Light? Is dat wel zo gezond?
Light pindakaas, light chips, light yoghurtdrink, light mayonaise …. Het aanbod in de supermarkt is overweldigend. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Het is light wat de klok slaat! Maar wat is light nu eigenlijk?
Een product mag ‘light’ heten als het 30% minder vet óf 30% minder suiker óf 30% minder calorieën bevat. Een product is dus soms helemaal niet zo light als je soms denkt. Het is niet persé minder vet of beter of gezonder dan het gewone product.
Neem nu bijvoorbeeld pindakaas van een A-merk. Dit bevat 85% pinda’s en is aangevuld met plantaardige oliën en zout. Neem je van datzelfde merk de pindakaas light dan bevat dit ineens 77% pinda’s, glucosestroop, plantaardige oliën en zout. Er zit inderdaad 30% minder vet in door 77% pinda’s in plaats van 85% pinda’s te gebruiken EN de goede vetten te vervangen door glucosestroop, oftewel SUIKER.
Is de light-variant dan gezonder? Nee, de onverzadigde vetzuren vanuit de pinda’s en de oliën zijn immers vervangen door suiker en suiker richt meer schade aan in je lichaam dan goede vetzuren. Mag het dan light heten? Ja, want het bevat immers 30% minder vet. Dat het veel meer suiker bevat wordt voor het gemak even verzwegen.
In mijn praktijk besteed ik ruim aandacht aan het lezen van verpakkingen. Pas als je weet waar je op moet letten ben je in staat weerstand te bieden aan alle verleidingen en misleidingen. Trap niet in die prachtige aardbei of framboos die op de verpakking staat afgebeeld. Lees het etiket en zie dat die aardbei of framboos slechts voor 1% in het pak zit en de rest bestaat uit suiker, kunstmatige zoet- of smaakstoffen (aroma’s).
Enkele maanden geleden heb ik in een editie van het ElisabethsMagazine uitgebreid aandacht besteed aan een met een Blauw Vinkje van het Voedingscentrum bekroonde fles slasaus. Manlief had die fles aangeschaft. Nu leest hij nooit etiketten, maar ik natuurlijk wel en mijn oog viel op het blauwe vinkje. Na grondige bestudering van het etiket begreep ik wel waarom het blauwe vinkje werd vermeld. Binnen de productgroep was dit een ‘verstandige keus’ gebaseerd op het lager percentage vet en dus calorieën. Dat het product barstensvol kunstmatige zoetstoffen wist ik pas ná het lezen van het etiket!
Het groene vinkje staat voor alle producten die verantwoord en gezond zijn en voorkomen in de Schijf van Vijf. Brood, zuivel, groenten en fruit, verantwoorde vetten en vocht. Het blauwe vinkje staat voor alle producten die buiten de Schijf van Vijf vallen en onder de categorie ‘verantwoorde tussendoortjes’ vallen.
Het Voedingscentrum gaat uit van een lijst met dagelijks benodigde voedingsstoffen en verdeeld deze in 3 categoriën: bij voorkeur, middenweg en bij uitzondering. Deze lijst is samengesteld op basis van calorieën, suiker, zout, vet en vezels. En juist op dit onderscheid is het Blauwe Vinkje gebaseerd. Als dus een tussendoortje niet in de schijf van vijf thuis hoort, neem nu bijvoorbeeld frisdrank, dan kan je binnen de categorie frisdrank dus kiezen voor de meest verantwoorde frisdrank, een light-drank bijvoorbeeld. Daar zou dan heel goed een blauw vinkje op kunnen staan, want deze bevat immers minder calorieën en suiker. Of het daadwerkelijk gezonder is, dat wordt niet vermeld. Daarbij worden deze vinkjes gebruikt door fabrikanten van A-merken. Let maar eens op in de supermarkt. Het staat niet op alle producten. Het is ook niet verplicht. Bedrijven betalen trouwens wel grof geld om hun product te laten keuren door het Vinkje.
Daarom pleit ik voor het vergaren van kennis.
Leer etiketten lezen en gebruik je gezond verstand!
Ik zou er nog verder over kunnen uitweiden. Op internet kan je heel eenvoudig alle benamingen voor suiker vinden. Print het uit en stop het in je portemonnee. Als je dan boodschappen doet heb je een mooi hulpmiddel. Er zijn ook handige Apps, de etikettenwijzer bijvoorbeeld van het Voedingscentrum. Handig in gebruik als je tussen de schappen staat en je een keuze moet maken uit de wirwar aan producten.
Als BGN-gewichtsconsulente adviseer ik gezonde, verse en zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. Deze leveren de voedingsstoffen die je nodig hebt. Hoe langer het etiket, hoe meer rommel erin zit.
Laat gezonde voeding de basis zijn van je voedingspatroon en kies af en toe eens voor iets buiten de Schijf van Vijf, mét of zonder vinkje.
Gezonde Groeten,