Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten.
Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen. Veel mensen met astma zijn allergisch. De aanleg voor astma en allergieën is erfelijk. De een krijgt bijvoorbeeld problemen door huisstofmijt, de ander kan niet tegen huisdieren of pollen. Vaak ontstaan er klachten door niet-allergische prikkels zoals sigarettenrook, parfum en mist.
Klachten bij astma
Klachten bij astma worden veroorzaakt door een chronische ontsteking van de luchtwegen. Zo’n ontsteking is te vergelijken met de reactie van de slijmvliezen in de mond bij het eten van te hete soep. De slijmvliezen beschadigen en ontsteken door deze prikkel. Iets soortgelijks gebeurt in de luchtwegen van iemand met astma. Daardoor vernauwen de luchtwegen zich.
Soorten klachten
De volgende klachten kunnen optreden bij astma:
* piepend, zagend of brommend ademhalen
* hoesten, waarbij soms slijm wordt opgehoest
* “volzitten”
* kortademigheid, in aanvallen of perioden, of bij inspanning
Aanvallen en periodes
Het opvallende aan astma is dat de benauwdheid en andere klachten optreden in aanvallen en in periodes. Een aanval komt vaak ’s nachts of ’s morgens vroeg. Meestal hebben mensen met astma tijdens korte of langere periodes geen of weinig klachten. Toch blijven de luchtwegen dan ook iets ontstoken. Vandaar dat astma een chronische aandoening is.
Heb ik astma?
Het is belangrijk om te weten waar iemand gevoelig voor is en welke behandeling het beste helpt. Een arts probeert daar samen met de patiënt achter te komen. De arts, meestal een huisarts, kan op verschillende manieren zoeken naar de oorzaak van de klachten.
Naar de huisarts
Meestal stelt een huisarts eerst vragen over onder meer:
* eventueel rookgedrag en bij kinderen: roken van moeder tijdens de zwangerschap
* het soort klachten (kortademigheid, piepen, hoesten)
* andere allergische klachten, zoals eczeem of hooikoorts
* het verloop en de ernst van de klachten de omstandigheden en andere prikkels waarvan iemand benauwd wordtde situatie in huis (huisdieren, rokers)
* het vóórkomen van astma of allergie in de familie
* het al dan niet sporten
* verzuim van school of werk vanwege de klachten
Tip: de informatie die u zelf aan de huisarts kunt geven, is heel belangrijk. U weet immers uit eigen ervaring waar u of uw kind overgevoelig voor zijn. De arts heeft deze informatie echt nodig om te bepalen wat er aan de hand is.
bron en meer informatie: astmafonds.nl