De achtergrond: De grapefruit als een dieethulp is al bekend sinds de jaren ’30, toen de sterren Hollywood het populair maakten. Tegenwoordig is het dieet in diverse vormen weer opgedoken. Het grapefruit dieet van de jaren ’80 was beperkt tot 800 calorieën en bestond uit grapefruit, zwarte koffie, klein beetje ei, droog toost en soms vlees en vissen toe. Met recent onderzoek, is de grapefruit terug vóór.
Onderzoekers hebben ontdekt dat Naringin, de stof die een grapefruit bitter maakt, ook de opname van vetzuren in cellen blokkeert en insulineniveaus vermindert. De insuline laat de bloedsuiker spiegel stijgen en signaleert het lichaam om meer koolhydraat, en minder vet, als brandstof te gebruiken. Via hormonen wordt het lichaam aangezet om vet op te slaan. De hypothalamus wordt gestimuleerd en dit veroorzakend honger. Aanhangers van de Glycemische Index , die geloven dat dieeters koolhydraten moeten eten die een kleine invloed hebben op de bloedsuiker bevelen de grapefruit aan vanwege zijn lage GI classificatie (25). De grapefruit bevat ook veel water en vezels, waarvan men geloofd dat het de eetlust remt.
In de 80 er jaren verklaarde voedingsdeskundigen het grapefruit dieet gevaarlijk om het te weinig gezonde voedingsstoffen en eiwitten bevat.
In een studie uit 2004 van het scripps instituut bracht hernieuwde inzichten in het gebruik van fruit als dieet toevoeging. Tijdens het onderzoek aten de deelnemers bij elke maaltijd een halve grapefruit. Hierdoor verloren zijn gemiddeld 1,6 kilo, de deelnemers die 3 maal daags een glas grapefruit sap dronken verloren 1,4 kilo. De onderzoekers stellen dat dit afvallen waarschijnlijk te koppelen is aan het lagere insulineniveau.
In het advies van het voedingscentrum staat 3 stuks fruit per dag. Het is dus eenvoudig om hier een grapefruit voor te gebruiken.
Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!
Hartelijk dank voor je bijdrage!