Amitriptyline is een medicament dat voor verschillende toepassingen wordt gebruikt. Zo wordt het voorgeschreven bij depressie, angststoornissen, slaapproblemen en prikkelbaarheid. Daarnaast wordt het gebruikt bij spierklachten, bijvoorbeeld door fibromyalgie. In deze Amitriptyline review kom je alles te weten over dit medicijn.

Dit ga je in dit artikel onder andere leren
- is amitriptyline gevaarlijk
- amitriptyline bijwerkingen
- amitriptyline verslavend
- amitriptyline ervaringen
- amitriptyline en paracetamol
- amitriptyline gewichtstoename
- amitriptyline zenuwpijn
- amitriptyline ervaringen slapen
Amitriptyline is een geneesmiddel en onder andere verkrijgbaar onder de merknamen Tryptizol, Sarotex en Redomex, is een tricyclisch antidepressivum. Het is een witte kristalachtige stof, meestal verkrijgbaar in tabletvorm. Amitriptyline wordt voornamelijk voorgeschreven bij klinische depressies.
Is Amitriptyline gevaarlijk?
Een van de meestgestelde vragen is of Amitriptyline gevaarlijk is of niet. Er zijn relatief veel aandoeningen die kunnen verergeren door het gebruik van Amitriptyline. Daarnaast kunnen er wat ernstige bijwerkingen optreden. Overleg bij twijfel altijd met een arts.
Amitriptyline Verslavend?
Amitriptyline is een antidepressivum. Hoewel deze vaak niet lichamelijk verslavend zijn, hebben veel mensen toch moeite om te stoppen met het gebruik hiervan.
Bij veel mensen komen depressieve klachten volledig terug op het moment dat de medicatie stopt. Daarnaast kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Dit zijn vaak griepachtige klachten die na verloop van tijd wel weer verdwijnen.
In specifieke gevallen treden er ernstigere verslavingsklachten op (bron). Deze verschijnselen komen niet snel voor als je je houdt aan het recept van de arts.
Amitriptyline bijwerkingen

Amitriptyline kent veel verschillende bijwerkingen (bron).
Meer dan 30% van de mensen die het antidepressivum gebruiken, heeft last van sufheid, een droge mond, duizeligheid, hartkloppingen, obstipatie en gewichtstoename. Daarnaast komt misselijkheid, trillende handen en overmatig zweten vrij regelmatig voor.
De sufheid als gevolg van Amitriptyline heeft tot gevolg dat je geen auto mag rijden. In sommige gevallen is dit alleen in de eerste week nadat je bent begonnen met het medicijn (of als de dosering is verhoogd). Krijg je meer dan 75 mg per dag, dan mag je sowieso niet autorijden. Is autorijden noodzakelijk, bijvoorbeeld voor je werk? Overleg dan met je arts.
Daarnaast verergert Amitriptyline veel bestaande gezondheidsproblemen. Als je last hebt van epilepsie, is de kans op een aanval groter. Daarnaast kunnen hartklachten en het syndroom van Sjögren worden verergerd door dit medicijn.
Voordat een arts Amitriptyline voorschrijft, zal deze altijd naar je medische voorgeschiedenis kijken en zo nodig andere medicatie voorschrijven.
Amitriptyline ervaringen
Amitriptyline wordt veel voorgeschreven en daarom zijn er ook veel ervaringen op het internet te vinden. Deze ervaringen zijn meestal negatief. Veel mensen geven aan dat het medicijn hun klachten heeft verergerd.
Hierbij dient uiteraard wel vermeld te worden dat mensen eerder geneigd zijn om negatieve ervaringen te delen.
Amitriptyline en paracetamol
Er is geen reden om aan te nemen dat een combinatie van Amitriptyline en paracetamol gevaarlijk is. Integendeel, veel mensen gebruiken een combinatie van beide middelen bij spier- of zenuwpijn, bijvoorbeeld als gevolg van reuma.
Amitriptyline zenuwpijn

Amitriptyline wordt vaak voorgeschreven bij chronische pijn, en dan vooral bij neuropathie. Dit is een soort pijn die veroorzaakt wordt door een beschadiging van een zenuw. Er is vrij veel ervaring opgedaan met dit medicijn en in veel gevallen werkt het medicament vrij goed.
Amitriptyline gewichtstoename
Veel mensen die Amitriptyline gebruiken, komen aan. Deze bijwerking is al heel lang bekend. De meeste mensen die het middel gebruiken, komen ongeveer een kilo per maand aan. Bij langdurig gebruik is een gewichtstoename van 8 kilo of meer niet ongewoon (bron).
Uiteindelijk is de gewichtstoename voor sommige mensen reden om te stoppen met het medicijn. Zodra iemand stopt met Amitriptyline, herstelt het gewicht zichzelf vaak weer.
Amitriptyline afbouwen ervaringen
Over het algemeen wordt aangeraden om de dosering van Amitriptyline af te bouwen als je wilt stoppen met het medicijn. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als je abrupt stopt. Gebruik je het middel tegen pijn, dan duurt dit afbouwen minimaal vier weken en mogelijk langer.
Als je Amitriptyline inneemt tegen depressie, dan werkt dit anders. Bij depressie duurt het langer voor het medicijn werkt. Daarnaast wordt aangeraden om het gebruik heel langzaam af te bouwen, omdat je graag wilt voorkomen dat de klachten verergeren.
Bouw het gebruik van Amitriptyline alleen af in overleg met een arts.