Cadmium is een giftig zwaar metaal dat onder meer voorkomt in ertsen van zink, lood en koper. Het wordt via de longen en de voeding opgenomen en stapelt zich vooral op in de lever en de nieren. Inademing gebeurt via sigarettenrook en huisstof. Cadmium kun je ook via de voeding binnenkrijgen als je vervuild putwater drinkt of groenten eet die zijn gekweekt op een vervuilde bodem.
Kleine hoeveelheden cadmium leiden op korte termijn niet tot gezondheidsproblemen, maar op lange termijn is het wel schadelijk. Zo is er een verband tussen het inademen van cadmium en longkanker. Daarnaast kan cadmium de werking van de moederkoek tijdens de zwangerschap verstoren, wat kan leiden tot een lager geboortegewicht van de baby.
Omdat cadmium in de nieren terechtkomt, kan het ook de nierwerking verstoren. Cadmium kan de beenderen minder stevig maken, wat dan weer kan leiden tot osteoporose en een hogere kans geeft op botbreuken.
Er zijn verschillende manieren om de inname van cadmium te beperken. Roken valt in ieder geval af te raden. Daarnaast zorgt een gevarieerde voeding, die rijk is aan eiwitten, calcium en ijzer, ervoor dat cadmium minder goed wordt opgenomen.
Voor gebieden in de buurt van zinkfabrieken zoals Balen, Mol, Lommel en Overpelt zijn er nog andere preventietips. Zo moet je vermijden om alleen groenten uit de eigen streek te eten. Vooral bladgroenten zoals sla, spinazie en selder kunnen gemakkelijk cadmium opnemen. Wel veilig zijn komkommers, augurken, pompoenen en diep wortelende fruitbomen.
bron: nieuwsblad.be