Het RED dieet is een kortdurend dieet dat soms gebruikt wordt in de strijd tegen ADHD. In dit artikel lees je alles over het RED dieet en wat daarna komt.
Wat is het RED dieet?
Red Dieet staat voor Restricted Elimination Diet. Tijdens een periode van vijf weken eet je slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen. Doel van dit dieet is om vast te stellen of er een rol is van voeding op het gedrag. Als dit zo is, dan is het mogelijk niet nodig om medicatie (zoals Ritalin) te gebruiken.
Testpersonen Gezocht
Nog 32 plaatsen beschikbaar
Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.
- Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
- We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
- Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
- Je vult het evaluatieformulier in.
Om dit te kunnen vaststellen eet je een dieet dat vooral bestaat uit veilige producten, zoals wit vlees, rijst en sla. De overige voedingsmiddelen bepaal je samen met een voedingsdeskundige. Het is belangrijk dat je het dieet volgens een strikt schema toepast. Op deze manier voorkom je dat er toch een invloed komt van de voeding op het gedrag.
Belangrijk tijdens het volgen van het RED dieet is dat je het kind met ADHD goed observeert. Verandert het gedrag van het kind in kwestie of blijft dit min of meer hetzelfde? Als dat laatste het geval is, dan is er dus geen invloed van de voeding op het gedrag.

Wetenschappelijk bewijs voor het RED dieet?
Het RED dieet is een grotendeels Nederlandse uitvinding. Het dieet is onder andere ontwikkeld door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. Zij hebben bewezen dat er een invloed kan zijn voeding op gedrag (bron) en dat het RED dieet een goede basis is om te kijken of een kind last krijgt van ADHD-symptomen door het eten.
Een andere studie toont juist aan dat het RED dieet meestal niet effectiever is dan het gebruik van wat algemene richtlijnen over voeding (bron). Omdat het RED dieet erg streng is, kan het de moeite waard zijn om eerst gezonder te eten als er ADHD-achtige klachten zijn.

Wat gebeurt er na de RED?
Tijdens de RED wordt vastgesteld of de voeding die het kind krijgt invloed heeft op de ADHD-verschijnselen. Als dit het geval is, dan wordt een vervolgstap ingezet. Dit is het PVG onderzoek.
In het PVG onderzoek wordt bekeken welke voedingsmiddelen de oorzaak van de gedragsverandering van het kind. Dit gebeurt door steeds kleine variaties op het dieet toe te passen. Als een bepaald voedingsmiddel leidt tot gedragsproblemen, dan kun deze in de toekomst uitsluiten van het dieet van het kind.
Niet ieder kind reageert hetzelfde op het voeding. Sommige kinderen reageren op veel verschillende voedingsmiddelen. In dat geval kan het 1 tot 2 jaar duren voordat je weet wat je kind wel en niet kan eten.
RED dieet versus medicatie
Het RED dieet is in het begin erg zwaar en kan ook later voor veel problemen zorgen als blijkt dat het gedrag van je kind door veel voedingsmiddelen beïnvloed wordt. Veel ouders geven er toch de voorkeur aan om het RED dieet te volgen. Medicatie als Ritalin werkt mogelijk niet op de lange termijn en er zijn allerlei bijwerkingen (bron). Met het RED dieet pak je een van de oorzaken van het probleem aan.