Ziekenhuizen moeten gewezen worden op de naleving van bestaande codes voor het uitwisselen van patiëntgegevens. Dat stelt een meerderheid in de Tweede Kamer.
De partijen reageren op het nieuws van Omroep West dat medische dossiers makkelijk op te vragen zijn. Omroep West ontving bij een steekproef van zes ziekenhuizen vertrouwelijke informatie.
Samenwerken
Nieuwe strengere regels zijn volgens PvdA, CDA en SP niet nodig. De partijen vinden het belangrijk dat ziekenhuizen kunnen blijven samenwerken in het belang van de patiënt.
De Partij voor de Vrijheid pleit voor de invoering van een pincode om de medische gegevens in te zien. Het CDA en de PVV gaan Kamervragen stellen over de verstrekking van patiëntendossiers aan derden.
Dossiers gefaxt
Een verslaggever van Omroep West kreeg moeiteloos de medische dossiers gefaxt van zes van de acht geteste ziekenhuizen in de regio. Het gaat om LUMC Leiden, MCH Antoniushove Leidschendam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Bronovo in Den Haag, het Diaconessenhuis in Leiden en het MCH Westeinde in Den Haag.
Het CDA is verbijsterd. ‘Als je medische gegevens ergens liggen, moet je er van uit kunnen gaan dat die daar blijven,’ alsdus Tweede Kamerlid Janneke Schermers. Ook de PVV reageert geschokt. ‘Het is te gek voor woorden dat via een telefoontje zoveel gevoelige informatie op straat kan komen te liggen,’ zegt Tweede Kamerlid Fleur Agema.
Alleen het Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer weigerden dossiers te verzenden zonder toestemming van de betreffende patiënt.
Medewerking
De journalist deed zich voor als medewerker van een ander ziekenhuis en vroeg naar de medische dossiers van patiënten, waarvan hij vaak alleen de naam en geboortedatum kende. De genoemde ziekenhuizen faxten daarop, zonder nadere controle, de dossiers toe.
Informatie over ziektegeschiedenis, laboratoriumuitslagen, operatieverslagen, behandelingsprocessen, medicijngebruik en voorgeschreven medicatie lagen in een oogwenk op de redactie.
bron: rtvwest.nl