Boerenkool, alleen geschikt voor in een stamppot, of niet?
Het begint langzaam aan kouder te worden. Tijd om weer eens een lekkere stamppot te eten. De meeste wintergroenten zijn geschikt om in een stamppot te verwerken. Maar kan het ook anders?
Boerenkool bijvoorbeeld is een typisch voorbeeld van een wintergroente, die in een stamppot wordt verwerkt. Boerenkool groeit in Nederland in de volle grond en is het lekkerst als er een keer vorst overheen is geweest. Dat komt doordat er meer suikers worden opgeslagen door de kou en die suikers beïnvloeden de smaak! Je kunt dit zelf ook bewerkstelligen door een verse stronk boerenkool in de vriezer te leggen.
Gezond
De meeste wintergroenten zijn heel rijk aan vitamines. Dit geldt ook voor boerenkool. Niet voor niets staat boerenkool in de top 10 van wintergroenten. Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en met name veel vitamine A, vvitamine B2 en B6, vitamine C. Ook zit er in boerenkool veel foliumzuur en calcium.
Verkrijgbaar
Veel groenten zijn tegenwoordig, door het kweken in kassen, het hele jaar verkrijgbaar. Maar boerenkool blijft nog steeds een echte herfst / wintergroente. In de periode september tot februari wordt boerenkool geoogst vanuit de volle grond. En gezien de smaakontwikkeling, is het zoals gezegd, de moeite waard om te wachten, totdat een koude periode aanbreekt!
Kopen en bewaren
Je kunt boerenkool gewoon aan een stronk kopen, of kant en klaar gesneden in een zak in de supermarkt. De stronk kan eventueel in de vriezer, om de vorst na te bootsen, bij een zak gesneden boerenkool heeft dit geen zin. Bij de gesneden boerenkool ontbreken immers de wortels, waardoor er geen voedingsstoffen meer aangevoerd kunnen worden.
Maar het is wel mogelijk om een zak gesneden boerenkool in de vriezer te bewaren, totdat je de boerenkool gaat gebruiken.
Een verse stronk boerenkool kun je nog gerust een week bewaren, mits dit op een koele plek gebeurt. Een verse stronk is frisgroen van kleur, ook de buitenste kroesrand.
Je kunt boerenkool rauw invriezen (wel even blancheren), maar ook na bereiding. Je hoeft bij boerenkool niet bang te zijn om het opnieuw op te warmen, want boerenkool is een nitraatarme groente.
Bereiden
De meest gebruikte bereidingswijze van boerenkool is ongetwijfeld de verwerking in een stamppot. Maar je kunt meer met boerenkool. Boerenkool kan in een lasagne of ovenschotel verwerkt worden, maar is ook prima geschikt om te roerbakken. Daarom voor de variatie op boerenkoolstamppot hierbij een roerbak recept!
Recept
Ingrediënten (2 personen)
- Boerenkool aan 1 stuk of een zak van 300 gram
- 250 gram champignons
- 4 bosuitjes
- 500 gram tomaten (liefst trostomaten), voor het gemak kun je ook een blik gepelde tomaten van 400 gram kiezen
- scheutje tomatenketchup
- afhankelijk van je smaak: cayennepeper en chilipoeder of juist een beetje ketjap manis
- 1 eetlepel olijfolie (om in te bakken)
Bereiden:
- Scheur de boerenkool in stukken (nerven niet gebruiken)
- Champignons, bosuitjes en de tomaten schoonmaken en in stukjes snijden
- De champignons en bosui bakken in de olijfolie in een wok
- Voeg de tomaten toe
- Dan de ketchup, cayennepeper en chilipoeder toevoegen (of de ketjap)
- Als laaste de boerenkool toevoegen, even laten slinken.
- Goed roeren en nog een minuut of 4 laten sudderen.
Het is mogelijk om bijvoorbeeld stukjes kipfilet toe te voegen, voordat je de champignons en bosui gaat bakken. Maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon een stukje kipfilet apart te bereiden. En zonder kip is dit recept natuurlijk ook lekker!
Dit wokgerecht is lekker met rijst of pasta!
Eet smakelijk!