Variëren is om diverse redenen belangrijk.
Op de eerste plaats om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen, die je nodig hebt als mens. Eenzijdig eten kan uiteindelijk in tekorten resulteren op het gebied van vitaminen en/of mineralen.
Ten tweede bevatten sommige producten gifstoffen of onnatuurlijke stoffen, waarvan je beter niet teveel tegelijkertijd binnen kunt krijgen. Bekende voorbeelden van gifstoffen zijn bijvoorbeeld de oxaalzuur in rabarber en nitriet in groene bladgroenten. Onder onnatuurlijke stoffen voor het lichaam vallen alle fabrieksmatig gemaakte stoffen, zoals zoetstoffen, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Een teveel van deze stoffen tegelijk in uw lichaam kan tot lichamelijke klachten leiden. Een bekend voorbeeld is dat een teveel van sommige zoetstoffen kan leiden tot diarree en darmkrampen.
Een derde reden om gevarieerd te eten is genot. In je mond proef je je eten. Verschillende soorten voeding geven verschillende smaaksensaties in je mond. In je mond proef je zuur, zout, zoet en bitter. Je voelt hard of zacht.
Bekend vanuit de praktijk is dat veel lijnpogingen stranden na 4 tot 6 weken. Het kan zijn dat je zo eenzijdig of te weinig bent gaan eten, dat je lichaam om de juiste voeding gaat vragen. Je lichaam is zo ingesteld dat het best wel weet wat het nodig heeft. Wij als volwassenen hebben ergens in ons leven afgeleerd op deze signalen te letten. We zijn geneigd om vanuit onze gedachtes te eten in plaats vanuit ons honger- en verzadigingsgevoel. We bedenken wat en hoeveel we zouden moeten eten, omdat het ergens geschreven staat. Een kind doet dit niet. Een kind bedenkt niet dat het genoeg moet hebben aan twee sneeën brood tussen de middag. Een kind in de groei kan ineens veel gaan eten. Daarna komt de groeispurt.
Een andere reden dat lijnpogingen stranden na 4 tot 6 weken, is dat de nieuw gestarte gewoontes wat saai worden. Dus juist als je anders gaat eten, is het handig om te blijven variëren. Onthoud je jezelf bijvoorbeeld van roomboter in je eten, dan kun je dit ondervangen door extra kruiden te gebruiken. Variatie kan het sleutelwoord zijn tot het volhouden van verandering in jouw eetgewoontes.
Maar overdrijf hierin niet. Tegenwoordig liggen er overal recepten. Je hoeft echt niet eindeloos te variëren. In de praktijk lijkt het wel of mensen dit wel verwachten van zichzelf. Elke dag een andere maaltijd op tafel.
Vandaar hier een aantal tips om gevarieerd te eten en jezelf niet gek te maken.
Je kunt bijvoorbeeld een lijst van 2 weken ideeën voor het avondeten maken. Een lijst die jij en je gezinsleden lekker vinden. Je kan tot de lijst komen door eenmalig een zoektocht naar lekkere gerechten voor de warme maaltijd te komen. Via de facebook van gewoonetendieet komt er elke twee weken een idee voorbij.
Gevarieerd Eten Lijst
Voorwaarden aan de 2 weken lijst om niets te kort te komen
Varieer in dierlijke en plantaardige vetten. Plantaardig vetten zitten in:
- druivenpitolie
- kokosolie
- koolzaadolie
- lijnzaadolie
- olijfolie
- arachideolie
- raapzaadolie
- saffloerolie
- sesamolie
- tarwekiemolie
- teunisbloemolie
- walnootolie
- zonnebloemolie
Dierlijke vetten zitten in visolie en roomboter
Varieer in eiwitbronnen. Deze zitten in de volgende producten:
- Ei
- vlees
- vis
- quorn
- kaas
- tahoe
- tempé
- noten
- pitten en zaden
- melkproducten
En peulvruchten zoals:
- witte bonen
- sojabonen
- zwarte bonen,
- mungbonen
- linzen
- sperziebonen
- doperwten
- tuinbonen
- bruine bonen
- kapucijners
- kidneybonen
Varieer in koolhydraten. Gebruik gedurende de week verschillende koolhydraten. Denk aan zilvervliesrijst, aardappels, volkoren pasta, quinoa, peulvruchten, couscous, bulgur, gierst, friet, gebakken aardappels. Friet en gebakken aardappels komen niet meer dan tweemaal per week op de lijst voor.
- Gebruik bij voorkeur drie verschillende soorten groenten per dag van verschillende kleuren en hiermee minimaal tien verschillende soorten per week.
- Zorg dat je warme maaltijd per persoon bestaat uit minimaal 200 gram groenten op het bord, 150 gram koolhydraten en 75-100 gram van een eiwitbron.
- Als je uit eten gaat, eet je in dezelfde verhouding je warme maaltijd. Kies iets wat je thuis niet maakt en bovenal iets waar je op dat moment heel veel zin in hebt.
Zo hoef je nooit meer na te denken over het avondeten, kom je niets tekort, kun je eten voor hetzelfde budget en bespaar je je een hoop tijd in de winkel.
Onderstaand ter ondersteuning een recept van boerenkool pasta. Wellicht iets voor jouw 2 weken lijst!
Recept: Boerenkool Pasta
Kook 200 gram volkoren pasta naar keuze volgens de gebruiksaanwijzing. Bak 500 gram spekblokjes uit. Snijd ondertussen 2 uien en 1 rode paprika in stukjes. Pers 2 teentjes knoflook uit. Giet het bakvet weg. Bak de ui, paprika en knoflook drie minuten mee met de spekblokjes. Voeg dan 400 gram boerenkool toe en laat deze slinken en even gaar stoven. Breng op smaak met peper (zout is niet nodig, zit al in de spek). Voeg vervolgens de gekookte pasta toe en verwarm alles goed door. Schep op 4 borden en verdeel er 50 gram Parmezaanse kaas erover.
Eet smakelijk namens alle gewoonetendieet consulenten.
Dit gerecht is gebaseerd op ideeën van Gemmie Raemakers van AVB Grave.
De volgende gewoonetendieet eettip zal gaan over:
Hou je goede voornemen vol door gevarieerd te eten.
deel 2: Ontbijt en lunch.