Heel lijnend Nederland lijkt weg te lopen met Sonja Bakker. Maar ben je met dat ‘sonjabakkeren’ na een paar maanden nog een slanke den en krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen? De studie Lady Diet bij de Universiteit Wageningen moet hier duidelijkheid over brengen.
En niet alleen Sonja Bakker moet met de billen bloot, ook andere afvalmethoden worden tot op de bodem onderzocht.
Veertig vrouwen, die allen te zwaar zijn, met een BMI van gemiddeld 30 (Body Mass Index = kilo gewicht gedeeld door meter lengte in het kwadraat) werken mee aan de studie. Allen zijn zeer gemotiveerd om af te vallen. Met de dobbelsteen werd bepaald welke afvalmethode de vrouwen volgen: intensieve begeleiding in voeding en beweging bij Ladyline, het dieet uit de boeken van Sonja Bakker, bezoek aan een diëtist of op ‘eigen houtje’ volgens de richtlijnen ‘goede voeding’.
De studie duurt in totaal 42 weken. Behoorlijk lang dus. Universitair hoofddocent Edith Feskens: “Kijk, afvallen in één week kan iedereen, maar we zijn vooral benieuwd naar de effecten op de lange termijn.”
Geregeld worden de gegevens van de proefpersonen verzameld zoals – uiteraard – gewicht, omtrek van heup en taille, vetpercentage en bloeddruk. Verder moeten de dames bij de controles een flinke vragenlijst invullen over eetgedrag, activiteiten, beweging en emoties. Student Jolanda Kroon: “Kortom de kwaliteit van leven. We zijn ook heel erg benieuwd naar hoe die vrouwen zich voélen tijdens het afvallen.”
Student Nynke Brunner zal de vrouwen daarnaast interviewen om zoveel mogelijk gegevens over eetgedrag en alles wat met het afvallen te maken heeft, te verzamelen.
De lijsten met voeding van de deelnemers moeten inzicht geven in wát men precies binnen krijgt. Mocht er in het sonjabakkerdieet dus echt te weinig voedingsstoffen zitten – zoals geregeld wordt gesuggereerd – dan moet dat in deze studie boven water komen.
Maar waarom is juist gekozen voor deze vier methoden? Universitair docent Jeanne de Vries: “We hebben nog wel tien aanbiedingen gehad van methoden die onderzocht wilden worden, maar het gaat ons niet om de naam, maar om het concept of type methode om af te vallen: Ladyline is een intensief begeleidingsprogramma, Sonja Bakker is ‘’n afvalboek’.”
Edith Feskens: “Ladyline lijkt ons een goede methode, omdat het gaat om zowel advies bij de voeding als om beweging. Theoretisch is dat de beste combinatie. Maar dat moet uit deze studie blijken. De studie is overigens een pilot. We willen hierna nog meer onderzoeken en mogelijk komen dan ook andere methoden aan bod. Zoals WeightWatchers waarbij je te maken hebt met het groepseffect.”
Op deze website zal de onderzoeksgroep Lady Diet een keer per twee weken bericht doen over het onderzoek en allerlei zaken die met het afvallen te maken hebben. Afvalnieuws met een wetenschappelijk tintje dus!
bron: de gelderlander
We zijn benieuwd of er mensen zijn die hun ervaring kwijt willen met ladyline. Laat hieronder je reactie achter.