet. Toch is het niet vergelijkbaar met een ander koolhydraatarm dieet. Het is niet de bedoeling dat alle koolhydraten weggelaten worden en dat er volop vet wordt gegeten. Het Paleodieet maakt overigens wel onderscheid in de verschillende soorten vet. Hoewel vlees ook slecht (verzadigd) vet bevat, kan dit in normale hoeveelheden volgens het Paleodieet geen kwaad. Tevens vormen groente en fruit een belangrijk onderdeel van het dieet. Waar andere koolhydraatarme diëten groente en fruit soms helemaal weglaten, zijn deze in het Paleodieet juist de grootste bondgenoten in de strijd tegen ziekten. Zout wordt vermeden in het Paleodieet. Onze voorouders gebruikten het immers ook niet. Verder bestaat het Paleodieet uit veel eiwitten die met name komen uit mager vlees en vis.
Af en toe mag er gesmokkeld worden, wanneer men bijvoorbeeld graag een wijntje of biertje wil drinken. Koolhydraten of calorieën tellen is niet nodig. Je mag simpelweg eten tot je verzadigd bent. Als er wel calorieën geteld zouden worden, zou blijken dat ongeveer 55% van de calorie-inname komt uit mager vlees en vis. De overige calorieën komen uit fruit, groenten, noten en oliën.
Afvallen met Paleo
Afvallen met het Paleodieet is zeker mogelijk. Het dieet bevat veel magere eiwitten. Eiwitten verzadigen en zorgen er dus voor dat er niet te veel wordt gegeten. Ook heeft men minder snel weer trek na het eten van een eiwitrijke maaltijd. Een snelle oplossing is het dieet niet. Wanneer men volgens het Paleodieet eet, zal men langzaam afvallen. Dit afvallen komt niet perse doordat men minder energie binnenkrijgt, maar met name doordat het het lichaam energie kost om de grotere hoeveelheid eiwitten af te breken die men binnenkrijgt.
Paleo Maaltijdbereiding
Eerlijk is eerlijk, eten volgens het Paleodieet kost wel even wat moeite. Bij elke maaltijd onbewerkt, gezond, mager vlees, vis, groente en fruit eten vereist planning en vooruitdenken. Thuis maaltijden klaarmaken om mee te nemen naar het werk is verstandig. Uit eten gaan is mogelijk, maar vraagt ook wel om de nodige aanpassingen. Een salade is een goede keuze, maar de croutons hierin weer niet. Een gepocheerd eitje als ontbijt is prima, maar het brood en de bacon kunnen beter weggelaten worden. Het zal lastig zijn om op een menu een maaltijd te vinden die 100% Paleo-proof is.
Mijn Conclusie
Als diëtiste sta ik sceptisch tegenover het Paleodieet. Het boek heeft mij niet kunnen overtuigen dat het een verstandig dieet is om te volgen. Het idee om zo natuurlijk mogelijk te eten vind ik mooi. Ook het eten van meer eiwit en het hierdoor langzaamaan verliezen van gewicht klinkt goed. Maar om granen, zuivel en peulvruchten compleet weg te laten vind ik niet verstandig. Dit met name door het risico dat ontstaat op het krijgen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Het boek gaat hierop in door het eetpatroon van een Paleo-aanhanger te vergelijken met het eetpatroon van een Amerikaanse vrouw. De Paleo-aanhanger krijgt uiteraard van alle voedingsstoffen voldoende binnen, terwijl de Amerikaanse vrouw veel tekorten lijdt en van bepaalde voedingsstoffen juist weer veel te veel binnenkrijgt (bijv. slechte vetten en zout). Het eetpatroon van de Amerikaanse vrouw bestond dan ook uit een croissant, cornflakes, volle melk, koffie met room en suiker, een geglazuurde donut, een Quarter Pounder met friet, Cola, kaaspizza en 7Up. Naar mijn mening geen eerlijke vergelijking.
Daarnaast denk ik dat gezond eten prima kan door gewoon alles te gebruiken en niks te laten staan. Het weglaten van zuivel en brood is alleen maar lastig. Ik denk niet dat ik dat lang vol zou houden en uiteindelijk zou ik snakken naar een boterham en een glas melk. En daar is naar mijn mening ook helemaal niks mis mee. Afvallen met een eetpatroon waarin deze producten gewoon gebruikt mogen worden, vind ik niet alleen een gezonde maar ook gemakkelijke keuze. En dat is waar veel mensen behoefte aan hebben. Een simpel op te volgen dieet/eetschema waarmee men gezond eet en gewicht verliest. Dit is dan ook een leefstijl die men voor altijd aan kan houden. Voor altijd zonder granen en zuivel leven is erg lastig.
Boekrecensie Informatie
Het paleodieet
Auteur: Loren Cordain
Prijs: € 14,99
ISBN: 9789021557830
Kosmos Uitgevers