Veel afslankers dienen veel inspanningen te doen om hun eetgewoonten blijvend te veranderen.
Het lukt hen niet om goedbedoeld advies, eetgewoonten en diëten vol te houden.
Je begint vol goede moed met Sonja Bakker, Dukan, Atkins, Paleo of fitness…
Bij het ene dieet mag je geen koolhydraten eten, bij het andere moet je sapjes persen of je dient terug te gaan eten zoals de oermens. En bij de fitness, ben je al gauw tot anderhalf uur kwijt om jezelf in het zweet te werken…
Als je al die regeltjes volgt, dan zal je afslanken, althans dat is het devies. En hopelijk val je inderdaad enkele kilo’s af. Je wordt er zelfs helemaal vrolijk van en je voelt je weer beter in je vel. Je begint de denken: “Hey, het lukt ‘deze keer’!”
En dan gebeurt het…
Een onverwacht stress moment in je leven; je favoriete poes vertrekt naar de dierenhemel, je job staat op de tocht, je relatie zit in het slop… en opeens heb je ontzettend veel trek in wat lekkers.
Je moet jezelf toch een beetje troosten in dergelijke omstandigheden.
Alles wat je tegen komt is goed genoeg om naar binnen te spelen en vervolgens baal je van jezelf… Voor de zoveelste keer heb je het weer niet “kunnen volhouden”.
Je voelt je slecht in je vel en je weet al wat je te wachten staat…Madam JoJo staat achter de deur al te wachten.
Herkenbaar?
Let op, je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat het meer dan 94% van de afslankers niet lukt om een klassiek dieet vol te houden omwille van allerlei regeltjes, verboden en geboden die een normaal mens toch nooit kan volhouden. We leven in de 21ste eeuw, hoe wil je dan gaan eten “als een oermens”.
Bovendien, het voedsel, de ingrediënten van vandaag de dag zijn, door alle genetische gemanipuleerde processen niet meer hetzelfde als vroeger. Nee, ook niet de tomaten die je zelf in de tuin hebt staan. Of heel de dag door sapjes drinken, of met je tablet en calorie-rekenlijsten naar de supermarkt gaan…dat hou je niet vol.
Eetgewoonten veranderen
En toch dient het niet op die manier te gaan. Iedereen kan leren om zijn eetgewoonten aan te passen en te veranderen. Dit is een “mentaal” proces. Het probleem zit hem erin dat dit tijd en tactiek vergt. Je hebt gemiddeld 21 dagen nodig om een bepaalde gewoonte te veranderen, ook je eetgewoonten. Je dient te weten “wat” je nu precies dient te veranderen en “hoe” je dit op de meest efficiënte en eenvoudige manier kan doen.
In je hersenen dienen namelijk nieuwe verbindingen te ontstaan, neuro-associaties genoemd. En deze hebben minimaal 21 dagen nodig om zich te manifesteren. Wanneer jij dus, met al je goede bedoelingen, slechts 1 dag “zondigt” tegen je nieuwe eetgewoonten… dien je van vooraf aan weer opnieuw te beginnen, terug 21 dagen lang.
Wanneer je niet weet op welke manier jij je gedachten kan beïnvloeden, kan het tot 100 dagen duren om een nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren.
Verboden eten
Het zal je verder ook niet vreemd in de oren klinken dat als je een dieet volgt en je een bepaald voedingsmiddel “niet mag” eten, dat je er juist meer trek in krijgt, toch? Bovendien is het ganser dagen kauwen op een wortel of prei, een knorrend gevoel te hebben in je buik en niet mogen eten wat je wil, niet het meest aanlokkelijke vooruitzicht. Wat heb je dus nodig om je eetgewoonten echt te veranderen?
1. Bepaal een doel voor jezelf.
Een haalbaar, realistisch doel dat overzichtelijk is en waarvan je weet dat je het ook op lange termijn zal kunnen volhouden.
2. Richt je aandacht enkel op dit doel.
Denk niet teveel na over wat je allemaal wel of niet wilt. Het gaat er om dat je in actie komt. Begin gewoon en zet elke dag een kleine stap.
3. Verwacht niet dat het je in één keer zal lukken.
De weg naar je doel is nooit een rechte lijn. Teleurstelling en af en toe de fout in gaan hoort erbij. Blaf jezelf dan niet af en veroordeel jezelf niet. Zorg er gewoon voor dat je in actie blijft.
4. Kom ik steeds dichter bij mijn doel?
Dit is de vraag die je jezelf steeds dient te stellen als je een stap neemt. en, natuurlijk jezelf niet voor de gek houden.
In het Mentale Dieet Plan leer ik de deelnemers enkele zeer eenvoudige en krachtige vragen stellen waardoor hun onderbewustzijn hen in de goede richting stuurt, automatisch.
Wanneer iets niet werkt probeer je een andere aanpak. Je blijft dit proces volgen tot je succes hebt. Net zoals met een baby. Hoe dikwijls laat je een peuter proberen om te leren lopen? Daar stop je toch ook niet mee wanneer het niet van de eerste keer lukt.
Je dient jezelf dus “mentale stimulans” te geven omdat je gedachten veel sterker zijn dan je denkt. In Het Mentale Dieet Plan leer je hoe je gedachten je beste vriend of je grootste vijand kunnen zijn. En of ze sluw en geniepig kunnen zijn…of heb jij jezelf nog nooit gesaboteerd?
5. Hoe onderneem je actie?
De voornaamste factor om in actie te komen is het besluit nemen om in actie te komen.
Ik krijg vaak mails van nieuwsbrieflezers die jammeren dat ze zich slecht in hun vel voelen, dat ze hun zelfvertrouwen kwijt zijn, dat ze zich niet meer aantrekkelijk vinden (of hun partner), dat ze futloos zijn en het allemaal niet meer goed zien zitten…
Wanneer ik vervolgens vraag: “Ben je al begonnen?” of “Heb je mijn tip van vorige week toegepast?” of “Heb je dat lekkere en gezonde recept klaargemaakt?” …dan blijft het stil, of is het antwoord: “Nee”.
Wat mij betreft dient niemand zich verplicht te voelen om met Het Mentale Dieet Plan te starten, dat is iets wat jij alleen kan voelen. Jij dient je doel te bepalen en goed voor ogen te zien en vervolgens “actie” te ondernemen omdat doel te bereiken.
6. Gebruik voorbeelden
Wie in je buurt lukt het wel om slank te blijven? Hoe is hen dat gelukt? (Pas op, de nadruk ligt op blijven. Iedereen kan met één of ander shake-dieet op drie, vier weken zwaar afslanken… om er twee maanden nadat ze gestopt zijn nog dikker bij te lopen.)
Mensen die succesvol afgeslankt zijn en hun gewicht in balans weten te houden zullen altijd hun eet- en levensgewoonten aangepast hebben. Dit is ook de reden waarom je met Het Mentale Dieet Plan geen hinder ondervindt van het joJO-effect.
Dus zoek voorbeelden in je buurt, op het internet van mensen die slank blijven nadat ze zijn afgeslankt en neem actie. Wil je gaan leven als een oermens, prima, wanneer je dit als toekomstbeeld voor je ziet om te blijven doen, doe het.
Zie je het zitten om je verdere leven alles af te wegen en punten te tellen, prima, maar doe het. Mensen die dit doen en deze levensstijl volhouden kunnen hun gewicht in balans houden.
Ben jij iemand die zichzelf “nu en dan” wel eens saboteert, dan zal je beter een mentale aanpak zoeken die afrekent met dat “kleine stemmetje” in je hoofd waardoor je vorige diëten mislukt zijn. Het allerbelangrijkste is dat je vandaag nog actie onderneemt als je morgen slanker en gezonder wil zijn.
7. Hou een dagboek bij.
Hoe was je dag? Wat is er goed gegaan? Wat viel er tegen? In Het Mentale Dieet Plan druk ik de deelnemers het belang hiervan op het hart.
Door dit bij te houden in een dagboek of een gewoon schrift kan je zien wat je gerealiseerd hebt. Je verplicht je onderbewustzijn om de dingen die gewerkt hebben op te slaan en te onthouden. En je maakt een verbintenis met jezelf op papier! Een totaal onderbenutte maar zeer krachtige manier om je doel te bereiken.
8. Wat als je een fout maakt?
Hmmm,…dan hoop ik dat je grondig de mist in gaat en er iets uit leert! (om het op ‘Katjaanse wijze te zeggen).
Weet je wat de grootste mentale kracht is die er bestaat…? Het momentum: het moment waarop jij besluit om actie te nemen en de eerste pas te zetten.
Daarom, sluit nu je PC, sta recht, trek een sweater of jas aan en ga een half uurtje wandelen. En besluit tijdens het wandelen dat je dit vanaf nu dagelijks gaat doen. Je mag me later bedanken als je opgekikkerd terug thuiskomt 😉
Tot de volgende keer,
Mental Coach en Auteur van Het Mentale Dieet Plan.
www.HetMentaleDieetPlan.com