Tips om goedkoop en gezond te koken door Nicole Vrehen
Ik hoor vaak om me heen dat gezond koken duur is. Want vaak wordt gezond koken geassocieerd met kopen bij de reformzaken maar tegenwoordig kun je overal gezond en voordelig producten kopen. Velen zijn vergeten hoe we gezond moeten koken door al die kant en klare maaltijden. Niet altijd is het goedkoper want in Duitsland koop je een pak pasta inclusief saus voor 49 eurocent. Maar als je dan kijkt wat erin zit zul je je er op de lange termijn niet beter van gaan voelen. Met deze column wil ik je een aantal handige tips geven om gezond maar toch goedkoop te koken.
Eigenlijk is het terug naar de basis, geen kant-en-klaar maaltijden meer en lekker zelf koken met veel basisingrediรซnten. Een maaltijdsalade kost al gauw rond de 4 euro en als je je bedenkt hoeveel groenten je daarvan kan kopen en dus salades zelf kunt maken, ben je op termijn goedkoper uit.
Het is belangrijk dat je een goede basisvoorraad in huis hebt van kruiden, oliรซn, boter, melen etc. Er zijn op internet handige lijstjes te vinden wat onder andere een goede basisvoorraad is. Kijk naar je eigen smaak. Wellicht heb je een kookboek dat je veel gebruikt, loop de recepten eens na en schrijf op wat je niet in huis hebt.
Goedkoop boodschappen doen
Neem in het weekend tijd om je week te plannen (voordat je boodschappen gaat doen). Plan dus in welke dagen je wat wilt gaan eten en kijk welke ingrediรซnten je nog mist. Maak hiervan een lijstje en hou je vervolgens aan je lijstje. Is het niet zoveel neem dan een mandje in plaats van een karretje dan is het sneller vol en koop je minder.
Veel goedkope producten komen uit dezelfde fabriek als het merk product, alleen staat het er niet op. Denk aan de macaroni, de goedkope variant kost 30 cent ongeveer terwijl het merk product al gauw boven de euro ligt. Kijk dus eens wat vaker naar beneden want de meeste producten liggen op ooghoogte zodat je ze snel kunt vinden.
Als je later op de dag boodschappen doet, zijn er vaak al verse producten afgeprijsd terwijl ze wel nog 1 ร 2 dagen houdbaar zijn. Deze producten kun je prima invriezen voor later gebruik.
Koop seizoensgroenten en fruit. Hiervan is de aanvoer groot en de prijs lager dan de andere seizoenen. Je kunt ook meteen een voorraadje invriezen. Heb je in de winter bijvoorbeeld toch aardbeien nodig, koop dan de diepvries variant.
Let op de aanbiedingen. Heb je meerdere supermarkten in de buurt die niet te ver uiteen liggen, maak hier gebruik van en vergelijk de koopjes. Op de markt kun je ook voordelig inkopen doen, vooral aan het einde want de verkopers willen zoveel mogelijk hun producten verkopen, vooral in het weekend en kun je veel leuke kortingen krijgen vooral bij groenten, fruit en brood. Let op met de mega aanbiedingen ze worden zo aantrekkelijk gepresenteerd, maar zijn vaker toch duurder dan het alternatief.
Goedkoop koken
Bij goed en goedkoop koken moet je in het begin misschien iets meer tijd nemen want het is terug naar de basis. Geen kant-en-klaar meer!
Een goede planning is belangrijk. Vaak weet je van te voren op welke dagen je meer tijd hebt om te koken en op welke dagen minder. Op de dagen dat je minder tijd hebt, doe je de avond van te voren al het grovere werk zoals groenten snijden, aardappels schillen en wellicht al een soep maken. Zo heb je je basis al klaar en hoef je de dag erna alleen maar alles te koken. Ook wokgerechten zijn snelle en gezonde maaltijden. Als je alles hebt voorbereid, hoef je de olie maar te verhitten en wok je alles in een mum van tijd klaar.
[quote_box_left]In mijn werkboek โstop met lijnen en begin met gezond levenโ. leer je gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_left]
Andere gemakkelijke en snelle gerechten zijn bijvoorbeeld een groentenomelet, broodje hamburger met veel groenten en salade, wraps die je oneindig kunt vullen met allerlei ingrediรซnten, stamppotten. Ook van de alom bekende tosti zijn er veel varianten. Beleg het brood eens met pesto, ui, kaas en tomaat en bak het dan, beetje rauwkost erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.
Zelf gebruik ik de weekenden om andere dingen te proberen, zoals ovenschotels. Vaak zijn dat grotere porties zodat ik er 2 dagen met mijn gezin van kan eten of ik neem een portie mee als lunch. Uiteraard kun je het ook invriezen. Ook kun je in het weekend vooruit koken en dan invriezen in porties, zo hoef je โs morgens je bakje maar uit de vriezer te halen en โs avonds op te warmen.
Andere tips
Heb je al eens gedacht aan een mini moestuin? Ook op balkons zijn er mogelijkheden. Plant kruiden zoals oregano, bieslook, rozemarijn, tijm. Ook verse munt is heerlijk om je eigen thee te maken. Tomaten, komkommer zijn ook gemakkelijke groenten om zelf te kweken. Gewoon een keertje proberen en je zult zien dat het lukt. Overigens is het ook een goede stimulans om kinderen meer groenten en fruit te laten eten. Geef ze hun eigen plantje om te verzorgen.
Gebruik je vaak wijn in gerechten, koop dan de kleine flesjes of vries de wijn in blokjes in zo hoef je voor een scheutje wijn niet een hele fles te openen.
Kook bewust en niet teveel, weggooien is zonde. Bedenk goed hoeveel je nodig hebt. Houd je toch nog wat over kun je het bewaren voor de dag erna of invriezen. Lukt het je in het begin niet goed de porties in te schatten, plan dan een โkliekjesdagโ. Op deze dag eet je alle kliekjes samen op. Vaak aangevuld met wat groenten of een salade.
Ik hoop dat ik je met deze column een aantal handige tips heb kunnen geven. Wellicht heb je nog een leuke tips voor mij.