Speltbrood is tegenwoordig echt populair. Dit brood is gemaakt van het graan genaamd spelt. Vergeleken met tarwe heeft spelt een aparte smaak. Speltbrood is ook gezonder dan gewoon wit brood. Vroeger werden alleen speltbrood en roggebrood genuttigd. Vandaar dat spelt ook wel de ‘oergraan’ wordt genoemd. Dat betekent niet dat de andere broodsoorten zoals tarwebrood, wit brood, volkoren brood en meergranen niet gezond zijn. Het verschil bij speltbrood is dat het een hoge voedingswaarde heeft. Bovendien wordt spelt beter verteerd door de spijsvertering.
Speltbrood koolhydraten
In 100 gram speltbrood komen koolhydraten in een hoeveelheid van 70 gram voor. Ja, dat is toch wel wat he? De koolhydraten in speltbrood zijn meervoudige koolhydraten en onverteerbare koolhydraten. In 100 gram speltbrood zijn de meervoudige koolhydraten (het zetmeel) ongeveer 7 gram en de onverteerbare koolhydraten (de voedingsvezels) zijn in de hoeveelheid van 11 gram.
Wat zijn nou de functies van de voedingsvezels in speltbrood?
De voedingsvezels zorgen voor een goede stoelgang, vandaar dat er wordt geadviseerd om speltbrood op te nemen in je dieet bij obstipatie. Voedingsvezels geven ook snel een verzadigt gevoel, waardoor je minder gaat eten. Dat is goed wanneer je wat kilootjes eraf probeert te halen.
Verder helpen ze je cholesterolgehalte omlaag te brengen en leveren ze geen energie, je kunt dus niet dik worden van speltbrood.
Heeft speltbrood minder koolhydraten dan de andere broodsoorten?
Doorgaans ziet men speltbrood als een goede vervanger voor de andere broodsoorten. Speltbrood wordt gezien als een koolhydraatarm alternatief. Dit is helaas niet waar. Speltbrood is goed voor het afslanken omdat het meer langzame koolhydraten bevat. Die worden langzamer verteerd waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit heeft dan weer een gunstige werking op je eetlust.
Voordelen speltbrood
Naast de gezonde koolhydraten heeft speltbrood nog meer voordelen, namelijk:
- Het bevat meer eiwitten dan de andere broodsoorten en
- het wordt soms beter verdragen door personen met een voedingsintolerantie.
Nadelen speltbrood
Heelaas heeft speltbrood ook zijn nadelen; deze zijn:
- Het kan niet gegeten worden door mensen die intolerant zijn voor gluten,
- het is duurder dan tarwebrood en
- het bevat ook meer caloriën dan tarwebrood.
Waarin komt spelt nog meer in voor?
Behalve in brood, komt spelt ook in andere producten voor, met name:
- Beschuit
- Pannekoek
- Bakmix
- Roomboter koekjes
- Boter kaakjes
- Wafels
- Koekjes
- Rijstwafels
- Lange vingers
- Rijst
- Crackers
- Pasta
Voedingsstoffen in speltbrood
Naast koolhydraten bevat speltbrood ook gezonde voedingsstoffen, waaronder natrium (8 mg), kalium (388 mg), vitamine A (10 IU), calcium (27 mg), vitamine B6 (0,2 mg), magnesium (136 mg) en ijzer (4,4 mg).
Hoe kan je jouw eigen speltbrood bakken?
Wil je je eigen speltbrood bakken? Dat kan. Je hebt het volgende nodig:
- 425 gram speltmeel
- 75 gram roggemeel
- 30 gram zonnebloempitten
- 2 eetlepels lijnzaad
- flinke snuf zout
- 7 gram droge gist
- 350ml warm water
Bereiding:
- Meng de gist met het water en klop dit goed door elkaar. Weeg dan het meel, doe de zonnebloempitten, lijnzaad en het zout erbij en vervolgens het warme water met gist.
- Klop dan de broodmix met een deegmixer met deeg haken door, tot alle meel is opgenomen. Bedek je handen met wat speltmeel en kneed het deeg met je handen goed door. Indien het deeg te veel blijft plakken aan je vingers, voeg je een klein beetje meel toe.
- Leg een vochtige theedoek over de mengkom heen en laat het broodmengsel een half uur tot 40 minuten rijzen op ongeveer 25 graden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog even door en doe dit dan in een cakevorm. Pak nog een handje zonnebloempitten en druk deze in de bovenkant van het brood.
- Bak het brood in 45-55 minuten mooi goudbruin in de oven.