Tramadol is een sterke pijnstiller die vooral gebruikt wordt bij onverwachte of langdurige pijn. Daarnaast wordt het in sommige gevallen voorgeschreven bij mannen die last hebben van een vroegtijdige zaadlozing. In deze tramadol review lees je alles over deze pijnstiller.

Dit ga je in dit artikel onder andere leren
- wat is zwaarder tramadol of diclofenac
- tramadol/paracetamol
- tramadol slapen
- tramadol afvallen
- tramadol werkt niet bij zenuwpijn
- tramadol bijwerkingen
- wat doet tramadol met je lichaam
- tramadol 50 mg
Wat is zwaarder, Tramadol of Diclofenac?
Zowel diclofenac als tramadol zijn zware pijnstillers. Tramadol is wel een stapje sterker dan diclofenac. Diclofenac en ibuprofen zijn zogeheten non-steroïde ontstekingsremmers en deze worden vrij verkocht. Tramadol is een opioïde en is alleen op recept verkrijgbaar.
Wat doet Tramadol met je Lichaam?
Tramadol is een pijnstiller met een vrij ingewikkelde werking. Samenvattend komt het er op neer dat tramadol de werking van de pijnzenuwen blokkeert (bron). Tramadol bestrijdt dus alleen het symptoom (de pijn) en niet de onderliggende ziekte.
Mannen die last hebben van een vroegtijdige zaadlozing hebben soms baat bij Tramadol. Inname van dit medicijn had een sterker effect dan andere interventies, zoals gedragstherapie (bron). Gedragstherapie komt wel zonder bijwerkingen en een arts zal daarom eerder therapie aanraden dan tramadol.
Het uiteindelijke effect van Tramadol verschilt van persoon tot persoon, omdat dit onder invloed staat van bepaalde genen (bron).
Tramadol of Paracetamol
In eerste instantie schrijft een arts paracetamol voor als je pijn hebt. Als dit niet werkt, dan raadt een arts soms aan om paracetamol te combineren met diclofenac of ibuprofen. Wanneer dit ook niet werkt, dan wordt soms een korte kuur tramadol overwogen.
Tramadol en Slapen

Een van de belangrijkste bijwerkingen van Tramadol is dat je slaperig wordt. Sommige mensen benutten deze bijwerking en gebruiken Tramadol als slaapmiddel.
Gezien de zware bijwerkingen van Tramadol is dit niet aan te raden. Zelfs als je weinig last hebt van de bijwerkingen, is het toch belangrijk om het slaapprobleem bij de oorzaak aan te pakken. Ook als je geen directe last hebt van de bijwerkingen, kan je op lange termijn last krijgen van gezondheidsproblemen als gevolg van de tramadol.
Tramadol en Afvallen
Er zijn mensen die beweren dat ze gewicht verloren hebben na het gebruik van Tramadol. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs hiervoor is, zijn er wel redenen om aan te nemen dat het medicijn kan helpen om het gewicht te verlagen.
Tramadol heeft een verdovend effect en kan op deze manier de eetlust of het plezier uit eten dempen. Omdat Tramadol stevige bijwerkingen heeft, is het niet aan te raden om het medicijn te gebruiken om af te slanken.
Bijwerkingen van Tramadol
Tramadol komt een flink aantal bijwerkingen. Veel mensen krijgen last van sufheid en misselijkheid. Ook obstipatie, duizeligheid, jeuk, uitslag en zweten komen geregeld voor. Soms zijn er ernstigere klachten, zoals epileptische aanvallen of hartritmestoornissen.
Vanwege de sufheid mag je in de eerste twee weken van het gebruik van Tramadol niet autorijden. Je mag ook geen gevaarlijke machines bedienen. Als je dosering verhoogd wordt, dan geldt hetzelfde.
Tramadol Werkt niet bij Zenuwpijn

Tramadol wordt nog wel eens voorgeschreven bij zenuwpijn (bijvoorbeeld als gevolg van artrose), maar de meningen hierover zijn verdeeld. Er zijn partijen, zoals Reuma Nederland, die beweren dat dit niet effectief is.
Toch zijn er voldoende mensen met zenuwpijn die wel aangeven baat te hebben bij deze pijnstiller. Het kan dus de moeite waard zijn om het medicijn toch te proberen.
Tramadol 50 mg Bijwerkingen
De begindosering van tramadol is 50 mg. Je mag dan iedere 4 tot 6 uur een tablet innemen. De maximale dosering per 24 uur is 400 mg.
Tramadol is op verschillende manieren in te nemen. Het meest gangbaar is orale inname. Er zijn dan verschillende methoden, zoals druppels, tabletten en bruistabletten. Soms worden ook capsules met een gereguleerde afgifte (retardcapsules) voorgeschreven.
In voorkomende gevallen schrijft de arts zetpillen of injecties voor.
Hoe je de pijnstillers ook inneemt, de bijwerkingen van een dosis Tramadol zijn gelijk.