Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?
Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.
Pangasius getest door VARA Kassa
Naast het Franse onderzoek dat je in het onderstaande artikel kunt lezen heeft recent ook VARA Kassa Pangasius onder de loep genomen. Meer over deze uitzending van Kassa over de Pangafilet kun je lezen in dit artikel.
Frans onderzoek naar Pangasius
Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasiusΒ niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.
Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed
‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.
Pangafilet met Gif
Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.
Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:
1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriΓ«n. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriΓ«le sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.
2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.
3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geΓ―njecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)
4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuurβ¦ ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geΓ―njecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!
5. Panga’s worden dus geΓ―njecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.
6. Je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om je gezondheid op het spel te zetten?
7. Kopen van pangaΒ΄s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk pangaΒ΄s aan nietsvermoedende consumenten.
8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.
Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan pangaΒ΄s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)
Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een alternatief voor pangafilet, dan kun je het beste koolvis op het menu zetten.
Update: ASC Keurmerk voor Kweekvis
Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel: “ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis”
Standpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Uit onderzoek naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis en visvoer en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica in kweekvis geΓ―soleerde microorganismen, kan worden geconcludeerd dat de consumptie van kweekvis geen specifieke gezondheidsrisicoβs veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een document over het eventuele risico van kweekvissen gepubliceerd.
Meer artikelen over vis
Lees het artikel: Eet minder verse vis
Bekijk een documentaire over Panga Filet (Franstalig)
Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet
Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening.
Het bovenstaande artikel is onder andere gebaseerd op deze informatie.