Last van menstruatiepijnen?
Meer dan 50% van alle vrouwen heeft last van pijnen en andere klachten tijdens de menstruatie. De intensiteit en vorm van die klachten verschilt per persoon. De een ervaart hevige buikkrampen en een ander voelt zich slechts lusteloos voor een dagje. Doorgaans kunnen je klachten ook veranderen met je leeftijd, voedingskeuzes en leefpatroon. Je kunt bepaalde klachten dus ook verminderen wanneer je weet wat er speelt. Daarnaast zijn er nu ook verschillende middeltjes op de markt die menstruatiepijnen kunnen verhelpen. Heb jij last van erge menstruatiepijnen? Ben jij op zoek naar een oplossing? Lees dan maar verder.
De meest gangbare klachten tijdens de menstruatie
Klachten rondom je menstruatie zijn niet alleen lichamelijk, maar ze kunnen ook geestelijk van aard zijn. Doorgaans ervaren de meeste dames de volgende klachten:
- Buikkrampen,
- Misselijkheid en braken,
- Diarree,
- Hoofdpijn,
- Gevoelige tepels,
- Vermoeidheid,
- Gewichtstoename,
- Een opgeblazen gevoel en
Premenstrueel syndroom
Vlak voor de aanvang van je menstruatie kan je al last krijgen van enkele van de genoemde symptomen. Dit noemt men Premenstrueel syndroom. Merk je dat je in de dagen voor je menstruatie sneller geรฏrriteerd raakt, emotioneler reageert en dat je gewicht toeneemt? Dan heb jij last van Premenstrueel syndroom.
Heeft je leeftijd invloed op je klachten?
Je leeftijd heeft degelijk invloed op de intensiteit van de klachten die je ervaart. De buikkrampen zijn het hevigst voor meiden in de leeftijdscategorie 14 tot 18 jaar. Andere dames ervaren pas na hun 25ste klachten, of na die leeftijd worden de klachten intensiever.
Wat kan je menstruatie klachten ook nog beรฏnvloeden?
Los van je leeftijd zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de klachten die je kan ervaren, zoals anticonceptiemiddeltjes en zwangerschap.
De pil heeft doorgaans een positieve werking op je klachten. De klachten worden minder intensief of verdwijnen helemaal. Een koperspiraaltje, daarentegen, kan de pijnen juist verergeren. Zwangerschap heeft net als de pil een positieve werking op je klachten. Na de geboorte van je eerste kind zul je minder menstruatie klachten ervaren.
Hoe je deze klachten kunt verminderen
Voor de verschillende klachten zijn er gelukkig manieren om die te verlichten. Het is vooral belangrijk dat je het rustig aan doet en je ontspant in deze periode. Probeer ontspanningsoefeningen van tai chi en yoga te doen. Heb je last van buikkrampen? Plaats dan een warme kruik op je buik of onderrug. Een warme bad helpt in dit geval ook.
Voeding tegen menstruatiepijn
Zoals eerder aangegeven kunnen je voedingskeuzes ook van invloed zijn op je klachten. Je kunt je menstruatiepijnen verminderen door de volgende voedingsitems te eten:
- Broccoli
- Havermout
- Zalm
Deze producten zitten vol vitaminen en hebben een pijnstillende werking. Eet ze voor en tijdens je menstruatie om je klachten te verminderen.
Medicijnen bij menstruatiepijn
Helpen bovenstaande oplossingen onvoldoende dan kun je NSAIDS proberen. Deze ontstekingsremmende pijnstillers verminderen de krampen in je onderbuik en rug. Gebruik daarom NSAIDS zoals diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen bij hevige menstruatiepijnen. Bij lichtere pijnen hoef je niet voor zulke zware medicijnen te gaan. Probeer dan paracetamol. En bij intensieve pijnen kan je de effectiviteit van de NSAIDS zelfs vergroten door ze te combineren met paracetamol.
Om de symptomen van Premenstrueel syndroom te verlichten kan je Sertraline gebruiken. Dit middeltje regelt de hoeveelheid serotonine in je hersenen.
Conclusie
Bijna iedere vrouw heeft last van menstruatiepijnen en de andere bijkomende klachten. Gelukkig zijn er nu verschillende middeltjes en trucjes om die te verlichten. Voor lichte pijnen kan je thuis ontspanningsoefeningen proberen of gewoon een warme kruik of badje gebruiken. Zijn die oplossingen niet effectief genoeg, dan heeft de apotheek zeker wel een middeltje dat je kan helpen. Je hoeft dus niet te zitten lijden tijdens je menstruatie. Het is doorgaans geen fijne periode iedere maand, dus gelukkig zijn er oplossingen.
Gezonde Groeten,