Samen met lokaal geteelde en seizoensgroenten, is biovoedsel een ware hype. Beter voor de gezondheid, beter voor het milieu, beter voor alles en iedereen. Maar is dat wel zo? Het Amerikaanse Marie Claire ontdekte dat er zes misverstanden bestaan rond biologisch voedsel.
Fabel 1: Bio is altijd beter voor het milieu
Biologisch voedsel wordt geteeld zonder pesticiden of chemicaliรซn, en vervuilen zo de aarde en het grondwater niet. Dat klopt, maar daardoor ligt de opbrengst wel veel lager, waardoor er meer grond nodig is of nog meer mensen in de Derde Wereld zullen sterven door ondervoeding.
Dennis Avery van het Hudson Institute’s Center for Global Food Issues heeft berekend dat de landbouw met hoge opbrengst 24 miljoen vierkante kilometer aan bossen heeft bespaard. Als de volledige wereldbevolking op biolandbouw zou overschakelen, dan zou nog eens 16 miljoen vierkante kilometer moeten wijken om landbouwgrond van te maken.
Fabel 2: Biovoeding bevat meer voedingsstoffen
Moeilijk te zeggen omdat de onderzoeken geen uitsluitsel geven. Belangrijker voor het aantal voedingsstoffen in groenten en fruit is hoe lang je ze al hebt. Hoe verser, hoe beter, want na verloop van tijd ‘verdwijnen’ vitamines gewoon uit voedsel. Maak je je zorgen over de voedingsstoffen in je voeding, koop en kook dan zo vers mogelijk.
Fabel 3: Bio is lekkerder
Over smaken valt niet te twisten maar ook uit blind onderzoek is nog geen verschil naar boven gekomen. Wat hier wel telt, is of je (verse) lokaal geteelde, seizoensgroenten en – fruit koopt. Belgische aardbeien zijn in mei per definitie lekkerder dan geรฏmporteerde in december, die lange tijd bevroren werden om ze te kunnen transporteren.
Fabel 4: Je hoeft biovoeding niet te wassen
Alle voeding die uit de grond komt, heeft potentieel blootgestaan aan bacteriรซn zoals E. coli. Onder stromend water afspoelen, is nog steeds de beste optie.
Fabel 5: Je steunt kleine of eco-bedrijven
Bio is big business geworden, zelfs in die mate dat biovoeding soms geรฏmporteerd wordt om aan de vraag te voldoen. Die CO2-kilometers zijn nochtans niet echt ‘eco’ of ‘bio’. Kleine bedrijven worden ook uit de markt geconcurreerd door de grote die alles opkopen aan dumpingprijzen, die zo laag liggen dat de bioboer niet kan overleven.
Fabel 6: Bio is beter
Biogroenten en -vlees misschien wel, maar biokoekjes of biolimonade is net zo slecht als gewone koekjes of gewone limonade.
OPGELET: ‘Biologisch’ betekent dat het product voor minstens 95 procent bestaat uit biologisch geteelde producten. ‘Gemaakt met bioproducten’ betekent dat er slechts 70 procent van de producten biologisch gekweekt werd.
Een hondenleven
Is er dan niets aan biovoeding ‘beter’ dan aan ‘gewone’ voeding? Toch wel. Biologische producten zijn vaak op een humanere manier gemaakt. Dieren bijvoorbeeld krijgen meer ruimte en ander voedsel, waardoor ze een minder gestresseerd leven leiden.
Het risico op ziektes zoals de gekkekoeienziekte, dat is ontstaan doordat dieren dierlijk voedsel kregen, wordt ook nihil. Tot slot: zoals eerder gezegd is bio ondertussen big business. Dat heeft als voordeel voor de consument dat het gemakkelijker wordt om biologisch te eten.
bron: sinfos