Wanneer heb jij voor het laatst gehuild?
Huilen is taboe,of toch niet? Velen “schamen”zich om hun emoties te laten zien. Tranen van verdriet,pijn en blijdschap kennen we allemaal maar wat is huilen precies?
Baby’s huilen om ons iets duidelijk te maken dat ze iets nodig hebben of omdat er iets is. Volwassenen huilen vooral om hun gevoelens te uiten van pijn,vreugde of verdriet
Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen gemiddeld 4 keer per maand huilen en de man maar 1 keer per 2 maanden. Er werd ook een groot verschil vastgesteld in de reden waarom we huilen. Vrouwen huilen meestal uit machteloosheid , terwijl mannen hun machteloosheid meestal verwerken door zich agressief te gedragen. Mannen huilen meestal positieve , sentimentele tranen bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind. Dat vrouwen meer huilen dan mannen heeft te maken met het lichaamseigen hormoon prolactine. Dit hormoon zorgt voor de melkproductie bij vrouwen en wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wanneer je baby huilt het prolactinegehalte omhoog gaat. Bij mannen is dit veel lager ,dit komt door het testosteron dat een remmende invloed op huilen heeft.
”Tranen zijn niet een teken van zwakte, maar een teken van kracht. Ze spreken meer dan duizenden welbespraakte tongen. Zij zijn de boodschappers van intens verdriet, diep berouw en onuitsprekelijke liefde.”
Washington Ivring
Tranen kun je onderscheiden in drie soorten. Emotionele tranen zijn anders dan tranen die je bijvoorbeeld krijgt doordat er iets in je oog zit. Ongeacht het type van je traan is huilen een natuurlijke reactie van je lichaam. En het is ook nog eens gezond voor je geest.
Waarom is huilen goed voor je?
Opluchting
Soms hou je je zelf voor de gek en doe je net alsof je alles onder controle hebt. Maar dat lost helaas niets op. Huilen lost ook niet veel op, maar het kan je een gevoel van opluchting geven. Door te huilen accepteer je dat er iets gaande is. Vervolgens besluit je het gevoel aan te gaan en dit te uiten in plaats van alles op te kroppen. Gevoelens verbergen en een enorme emotionele bagage met je meedragen kan invloed hebben op je geestelijke gezondheid.
Minder stress
Je herkent het vast wel dat je na een flinke huilbui je jezelf helemaal opgelucht voelt. Je lichaam ontspant zich en laat de stress los.
Verminderd depressie
Huilen is natuurlijk niet het geneesmiddel tegen depressie, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het je een goed gevoel heeft. Het is zeldzaam dat je je nog slechter voelt na een huilbui dan daarvoor. Het is een bevrijding van opgehoopte energie en emoties. Het helpt je om zo diep mogelijk in je ziel te kijken. Na een huilbui kan je soms ook beter nadenken en ben je geneigd sneller op zoek te gaan naar oplossingen.
Kracht
Huilen mag. Of nee, huilen moét. Het vergt kracht om je kwetsbaar op te stellen. Dus maak je geen zorgen wat anderen over je denken. Als jij voelt dat je moet huilen dan laat het lekker lopen.
Gevoel
Soms weet je gewoon niet waarom je moet huilen. Voel je je intens gelukkig en dat gevoel overvalt je kun je ineens zomaar huilen van geluk. Ook wanneer je een lange tijd niet hebt gehuild. En juist wanneer je huilt (en stiekem jezelf een beetje uitlacht) weet je ook waarom je eigenlijk huilt. Meestal zijn het de kleine dingen bij elkaar die net even iets teveel zijn geweest.
Huilen doe je niet voor niets en velen schamen zich terwijl dat nergens voor nodig is maar het hoort eenmaal bij het leven en het is absoluut niet verkeerd om er zo nu en dan aan toe te geven.
Gezonde Groeten,