Weg met de herfst blues.
De ‘R’ is weer in de maand en dat betekent dat het herfst wordt. De een vindt het heerlijk terwijl de ander het helemaal niks vindt. Als de dagen korter worden kun je last krijgen van de zogenaamde herfstblues. Je voelt je dan somber, geïrriteerd, futloos,komt je bed niet uit en je hebt een enorme drang naar koolhydraten en suikers. Andere symptomen hebben kunnen zijn : (Aanhoudende) vermoeidheid gedurende de dag, Overmatige behoefte aan slaap, Somberheid, je depressief voelen, Concentratieproblemen, Veel slapen en toch niet uitgerust wakker worden, Prikkelbaar, Toegenomen eetlust (m.n. koolhydraat voedsel als pasta, chocolade en snoep), Gewichtstoename, soms wel 4 tot 6 kilo ( de winterkilo’s),minder behoefte aan sociale contacten.
De grootste oorzaak van somberheid en geïrriteerdheid in de herfst en winter is gebrek aan licht. Als de dagen korter en kouder worden brengen we over het algemeen minder tijd buiten door. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, wat effect heeft op onze stemming. Om ervoor te zorgen dat je vrolijk blijft heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Zorg voor voldoende licht
Ook al is het buiten donker en grauw ook op een bewolkte dag is de lichtsterkte genoeg om je stemming te verbeteren. Het beste kan je direct na het opstaan een half uur naar buiten gaan. Op die manier heeft licht het meeste effect op je biologische klok. Probeer verder zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen, door te wandelen in je lunchpauze, na het avondeten nog een wandeling te maken of buiten te sporten. Ben je heel erg somber, dan is een daglichtlamp wellicht een oplossing. Kies dan voor een lamp met een lichtsterkte van 10.000 LUX. Deze kan je in de ochtend direct na het opstaan 20 à 30 minuten gebruiken.
Ga sporten en naar buiten
Elke dag dertig minuten wandelen in de open lucht frist elk humeur op. Bij voldoende daglicht maakt het lichaam gelukshormonen aan. Wie sport en actief is, sterkt het immuunsysteem en brengt lichaam en geest in beweging. Door een goede doorbloeding worden alweer gelukshormonen geproduceerd. Bovendien geeft beweging ons afweersysteem een goede beurt. Joggen, wandelen, fietsen of de hond uitlaten. Sta op tijd op en blijf niet lang in bed liggen. Teveel slaap werkt storend en maakt je loom en trager. Tracht ’s ochtends goed uit te rekken of doe gerust enkele stretchoefeningen. Dat doet de stofwisseling goed.
Eet vette vis
Vette vis zoals zalm, haring en makreel zitten vol met omega 3 vetzuren. En deze vetzuren hebben een gunstig effect op de werking van onze hersenen. Ook bevat vette vis vitamine D, waar we in de herfst en winter wel wat extra van binnen mogen krijgen. Voor het beste resultaat eet je 3 à 4 keer per week een portie vette vis. Geen visliefhebber? Neem dan eventueel een goede kwaliteit visolie capsules.
Eet voldoende eiwitten
Eiwitten dienen als belangrijke bouwstof voor allerlei processen in het lichaam. Zo zijn ze de basis van neurotransmitters, dit zijn chemische boodschapperstoffen in de hersenen. Om voldoende feelgood-neurotransmitters aan te maken zoals serotonine en dopamine heb je dus eiwitten nodig. Eiwitten vind je in vis, vlees, eieren, noten, zaden, melkproducten (liefst biologisch), bonen, en algen zoals chlorella en spirulina. Eet vooral in de ochtend en middag een maaltijd die voldoende eiwitten bevat, zo krijg je het beste resultaat.
Vermijd suiker
Als je last hebt van de winterblues dan schreeuwt je lichaam vaak om koolhydraten en wil je waarschijnlijk het liefst alle zoetigheid die op je pad komt verslinden. Die drang is wel logisch want suiker verhoogt namelijk even de serotonine en dopamine-spiegels in de hersenen. Maar op de lange termijn word je er zeker niet happy van. Neem in plaats van zoete snacks liever pure chocolade met een cacao gehalte van minsten 70%, een handje noten of wat vers fruit.
Ben positief
Als je somber bent is je brein extra gevoelig voor negatieve impulsen. Zorg daarom voor zoveel mogelijk positiviteit en vermijd zover het kan negativiteit zoals het nieuws en actualiteitenprogramma’s. Aan de ellende die te zien is kan je vaak niet direct iets veranderen en maakt je misschien alleen maar boos en somber. Ga er lekker op uit met vrienden of familie maar ga niet alleen thuis in een hoekje zitten.
Gebruik aromatherapie
De geuren die wij opvangen hebben een direct effect op de hersenen. Dat is sinds de oertijd zo geregeld. Een goede reuk was en is namelijk van levenslang. Zo kan je met je neus ruiken of voedsel bedorven is of niet, en of er bijvoorbeeld een brand is waar je voor moet vluchten. Aangename geuren kunnen je stemming sterk positief beïnvloeden. Heb je last van de herfst blues dan zijn citrus geuren aan te raden. Vooral oranjebloesem staat bekend om zijn opbeurende effect. Vernevel de olie met een brandertje. Of gebruik verzorgingsproducten waar deze geur aan is toegevoegd. Johanneskruid stimuleert het humeur zonder lastige bijwerkingen. Gebruikt in thee, kunnen verschillende kopjes per dag gedronken worden. Ook een bezoekje aan de sauna is ideaal tegen de herfstblues. Ons lichaam krijgt een ware hoge drukstoot en wie in een ontspannen en gezond lichaam rondhuppelt, voelt zich automatisch beter.
Gezonde Groeten,