Eenvoudig afvallen na een zwangerschap
Na ongeveer 9 maanden zit je zwangerschap er eindelijk op. Je hebt er natuurlijk heel erg naar uitgekeken om je kindje in je armen te houden. En wat voelt dat ontzettend fijn! De eerste weken ben je waarschijnlijk nog niet heel erg bezig met je lichaam. Een bevalling is nogal een gebeurtenis en het is dus niet heel gek dat je lichaam even de tijd nodig heeft om weer te herstellen. Direct na de bevalling ben je al aardig wat kiloโs kwijt en ook de weken na de bevalling val je waarschijnlijk nog langzaam af. Maar toch, na een week of 6, kom je erachter dat je gewicht hetzelfde blijft. En helaas is dit gewicht vaak een paar kilo hoger dan voor je zwangerschap. Deze wil je er natuurlijk graag weer af hebben. Hoe kun je dit het beste aanpakken?
Ontzwangeren
Er wordt vaak gezegd dat er na een zwangerschap van 9 maanden ook een periode van 9 maanden staat om te ontzwangeren. Ontzwangeren wil zeggen dat het lichaam weer helemaal functioneert als voor de zwangerschap. Nu is 9 maanden wel erg lang, maar 6 maanden heeft het lichaam zeker nodig. Loop daarom niet te hard van stapel in de eerste maanden na de bevalling. Geef het lichaam eerst de kans om zelf te herstellen en bij te komen en geniet gewoon volop van het kleine wondertje in je armen. Het is zonde als je je stemming laat beรฏnvloeden door zorgen of negatieve gedachten over je lichaam. Maar het is natuurlijk wel logisch dat je na een aantal weken graag weer lekker in je vel wilt zitten en je oude broeken weer aan wilt kunnen doen.
Plan van aanpak
Zoals hierboven al staat: begin niet te vroeg! Direct beginnen met lijnen na de bevalling is uit den boze. Vooral wanneer je ook borstvoeding geeft, heeft het lichaam alle energie en voedingsstoffen uit de voeding hard nodig. Als je borstvoeding geeft heeft het lichaam zelfs 400-500 calorieรซn extra nodig op een dag. Eet en drink dus voldoende. Begin ook rustig aan met bewegen en bouw het langzaam op. Afhankelijk van de zwangerschap en bevalling, begint men meestal al vrij snel weer met rondlopen in huis. Dit is goed! Traplopen mag best, maar doe het voorzichtig en niet al te veel. Traplopen geeft namelijk extra druk op de bekken. En uiteraard geldt: ga weer rustig zitten als het te veel wordt. Als je er klaar voor bent, is buiten wandelen met de kinderwagen wel zo leuk. Maak steeds een groter rondje om de conditie langzaamaan weer op te bouwen. Na een paar weken lukt het misschien wel om kleine stukjes te joggen. Breng dan ook weer regelmatig een bezoekje aan de sportschool. Vraag om advies en bouw de oefeningen langzaamaan een beetje op.
Buikspieren
De buikspieren krijgen nogal wat te verduren tijdens de zwangerschap en bevalling. Er is plaats gemaakt voor de kleine in de buik en de buikspierpeesplaat, die de rechte buikspieren met elkaar verbindt, is daarom verzwakt. Probeer buikspieroefeningen rustig op te bouwen en begin er vooral niet te snel mee. Het is belangrijk de buikspieren pas weer te trainen als de buikspierpeesplaat gesloten is. Dit kun je zelf voelen door op je rug te gaan liggen met de knieรซn in een hoek van 90 graden. Til je hoofd en schouders van de vloer en voel met je vingers onder je navel. Houdt 2 vingers naast elkaar. Is de opening kleiner dan de 2 vingers dan kun je langzaam gaan beginnen met het trainen van de buikspieren. Is de opening groter dan de 2 vingers, wacht dan nog even voor je de buikspieren weer gaat trainen.
Voeding
Op dieet gaan na een bevalling is niet verstandig. Vooral niet als er borstvoeding wordt gegeven. Eet en drink dan voldoende. Voorkom dat je aankomt door gezond en gevarieerd te eten en door te wandelen met de kinderwagen. Beweeg steeds iets meer en intensiever en je zult merken dat je langzaam weer โin shapeโ komt.
Wil jij graag afvallen of heb je andere vragen/doelen met betrekking tot voeding?