Antibiotica in voeding
Het komt steeds vaker voor dat er antibiotica in onze voeding blijken te zitten. Vooral in vlees- en melkproducten wordt er steeds meer antibiotica gevonden omdat de dieren in de vee-industrie het toegediend krijgen. Als consument krijg jij dat ook naar binnen, maar de vraag is hoe gezond antibiotica is en wat het met ons doet. In dit artikel laten we zien of antibiotica een probleem vormen in onze voeding en wat de gevolgen daarvan zijn.
Antibiotica in het nieuws
Je leest en hoort elke keer weer over het feit dat er antibioticum zit in melk en vlees. Dieren in de melk- en vleesindustrie en met name kippen krijgen antibiotica om preventief te voorkomen dat ze ziek worden door infecties die ze oplopen. De kans dat ze ziek worden is anders namelijk flink groot. Ze leven vaak met veel dieren op een kleine oppervlakte en in een vervuilde omgeving.
Een goede broedplek voor allerlei ziektes en om dat te voorkomen krijgen ze al vroeg antibiotica toegediend. Op het moment dat jij melk of vlees eet, heb je dus de kans dat je ook antibiotica binnenkrijgt
ESBL-bacterie
Het grootste probleem met deze synthetische antibiotica in voeding is dat zich bij de dieren de ESBL-bacterie ontwikkelt. Deze bacterie maakt enzymen aan die antibiotica afbreken. En dat is iets wat jij absoluut niet wilt hebben in je lichaam. Het maakt de kans dat jij een infectie krijgt een stuk groter en daar zit je natuurlijk echt niet op te wachten. Op de lange termijn kan het zelfs gebeuren dat je resistent wordt voor antibiotica en de enige oplossing die er dan is, is een zwaardere dosis antibiotica te nemen. Maar ook daar kun je weer resistent voor worden.
Wil jij gezonder leven en fitter worden, maar heb je geen inspiratie in de keuken?
Dan is dit receptenboek zeker wat voor jou!
In dit receptenboek staan 100 gezonde en praktische eiwitrijke recepten.
Is synthetische antibiotica gevaarlijk?
Echt fijn klinkt het niet om antibiotica in je voeding te hebben en je kunt wel stellen dat antibiotica niet gezond voor je is. Toch moet er wel een opmerking bij worden geplaatst. Zodra jij je vleesproducten goed verhit en zorgt dat het goed gaar is, worden alle bacteriรซn gedood en wordt de kans zeer klein dat jij iets vervelends oploopt. Zo bezien zijn deze synthetische antibiotica niet zo gevaarlijk voor je. Toch geven onderzoeken hierin ook nog steeds geen duidelijk antwoord en zouden er bij sommige mensen desondanks antibioticaresistente bacteriรซn zijn gevonden die identiek waren aan de bacteriรซn bij de dieren. Maak je dus niet te druk, maar ga wel hygiรซnisch met voedsel om.
Natuurlijke antibiotica in voeding
Naast de synthetische variant zijn er ook natuurlijke antibiotica, en dat werkt heel anders dan de kunstmatige versie. Natuurlijke antibiotica zorgen er namelijk helemaal niet voor dat je resistent wordt voor antibiotica en hebben een prima antibacteriรซle werking tegen allerlei infecties. Toch moet je ook met de natuurlijke variant wel uitkijken. Het doodt namelijk zowel slechte als goede bacteriรซn, vooral in je darmflora. Een teveel aan natuurlijke antibiotica is dus ook niet gezond. In een uitzonderlijk geval kun je het evenwicht herstellen door gebruik te maken van probiotica, waardoor je darmen weer meer goede bacteriรซn krijgen.
Natuurlijke antibiotica gebruiken
Wil je weten waar je natuurlijke antibiotica voor kunt gebruiken? Je hebt vast een paar producten met natuurlijke antibiotica in je kast liggen. Je kunt natuurlijke antibiotica in veel kruiden vinden en in knoflook, ui en honing. De werking van ui en knoflook is vrijwel hetzelfde. Het zijn prima natuurlijke geneesmiddelen tegen een opkomende verkoudheid. Leg een halve ui bij je bed of wat teentjes knoflook. Alleen de lucht al die ervan afkomt zorgt voor een desinfecterende werking. Met een beetje geluk wordt je โs ochtends wakker en is je verkoudheid voor een deel of helemaal verdwenen. Ook honing is een product dat je heel goed tegen infecties kunt gebruiken. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als antibacterieel middel op open wonden. Het kan uitslag, brandwonden en andere huidproblemen oplossen en helpt ook tegen blaren en maagzweren.
Zijn antibiotica gezond?
Ook al heeft natuurlijke antibiotica wat genezende eigenschappen, je doet er toch goed aan om niet te veel antibiotica naar binnen te krijgen. In sommige gevallen kunnen antibiotica gezond zijn, als je het maar met mate gebruikt. Maar natuurlijk kun je gerust ui en knoflook aan je gerechten toevoegen. Ook hoef je nu niet direct te stoppen met vlees eten, maar zorg er wel voor dat het altijd goed bereid is.