Dr. Houtsmuller (1924), internist en ex-kankerpatiënt, heeft zichzelf genezen van kanker door een dieet, dat aanzienlijk ruimer is dan het Moermandieet.
Hij zelf spreekt liever van een voedingstherapie dan van een dieet. Er mag namelijk een enkele keer gezondigd worden.
Enige hoofdpunten van het dieet:
Koffie, thee:
In tegenstelling tot vroeger is koffie toegestaan, maar niet na 21.00 uur.
De huidige koffie en thee hebben een licht kankerremmende werking. Het gaat dan om groene thee.
Vroeger werd koffie gebrand op een manier die kankerverwekkend was.
Koolhydraten:
I.t.t. Moerman vindt Houtsmuller aardappelen verantwoord.
Geraffineerde suiker wordt afgeraden, Bruine suiker en honing zijn wel toegestaan.
Alleen engelse marmelade zonder toegevoegde suiker vanwege een kankerremmende stof in sinasappelschillen.
Volkorenproducten:
Vruchtensappen uitsluitend tijdens de maaltijden drinken.
Flessen of pakken zuiver vruchtensap zijn een redelijke tweede keus.
Fruit:
Practisch alle fruit is toegestaan. Geperst sap echter alleen tijds de maaltijden, tenzij de patiënt sterk vermagerd is.
Aanbevolen fruit: ananas, grapefruit, citroen, kiwi, meloen.
Groenten:
Onbespoten groenten zijn effectiever dan bespoten.
Onbespoten groenten eerst een half uur in zout water leggen, dan afspoelen en verder bewerken.
Diepvriesgroenten zijn nauwelijks minder effectief in kankerremmende stoffen.
Blikgroenten heeft geen kankerremmende werking meer.
Verse groenten hebben de voorkeur boven supermarktgoenten.
Aanbevolen groenten: bloemkool, boerenkool, brococoli, rode biet.
1 gram vitamine C om het schadelijke effect van nitraat te neutraliseren.
Zelf sap maken van bieten en wortelen wordt aanbevolen, het is ook goedkoper dan sappen uit flessen. Niet teveel knoflook en ui in het sap.
Vlees:
Vlees wordt afgeraden wegens het arachidonzuur, dat een ontstekingsbevorderende werking heeft. Een enkele keer mag er gezondigd worden, maar geen verbrand barbequevlees.
Lever en zwezerik bevatten echter kankerremmende stoffen. Het beste is lever van de scharrelkip en daarna die van het varken. Varkens eten namelijk sojameel en vismeel.
Geen rood vlees. En ook geen rundvlees.
Vis:
Vette vis (paling, zalm, zalmforel, haring, bokking, makreel, sprot, sardines, heilbot, forel) kan wel. Deze vis heeft namelijk minder eiwit en zeer belangrijke, kankerremmende, onverzadigde visolien en veel vitaminen en mineralen.
Vette vis kan gefileerd, gestoomd of gerookt worden gegeten. Bij bakken uitsluitend roomboter of olijfolie gebruiken, in kleine hoeveelheden en niet teveel verhit.
Geen magere vis.
Sojabonen:
Prima, maar geen sojaburgers met paneermeel en vet.
Zuivelproducten:
Halve zuivelproducten hebben de voorkeur boven hele.
Karnemelk en biogarde wordt aanbevolen (linksdraaiend melkzuur).
Kaas: bij voorkeur minder vette kaas, verder schapen- en geitenkaas.
Roquefortkaas aanbevolen.
Noten:
Geen pinda’s of kokosnoten.
gewone noten wel toegestaan. Bittere amandelen aanbevolen.
Alcohol.
Heel weinig. Een heel enkele keer zondigen mag.
Aanvullingen:
Eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen
Dr. Houtsmuller boeken
Voeding is een zeer belangrijk onderdeel van de Dr. Houtsmullertherapie. In aansluiting op de succesvolle uitgave ‘Het Dr. Houtsmullerdieet’ besteden Shirley Kabos en Nicole van Winden, beiden voedingskundige/diëtist, in Het Dr Houtsmuller Kookboek allereerst aandacht aan de praktische uitvoering van dit dieet. De recepten in dit kookboek stellen de patiënt met kanker en de mensen in zijn omgeving in staat om, in plaats van gebukt te gaan onder talloze dieetbeperkingen, op een bijzondere manier te genieten van gezonde en smakelijke voeding. Het kookboek begint met een korte inleiding over de Dr. Houtsmullertherapie, die bestaat uit: de noodzakelijk mentale steun van familie en vrienden; het gebruik van hoge doses vitamines en mineralen; het gebruik van kankerremmende stoffen, die met name in groenten en fruit te vinden zijn; gezonde voeding/voedingsmiddelen. Daarna wordt het Dr. Houtsmullerdieet besproken, waarbij allerlei voedingsmiddelen aan de orde komen zoals vlees, vis, ei, zuivelproducten, peulvruchten, boter, vetten, oliën, groenten, fruit, kruiden en specerijen, zoete stoffen, koffie, thee en water. De auteurs geven per voedingsmiddel aan wat de werking ervan is en doen aanbevelingen voor dagelijkse hoeveelheden. In Het Dr Houtsmuller Kookboek worden waardevolle tips gegeven: bijvoorbeeld om misselijkheid tijdens chemotherapie te verminderen, tips voor het gebruik van kruiden en tips voor speciale kooktechnieken. Het boek bevat ook een handige groenten- en fruitkalender. Met de voorbeelddagmenu’s in dit kookboek, die gebaseerd zijn op het ‘Dr. Houtsmullerdieet” kan men vervolgens zelf aan de slag. Het boek bevat meer dan tweehonderd recepten in de volgende rubrieken: ontbijt- en lunchgerechten, pappen, groente- en vruchtensappen, tussendoortjes, salades, dressings en (dip) sausen, soepen, visgerechten, lever- en zwezerikgerechten, eiergerechten, sojagerechten, peulvruchten-, rijst- en graangerechten, pasta’s en pizza’s, groentegerechten, gevulde groenten, zetmeelcomponenten, bijgerechten en nagerechten. Achter in het boek is een overzichtelijk schema afgedrukt van voedingsmiddelen die wel en die niet zijn toegestaan.
Heb je ervaring met het Houtsmuller Dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!
Hartelijk dank voor je bijdrage!