Een detox is het begin van een gezonde nieuwe start. In de detox zoals ik hem beschrijf in mijn E-book ‘Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start‘ staan ook kiemen centraal in week 5 en 6 maar het is natuurlijk beter om ze altijd te eten. Dus wil jij afvallen of gewoon je lichaam eens goed ontgiften dan is mijn e-book echt een ware aanvulling met enorm veel informatie. Klik hier en bestel vandaag nog.
Kiemen eten dagelijks is erg belangrijk. Je kunt ze kopen in de supermarkt maar in grotere natuurvoedingswinkels vind je een groter assortiment. Kiemen betekent dat zaden, pitten, granen of bonen ontspruiten en dat er kleine worteltjes en groene plantjes uit komen. Ook tarwegras en gerstegras zijn kiemgroenten en worden gezien als โhetโ superfood. De voedingswaarde in kiemgroente is waanzinnig en ook de hoeveelheid anti-oxidanten is enorm. Verder zit het vol levensenergie en ontzettend veel enzymen wat voor onze spijsvertering en lichaam zeer heilzaam is. Zelfs uit wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleรฏnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. De zaadjes die ontkiemen worden als het ware voor verteerd waardoor de opname en vertering erg gemakkelijk wordt. Het ondersteunt de spijsvertering, reguleert de zuurbalans en versterkt je immuniteitssysteem bovendien heeft het een ontgiftende werking.
Kiemen is leuk en bijzonder om te doen
Als je gaat kiemen heb je geen tuin nodig maar een klein stukje in je keuken. Het kost weinig tijd en binnen een paar dagen kun je al oogsten en deze miniplantjes eten.
Ik sta altijd weer met bewondering te kijken hoe een gewoon zonnebloempitje zijn best doet om een levende plant te worden.
Zo werkt Kiemen
Doe het simpel en begin met kiemgroente die heel gemakkelijk te kiemen is zoals alfalfa en andere zaden. Zorg wel dat ze biologisch zijn! Granen en bonen kiemen is een stuk moeilijker maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ga je ook hiermee experimenteren. De zaden, pitten, peulvruchten, granen en noten die je wilt gaan kiemen moeten altijd eerst minimaal 12 uur hebben geweekt in vers water voordat je ze laat kiemen. Er zijn verschillende manieren van kiemen namelijk:
Kiempot
De kiempot moet je bestellen via internet want ze zijn moeilijk verkrijgbaar en het fijne hiervan is, dat er een voetje aanzit en weinig ruimte in beslag neemt. Maar je kunt een kiempot ook heel gemakkelijk zelf maken. Je neemt een schone jampot een elastiek en een stukje katoen. Doe de zaden erin nadat je ze eerst minimaal 12 uur hebt geweekt. Doe het katoen en het elastiek eroverheen. Dan keer je de pot om en zet hem schuin weg (bijvoorbeeld in een afdruiprekje). 2 x daags spoel je de zaden en laat ze dan omgekeerd in je wasbak staan. Na een paar dagen ontkiemen ze en kun je ze eten.
Kiemtoren
Verder zijn er ook kiemtorens, ook deze moet je bestellen via internet omdat ze in winkels moeilijk te krijgen zijn. Het is een toren waarbij je veel tegelijk kiemt en dit is zeer geschikt voor bonen, pitten, verschillende zaden en tuinkers. Niet alle zaden kunnen erin want er zijn zaden die een slijmstof afgeven zoals chiazaad en die zouden het drainage systeem verstoppen. Alles wat je wilt gaan kiemen moet je dus altijd eerst minimaal 12 uur in water hebben geweekt. Je legt ze daarna verspreid in de toren neer en met een plantenspuit besproei je ze 2 keer per dag.
Kiemschaaltjes
Er zijn ook kiemschaaltjes. Onderin doe je water en daarop ligt een roostertje. Nadat je de kiemen hebt geweekt verdeel je ze over het rooster. Na een paar dagen ontkiemen ze en de wortels gaan dan door het rooster naar het water toe. Het water mag niet het rooster aanraken. Erg leuk om te zien hoe die wortels gaan groeien. 2 keer per dag even besproeien tot je ziet dat de wortels het water hebben bereikt dan hoeft dat niet meer en groeit het vanzelf.
Kiembakjes
Dan zijn er ook nog speciale kiembakjes die je al voor een paar euro bij het tuincentrum kunt kopen. Nadat de zaden of pitten eerst 12 uur in water hebben geweekt, leg je ze op nat keuken papier verspied neer. Het keukenpapier niet te nat maken. Besproei 2 keer daags de zaden en pitten.
Washandje
Ook kiem ik vaak alfalfa , zonnebloempitten en pompoenpitten heel simpel in een washandje. Gewoon ook weer in water 12 uur weken en dan in een nat washandje doen en twee keer per dag even onder de kraan houden en zachtjes uitknijpen. Je washand zit binnen een paar dagen vol gezonde kiemen.
Bijna alles kun je kiemen
In feite kun je alles kiemen, maar niet alles is lekker of gezond. Zo zijn de kiemen van de nachtschade groep zelfs giftig om te eten. Dus vermijd de aardappel, tomaat, paprika, rode peper en auberginekiemen.
Ik zelf kiem voornamelijk: alfalfa, linzen, quinoa, chiazaad, hennepzaad, tuinkers, rucola, broccoli, mungbonen, tarwe(dit wordt tarwegras), radijs, boekweit, pompoenpitten, zonnebloempitten.
Bonen moet je trouwens na het kiemen wel even blancheren. Alle andere kiemen liever niet verhitten want je verliest daardoor veel voedingswaarde.
Eet het elke dag door je voedsel heen (niet verwarmen) dus op je salade, op je brood, als je warme eten op je bord ligt nog wat eroverheen strooien, in de soep die al klaar is enz. Ook kun je het door je smoothie doen.
Ook kun je zelf kiembrood maken, recept en meer informatie over gezond koken en bakken vind je in mijn boek โKoken met Ireneโ
Als je geen moestuin hebt dan is dit een hele gemakkelijke manier om toch je eigen minigroente te kweken.
Groetjes,