Diabetespatiënten hoeven soms maar 10 procent van hun lichaamsgewicht te verliezen om te kunnen stoppen met insuline. Vooral bij mensen met diabetes type 2, die korter dan zes jaar insuline spuiten en een aanzienlijk overgewicht hebben, volstaat een betrekkelijk geringe gewichtsafname al om (deels) van de insuline af te komen.
Dit blijkt uit de Lowerstudy, een wetenschappelijk voedingsonderzoek dat sinds vorig jaar mei door Previtas, kliniek voor gewichtsmanagement, in het Streekziekenhuis Midden Twente wordt uitgevoerd in samenwerking met de universiteiten van Groningen en Maastricht. Hoewel het onderzoek, waaraan 300 Twentenaren deelnemen, nog tot eind volgend jaar duurt, kunnen er nu al opmerkelijke conclusies worden getrokken. Zo blijkt niet alleen dat afvallen snel een verbetering van de bloedsuikerspiegel oplevert, het verlaagt ook de hartslag en in geringe mate de bloeddruk. Gemiddeld vielen de deelnemers 12 kilo in drie maanden af en nam de hartslag tegelijkertijd met acht slagen per minuut af. “Zowel hartslag als bloeddruk kunnen aan stress gerelateerd zijn”, laat internist dr. Frank van Berkum weten. De hartfrequentie wordt namelijk bepaald door stresshormonen en de activiteit van het onwillekeurige zenuwstelsel. De vraag is volgens Van Berkum dan ook gerechtvaardigd of overgewicht tot meer stress lijdt.
Verwacht wordt dat deze vraag en vele andere na afloop van de Lowerstudy kunnen worden beantwoord. Een van de belangrijkste is wel, welk soort dieet het meeste resultaat op de lange termijn oplevert. De proefpersonen testen daarvoor vier soorten diëten. De deelnemers bij wie het onderzoek al is afgerond, verloren gemiddeld 16 procent van hun gewicht.
bron: tubantia