Veel mensen zijn bezig met hun gewicht. Sommigen willen graag een paar kilootjes aankomen, maar verreweg de meeste mensen willen graag een paar of meer kilo’s kwijt. Omdat echter niet iedereen het diëten even gemakkelijk vol kan houden willen we het liefst zo veel mogelijk kilo’s in een zo kort mogelijke tijd afvallen. Er zijn diverse soorten crashdiëten die ervoor bedoeld zijn om snel af te vallen. Het hele grote nadelen hierbij is echter dat de net kwijt geraakte kilo’s er na het dieet weer net zo gemakkelijk aankomen als dat ze eraf gingen. Soms kom je zelfs meer aan dan je eraf hebt gekregen. Vervolgens ga je weer op dieet om de kilo’s weer kwijt te raken. Dit heet het jojo-effect.
Wat jij je echter in zo’n geval zou moeten afvragen is of zo’n snel afvallen dieet wel gezond is of dat er misschien andere, betere manieren zijn om toch je doelstelling te bereiken.
Nooit een snel afvallen dieet
Er zijn tegenwoordig vele snel afvallen diëten op de markt die je beloven dat je in een mum van tijd vele kilo’s zult afvallen en als je het dieet afmaakt, dat de overtollige kilo’s er ook niet meer aan zullen komen. De bedenkers van die diëten weten dat iedereen die wil afvallen het jojo effect graag wil voorkomen. Daarom beweren ze dat hun dieet zo goed is en dat verschijnsel niet heeft. Maar wie je ook vraagt, het gebeurt iedereen toch telkens weer. Ligt het dan aan hun, of misschien toch aan het dieet? De bedenkers van deze diëten beweren ook stelselmatig dat hun dieet alle essentiële voedingsstoffen bevat en zelfs dat hun dieet helemaal niet moeilijk vol te houden is. Ik zou zeggen, ga er maar eens aanstaan.
Eén ding moge duidelijk zijn, een snel afvallen dieet zal nooit en te nimmer werken! Onthoud dat goed als je weer eens op dieet gaat.
Waarom zal een snel afvallen dieet nooit werken?
Het antwoord hierop is even logisch als simpel. Je lichaam is er namelijk zelf de oorzaak van. Je lichaam zal zich namelijk altijd aan willen passen aan zijn omgeving en wat erin wordt gestopt.
Door een snel afvallen dieet te gaan volgen, krijg je dus van de ene op de andere dag een compleet ander voedingspatroon. Je gaat namelijk plotseling veel minder eten dan je daarvoor gewend was. Door het zelfbeschermingsmechanisme in het lichaam zal je lichaam zo snel mogelijk inspringen op deze nieuwe situatie en het tekort aan voeding zo goed mogelijk op proberen te vangen. Je lichaam zal daarom alle voeding die het dan toch binnenkrijgt zolang mogelijk proberen vast te houden om op die manier een reserve op te bouwen. Daar hoef je niks voor te doen, dat gaat automatisch. Om toch aan de benodigde energievraag te voldoen zal je lichaam de vetreserves gaan aanspreken om die te verbranden. Tot zover niks vreemds. Je zult ook inderdaad merken dat je dunner wordt.
Zodra je echter op je streef gewicht zit ga je stoppen met het crashdieet en pak je de draad weer op. Je gaat weer gewoon leven en eten net als je voor het dieet deed. Je lichaam is er op dat moment echter nog op ingesteld dat het alles wat er inkomt zo snel mogelijk zal opslaan in de reserves. Het eten wordt dus minder goed verteerd, maar allemaal opgeslagen. Voordat je het weet zal je dan weer op je oude gewicht zitten, of zelfs meer.
Waarom is snel afvallen niet gezond?
Snel afvallen werkt niet, dat moge duidelijk zijn. Wel voor dat moment, maar voor de lange duur. Zodra je stop vliegen de kilo’s er weer aan. Buiten het feit dat het niet werkt is snel afvallen niet gezond voor lichaam en geest. Door snel af te vallen krijg je in korte tijd te weinig calorieën binnen met als gevolg dat je stofwisseling vertraagt. Je lichaam moet het dan namelijk doen met de weinig energie die het nog wel met de voedingsstoffen binnen krijgt, en dat is niet veel met een crashdieet.
Na een poosje zal je ook niet veel meer afvallen en ben je eigenlijk alleen nog maar ongezond bezig. De grootste reden daarvoor is dat je simpelweg te weinig energie en te weinig belangrijke, noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen. Dit alles kan op een gegeven moment resulteren in eetbuien.
Een bijkomend groot nadeel is, dat dit alles funest is voor je zelfvertrouwen. En juist dat negatieve beeld van jezelf dat het je toch niet lukt is iets wat je nou juist moet zien te voorkomen. Het ligt namelijk helemaal niet aan jou, het ligt gewoon aan het dieet dat je volgt.
Wat moet je dan wel doen om gezond af te vallen?
- Eet zo gevarieerd mogelijk.
- Eet veel groente en fruit.
- Eet minder rund- en varkensvlees en juist meer vis en gevogelte.
- Eet noten en zaten.
- Drink veel water, het liefst zo’n 1,5 tot 3 liter per dag.
- Drink ook elke dag enkele kopjes groene thee.
- Eet geen gefrituurd voedsel.
- Eet geen producten met veel suiker, ook geen light producten.
- Neem 6 kleinere maaltijden verspreidt over de hele dag.
- Beweeg en sport minstens een half uur aaneengesloten per dag.
- Zorg voor voldoende rust en minstens 8 uur slaap per nacht.
- Ga niet op dieet, maar verander je levensstijl en eetgewoontes permanent.
Extra gezonde tips
- Kijk in de spiegel, niet op de weegschaal.
- Val niet meer dan 1 tot 2 kilo per week af.
- Verander je dagroutines zodat ze bij een gezondere levensstijl passen.
- Blijf op de hoogte over gezond eten en drinken, gezonde recepten en ervaringen van anderen.
Gezond afvallen
Gezond afvallen betekent eigenlijk het aanpassen van je levensstijl. Dat valt voor de meeste mensen nog niet mee. Dit kost namelijk enige moeite en zelfdiscipline, vooral in het begin. Toch is het zeker de moeite waard, want het is de enige verantwoorde manier om gezond en blijvend af te vallen en ervoor te zorgen dat je weer fit en energiek wordt.
Gezonde Groeten,