Mijn ervaring met Het Metabolisme Dieet van Haylie Pomroy
Toch nog een poging? De eeuwige diëter
Je kent ze allemaal… al die dieetgoeroe’s, voedingsprogramma’s, instantoplossingen die jou een prachtlijf beloven, al dan niet met veel of weinig inspanningen. Misschien heb je het wel over de verstandige boeg gegooid en heb je succes geboekt met een diëtiste, het weight watch programma of aanverwante zaken. Fijn zo! En als je nog steeds trots naar de weegschaal kijkt omdat je streefgewicht daar staat te blinken, nog fijner. Dan is de rest van dit artikel niet aan jou besteed.
Misschien ben jij eerder een fan van de crash diëten. Ja, je weet wel dat ze niet gezond zijn, maar hé, het gaat zo lekker snel. Je speelt met plezier chemische eiwit-shakes binnen of haalt er voldoening uit om weken te leven op soep en komkommers. Alles om bikini-klaar te raken op een paar weken tijd, toch?
De kans is groot dat je al geruime tijd bezig bent met je strijd tegen de kilo’s. Je denkt de valkuil van het jo-jo effect te kunnen vermijden en toch merk je telkens opnieuw dat die verloren kilo’s zich weeral aan je billen en buik genesteld hebben. Vol goede moed begin je nog maar eens aan een dieet. Je weet perfect wat je wel en niet mag eten, je bent expert in het diëten geworden. En toch, plots merk je dat het niet meer werkt! Wat je ook doet, hoe streng je ook bent voor jezelf, het lukt eenvoudigweg niet meer om die hardnekkige kilo’s kwijt te spelen. Je hebt het gevoel dat er alleen maar gewicht bijkomt, ook al eet je zoveel minder (en misschien wel gezonder) dan je vriendin, partner, zus, collega of ja, zelfs minder dat je 4-jarig zoontje! Je raakt gefrustreerd en komt in een vicieuze cirkel terecht waarin je verlangt naar een lekkere, volwaardige maaltijd maar tegelijk je zo schuldig voelt bij elke hap die je neemt. Je begint te twijfelen: ga je deze levenslange kilo-strijd verder leveren of moet je maar gewoon accepteren dat je wat teveel weegt en je garderobe vervangen door een maatje groter?
En dan komt de zoveelste dieetgoeroe op de proppen, Haylie Pomroy. Ze zwaait met Amerikaanse superlatieven en overdreven peptalk, ze belooft jou een slank lichaam in 28 dagen. Waarom zou je haar geloven? Waarom weer die inspanning leveren? Niets helpt nog om af te vallen. Ik ga je zeggen waarom, want ik heb ook op dat punt gestaan waar jij staat: je wilt niet toegeven aan de kilo’s! Je wilt je leuk en licht voelen, je wilt genieten van je lijf en van je eten. Diep vanbinnen is er nog strijdlust. Ik zal je nog meer zeggen: dit dieet werkt wel, ook als al de rest hopeloos is geworden.
Is het Metabolisme Dieet geschikt voor mij?
Ja, misschien wel
Dit is het leukste en lekkerste dieet dat je ooit zult gevolgd hebben, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Het moet namelijk passen bij wie je bent en hoe je leeft. Stel jezelf de volgende vragen vooraleer je dit dieet overweegt:
- Hecht je belang aan gezonde en evenwichtige voeding?
- Sta je ervoor open om nieuwe dingen te proberen?
- Ben je bereid om tijd en energie te investeren in je maaltijden?
- Heb je de mogelijkheid om een tijdje intensief bezig te zijn met voeding, koken en eten? Word je daarin gesteund door je gezin, familie, omgeving?
- Heb je voldoende discipline om gedurende dit dieet de regels strikt toe te passen, zonder enige uitzondering?
- Heb je een realistisch beeld over je streefgewicht en je lichaam?
Zo ja, welkom in het metabolisme dieet van Haylie Pomroy!
Hoe werkt het?
Je week opgedeeld in 3 fasen
De naam van dit dieet geeft aan wat het doel is: je metabolisme (of stofwisseling) versnellen zodat je lichaam alle voedingsstoffen die het binnenkrijgt omzet in energie en gezonde cellen en niet in vet. Hoe kan dit dieet dat waarmaken? Door je lichaam steeds opnieuw te verrassen en in de war te brengen. Door een weldoordachte afwisseling van alle voedingsgroepen (ja hoor, ook de beruchte koolhydraten!), gaat je lichaam zich steeds opnieuw moeten aanpassen, hard werken en bijgevolg vet verbranden. Voor meer wetenschappelijke details over dit mechanisme verwijs ik je naar haar boek.
Om je lichaam te verrassen en te laten werken, is een week opgedeeld in 3 fasen. In elke fase worden telkens andere voedingsgroepen en –middelen toegestaan. Door de voortdurende afwisseling van de fasen en dus voedingsgroepen kan er geen gewenning optreden. Bovendien moet je deze cyclus van 3 fasen 4 keer doorlopen. M.a.w. het metabolisme dieet duurt (minstens) 4 weken, afhankelijk van het overgewicht.
Hoe zien die fasen eruit?
Fase 1
Je start je week altijd met fase 1, (voedsel-)stress afschudden. In deze fase eet je volledig vetvrij, maar kan je je 5 keer per dag tegoed doen aan koolhydraten… veel koolhydraten: granen, fruit, brood, het kan allemaal mits inachtname van enkele spelregels die in het boek beschreven staan. De koolhydraten worden op tijd en stond aangevuld met eiwitten. Deze fase duurt 2 dagen, dan schakel je over naar andere voedingsgroepen.
Fase 2
Fase 2 staat in het teken van de eiwitten. Ook hier eet je volledig vetvrij, maar ga je je lichaam voeden met vis, vlees of plantaardige eiwitten. Gedurende de 2 dagen van fase 2 zijn koolhydraten ten strengste verboden. Maar niet getreurd, je sluit de week af met fase 3.
Fase 3
De 3 dagen van fase 3 voelen helemaal niet aan als een dieet. Na 4 dagen zonder vet geleefd te hebben moet dit terug geïntroduceerd worden in je voedingsschema. In elk van de 5 dagelijkse maaltijden worden gezonde vetten gebruikt, afwisselend met koolhydraten of eiwitten. Fase 3 is leuk en lekker. Je kunt op zoek naar nieuwe ingrediënten, aangepaste recepten en ontdekt op die manier een nieuwe wereld van voedingsmogelijkheden.
De voedingsgroep die aan de basis ligt van elke fase zijn de groenten. Rauw, gestoofd, gegrild, gekookt, in soep, … eender hoe je het verkiest, maar je zult véél groenten eten in het metabolisme dieet. Het soort groenten dat je mag eten staat in functie van de fasen.
Is het echt zo simpel?
Ja, maar toch enkele basisprincipes
De kans is groot dat je een haat-liefde relatie hebt opgebouwd met eten. Het is een belangrijke basisvoorwaarde van dit dieet dat je terug van eten leert houden. Je zult regelmatig, voldoende en alle voedselgroepen eten.
Eten is leven, is bouwen, is genieten! Je zult eten en stress volledig moeten loskoppelen van elkaar. Het dieet helpt je daar een handje bij en als je er bewust mee bezigt bent, zal het je zeker lukken, zo heb ik zelf gemerkt. Op een dag zal een lekkere, gezonde maaltijd je weer gelukkig kunnen maken. Je zult samen met vrienden of familie kunnen genieten van al dat goede dat op je bord ligt.
Het metabolisme dieet steunt op balans, gezonde voeding, puurheid. Je eet die dingen die de natuur ons ter beschikking stelt en neemt dus resoluut afscheid van chemische rommel (bewaarstoffen en dergelijke) of opgefokte voedingswaren (bvb geraffineerde suiker).
Op die manier komt je biochemische en hormonale huishouding weer tot rust en in evenwicht. Dat heeft niet alleen effect op je lichaamsgewicht maar ook op je algemene gezondheid.
Dit dieet werkt echt, dat heb ik aan den lijve kunnen ervaren. Maar een laatste belangrijk principe is dat je de regels van Pomroy strikt toepast. Ze vernoemt een reeks van do’s en dont’s die je gedurende de kuur van 4 weken zonder enige uitzondering moet toepassen, dus geen ja-maar’s. De volledige lijst vind je terug in het boek, een greep hieruit: geen suiker, tarwe, maïs, cafeïne of zuivel.
Tot slot is er net zoals in elk evenwichtig dieet aandacht voor beweging. Voor de actievelingen: je zult het misschien wel wat rustiger aan moeten doen gedurende de kuur. Je lichaam moet tot rust komen, herstellen. Overmatig sporten doet meer kwaad dan goed. En voor het meer gezapige type: kom uit je zetel en laat dat gezonde lichaam een drietal keren per week werken.
Wat mag je verwachten?
4 Weken, en daarna terug naar af? Nee, in geen enkel geval!
Beschouw de kuur als een intensieve training. Je wordt sterk begeleid en binnen de perken gehouden. Eigenlijk hoef je zelf niet zoveel na te denken over je voeding, dat doet het schema wel voor jou. Door er zoveel mee bezig te zijn, je zoveel beter te voelen, nieuwe dingen te ontdekken, zal je kijk op voeding en eten na het metabolisme dieet anders zijn. Dus ook na die intensieve training, zul je zorg dragen voor jezelf en je voeding. Zo was ik bvb een grote cola zero fan (hmm, lekker zoet en toch geen calorieën). Hoewel ik al een tijdje gestopt ben met de kuur heb ik sindsdien geen cola meer gedronken. Niet uit wilskracht of principe, maar wel omdat mijn lijf het niet meer nodig heeft. Hetzelfde voor koffie, tarwe of zuivelproducten. Natuurlijk is de verleiding van zoet/vet er af en toe nog wel. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, zolang je je grenzen maar kent. En dat is nu net hetgeen je leert in het metabolisme dieet. Je leert luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft. Je lichaam wordt je beste vriend waar je goed voor wilt zorgen.
Ik wil starten!
Fijn, toch even dit
Dit artikel geeft de basisprincipes en algemene richtlijnen van het metabolisme dieet weer. Als je echt van start wilt gaan, is het noodzakelijk dat je eerst het boek grondig doorneemt. (Haylie Pomroy, Het metabolisme dieet, slank in 28 dagen, Standaard Uitgeverij)
Ben je niet zo’n lezer of vind je het allemaal wat ingewikkeld, dan kan ik je waarschijnlijk helpen.
Veel succes en (eet-)plezier gewenst.