5 tips voor een beter resultaat
De overgang doet veel met een vrouw. Zowel lichamelijk als geestelijk verandert er veel. Het is een begin aan een nieuwe fase in het leven van een vrouw. En niet een ieder gaat daar even makkelijk mee om.
De overgang is de periode waarin de hormonen van een vrouw zodanig veranderen dat er geen eisprong meer kan plaatsvinden. Dit kan wel 10 jaren duren. De veranderingen zullen je meteen opvallen; vooral in je gewicht en je gemoedstoestand. In deze periode kan je last krijgen van vele klachten zoals opvliegers, onregelmatige menstruatie, nachtzweten, depressie en overgewicht. In dit artikel lees je hoe de overgang je gewicht kan beïnvloeden en hoe je kunt afvallen.
Ga regelmatig Fitnessen
De compositie van je lichaam wordt voor 80% bepaald door wat je eet en de overige 20% wordt bepaald door beweging. Je kan dus vet verbranden door gezond te eten en regelmatig te sporten. Je lichaam heeft functies die vetweefsel afbreken en omzetten in energie. Dit proces kan je optimaliseren en versnellen door regelmatig te sporten. Waar je ook rekening mee dient te houden is dat je lichaam tijdens de menopauze al genoeg uit balans is door alle hormonale veranderingen. Met een goed fitnessplan breng je het geheel weer in balans.
Eet gezonde voeding
Het moment dat je meer calorieën consumeert dan je lichaam verbruikt zal je gewicht toenemen. De extra calorieën worden als vetten opgeslagen. De plaats waar de meeste vet wordt opgeslagen wordt door je genen en je hormonen bepaald. Wanneer je hormoonbalans verstoord is, zoals tijdens de overgang, kan het voorkomen dat je lichaam minder vet verbrand.
Je voeding moet zo natuurlijk mogelijk zijn tijdens de overgang. Denk hierbij aan groenten, vlees, vette vis, ei, fruit, noten, pitten, zaden en oliën. Koffie, alcohol, scherpe specerijen, zwarte thee, frisdranken, witte suiker, witte meel, teveel rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen met chemische stoffen zoals E-nummers en onnatuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen moet je allemaal vermijden.
Wees bewust van het effect van je hormonen op je gewicht
In de overgang verandert de hoeveelheid en verhouding van je hormonen. Dit merk je vooral bij de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze twee hormonen zijn van grote invloed op je gewicht en de vetdistributie over je lichaam. De negatieve gevolgen van deze verandering kan je met een gezond dieet en regelmatig bewegen aanpakken.
Gebruik geen medicatie
Om de overgangsklachten aan te pakken gebruikt men soms hormoonpreparaten. Deze zijn werkzaam op verschillende gebieden. Ze kunnen verlichting bieden bij nachtzweten, opvliegers of ongewild urineverlies. Ook de psychische klachten kunnen met deze preparaten worden verholpen. Zo zit je wat lekkerder in je vel, ben je minder prikkelbaar en kan je ‘s nachts lekker doorslapen.
Hormoonpreparaten kan je dus gebruiken als medicijn tegen overgangsklachten. Enkele bijwerkingen zijn gevoelige borsten, doorbraakbloedingen, misselijkheid en hoofdpijn.
Wees voorzichtig wanneer je zulke medicijnen gebruikt. De meeste van ze bevatten stoffen waarvan je juist dikker wordt. Ook is er een sterk verband tussen deze preparaten en een verhoogd risico op kanker. Neem hormoonpreparaten daarom voor een korte periode in en onder toezicht van je arts. Het beste kan je deze medicijnen helemaal vermijden. Gebruik ze pas als je overgangsklachten zodanig erg zijn.
Voorkom Stress
Een ander hormoon dat je vetverbranding ook beïnvloedt is Cortisol. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt bij een stressreactie. Het zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen. Je cortisolwaarde kan je verlagen op meerdere manieren. Probeer eens je mentale stress te verminderen door jezelf vaste momenten te geven om te kunnen ontspannen. Met een gunstige cortisolwaarde zal je eetlust geleidelijk aan dalen. Je kan zo meer vet verbranden.
Probeer daarnaast echt acht uur per dag te slapen. Je hebt je rust nodig, als je een slaaptekort hebt dan stijgt je cortisolwaarde.
Wil je beginnen met om gewicht te verliezen? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.
Gezonde Groeten,