Het Mindfulness dieet: hoofd leeg, buik vol
Van kerstkrans tot oliebol: de decembermaand staat niet alleen voor gezelligheid, maar staat ook geheel in het teken van “eten”. De winkels liggen vol met een overdaad aan lekkers. Ooghonger is dan de trigger om dingen te gaan eten die je niet van plan was. Ooghonger is slechts 1 van de 7 vormen van schijnhonger die ik hier zal toelichten waardoor je onbewust (te veel) gaat eten.
Met kerst willen we graag samenzijn met familie en vrienden. Schalen vol smakelijke hapjes horen voor ons gevoel onlosmakend bij dit beeld van huislijke gezelligheid. Ook harthonger ligt ten grondslag aan het overdadig eten met kerst, veel eten, gewoon omdat het zo gezellig is en erbij hoort. Onbewust schuiven we dus zo heel wat extra calorieën naar binnen deze maand. Niet alleen tijdens de feestdagen zelf, maar ook de leegte of irritatie die we soms voelen na alle gezelligheid proberen we vaak op te vullen met het opeten van de ‘left-overs’.
Een nieuw patroon van overdadig eten heb je je in deze maand dus zo eigen gemaakt. Het kost veel energie en wilskracht om dan weer terug te keren naar je normale voedingspatroon, want je lichaam én hoofd blijven roepen om eten.
Maar van diëten met kerst wordt je toch ook niet vrolijk? Klopt, maar van schuldgevoel en een innerlijke strijd over wat je wel of niet mag eten van jezelf ook niet. Onbewust creëren we een hoop drukte in ons hoofd met negatief denken over eten deze maand.
Zoeken we eigenlijk niet allemaal naar een goede balans hierin? Een balans waarin je verlost bent van de overbodige gedachten omtrent eten en niet-eten, maar dat je toch vooral ook kan genieten van de gezelligheid en al het lekkers wat je bewust wel eet in de decembermaand. Door mindful te eten creëer je rust, ervaar je vrijheid én ben je vervuld met een voldaan gevoel, zowel in je hoofd als in je buik.
Emotie-eten
Emotie-eten komt voort uit je reactie op stress. Vaak hebben we verkeerde patronen aangeleerd in hoe we omgaan met verlangen, stress en acceptatie. Dit onprettige of lege gevoel verwarren we vaak met honger en proberen we te stillen met eten. Door mindfulness toe te laten in je leven en leren mindful te eten val je hier niet meer aan ten prooi.
De verbinding tussen je hoofd en lijf is vaak door het vele diëten doorgesneden. Met het mindfulness dieet kan je dit weer herstellen. In de mindfulness maken we een onderscheid tussen je gedachten, gevoelens en lichaam én we zien we de werking van de samenhang tussen deze elementen onderling. Piekeren over een ideaal gewicht wordt verleden tijd. Je hoofd is leeg en je buik is vol.
Mindful Eten
Mindful eten betekent bewustzijn van wat, hoe en waarom je eet. Weer gewoon leren genieten van wat je eet, zonder dat het eetmoment overschaduwt wordt door nodeloze, vaak negatieve, gedachten over goed of fout is moeilijk, kost veel energie en vergt oefening. Automatisch hebben we overal een etiketje op geplakt en voedsel ingedeeld in gezond en ongezond. Als we dan iets ‘ongezonds’ eten, ervaren we vaak onbewust negatieve gevoelens. Dit proces wordt iedere keer weer versterkt als je deze gevoelens weg probeert te drukken. Dit zorgt voor een hoop onrust in je hoofd en verlaagt ook je zelfbeeld. Dit is niet nodig en kan anders!
Wil je ook mindful leren eten? Lees dan verder over de 8-weekse Mindfulness & eten training op de website www.mindfuldieet.nl.
Lieve mensen, weet wat je eet én geniet vooral, zowel van het samenzijn met elkaar als van het eten. Fijne feestdagen!
Warme groet,