Mannen

Mannen en gezondheid: Als mannen op een fysiek prettige manier oud willen worden, zullen ze net als vrouwen beter voor hun lichaam moeten zorgen. Het is daarom belangrijk voor mannen dat mogelijke mannelijke problemen uitgebreid onder de loep genomen worden. Welke mannenkwalen komen veel voor ?

– Prostaatklachten
– Erectiestoornissen
– Hoge bloeddruk
– Hoog cholesterol
– Impotentie
– Vroegtijdige zaadlozing

Waarom problemen laten aanslepen ?

Mannen gaan niet naar de dokter. Althans niet snel.
Dat heeft zijn redenen:

Om te beginnen zijn ze evolutionair zo geprogrammeerd dat ze niet graag voor hun fysieke zwaktes uitkomen. Liever dan te erkennen dat er iets mis is met hun lijf, negeren of verbergen ze hun kwalen tot ze er niet meer omheen kunnen.

Mannen nemen bovendien meer risico’s dan vrouwen, ook als het om hun gezondheid gaat. Ze zullen er dus eerder op gokken dat zij niet ziek worden (bijvoorbeeld van roken of drinken) of dat hun kwaal vanzelf over gaat.

Verder zijn mannen ongeduldig. Ze verafschuwen de traagheid, wachttijden, hokjesgeest en inefficiëntie van de Nederlandse gezondheidszorg en mijden die dus zo lang mogelijk.

De harde cijfers…

Dat mannen niet snel naar de dokter gaan, wil niet zeggen dat ze geen klachten hebben. Integendeel, de laatste tien jaar is uit onderzoek gebleken dat mannen, net als vrouwen, vanaf hun 45ste levensjaar kampen met allerlei overgangs- en verouderingsproblemen. Dat was even schrikken, want tot halverwege de jaren negentig geloofden zelfs artsen nog dat mannen, in tegenstelling tot vrouwen, tot hun dood potent, vruchtbaar en fysiek sterk blijven.

Dat was vroeger misschien zo toen ze gemiddeld maar 45 jaar werden en dan pardoes stierven aan een infectieziekte, maar nu ze gemiddeld 75 jaar worden, is daar geen sprake meer van. De lichamelijke en geestelijke klachten van mannen van 45 jaar en ouder hebben net als die van vrouwen veel te maken met de verandering van hun hormoonhuishouding en hun ongezonde leefstijl.

Testosteron ?

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron heeft bij de man invloed op zijn seksuele functies (libido, erectie, ejaculatie en orgasme), fysieke functies (botstofwisseling, spierkracht, energie, weerstand), mentale functies (geheugen, leercapaciteit) en emotionele functies (stabiliteit, stemming).

Als de testosteronspiegel te snel of diep daalt, kunnen mannen op al deze gebieden problemen krijgen, variërend van impotentie en botontkalking tot depressie.
Een ongezonde leefstijl (roken, drinken, overgewicht) kan bovendien op latere leeftijd hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker veroorzaken.