Brinta en havermoutpap zijn twee super bekende ontbijtgerechten. Als kind heb je zeker vaker een bordje brinta of havermoutpap voorgeschoteld gekregen. Een tijdje waren deze papsoorten minder populair, maar daar kwam er recentelijk verandering in. Wel, in het geval van havermoutpap dan. Die is nu populairder dan ooit, terwijl het genegeerd wordt. Is het misschien niet zo gezond? Dat bespreken we vandaag in dit artikel. De belangrijkste eigenschappen worden aangehaald zodat je zelf kunt beslissen over hoe gezond het is. Wellicht wil je na het lezen van dit artikel Brinta opnemen in je dieet.
Brinta heeft vele gezondheidsvoordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering, de botten en de huid. Bovendien kunnen we de gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel niet vergeten. Het is de ideale ontbijtgraan dankzij de eerder genoemde voordelen en de gezonde koolhydraten die erin zitten. Die geven je de nodige energie om de dag aan te kunnen.
Een bron van voedingsvezels
- Een bron van voedingsvezels
- Hoe hoog is de Glycemische Index?
- Met welke Melk kun je Brinta het beste maken?
- Hoe Gezond is Brinta?
- Voedingsvezels
- Het geeft je energie
- Goed voor de huid en de botten
- Het maakt je afweersysteem sterker
- Liever geen Brinta maken met Melk?
- Brinta Recepten
- Is het goed voor de gezondheid?
- Conclusie
Het lichaam heeft voedingsvezels nodig. Probeer daarom wat vezels binnen te krijgen met je ontbijt. Deze onverteerbare koolhydraten zijn goed voor de darmwerking, omdat ze de darmen schoon en gezond houden. Bovendien houden ze de slechte LDL-cholesterol laag in het lichaam. Het goede HDL-cholesterol verhogen ze juist. Waarom vezels bij het ontbijt? Omdat ze je de hele ochtend verzadigd houden.
Brinta is bijzonder rijk aan voedingsvezels. Met dit als ontbijt zul je tenminste tot de lunch geen honger hebben. 100 gram bevat 10,5 gram vezels. Dat zijn relatief veel vezels. Een product is rijk aan vezels zodra het minstens 6 gram aan vezels bevat.
Hoe hoog is de Glycemische Index?
De glycemische index (GI) is een manier om de gezondheid van koolhydraten aan te geven. Met de glycemische waarde geeft men aan hoe snel koolhydraten in de dikke darm worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen voor veel pieken in je bloedsuikergehalte. Dit zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor je eerder trek hebt en sneller last krijgt van overgewicht.
ย een lage GI-waarde houdt je bloedsuikerspiegel dus stabieler waardoor je minder snel trek hebt
Je gewicht onder controle houden gaat zo wat gemakkelijker. Brinta heeft een GI-waarde van 40. Een GI-waarde die heel hoog is zal een grote suikerpiek veroorzaken. Het gevolg is een dal waarbij je trek hebt in zoete snacks. Dit is de grote veroorzaker van eetbuien. Zulke eetbuien hebben we niet nodig, vooral niet wanneer we willen afvallen. Een ontbijt met een lage GI is daarom ideaal. Je dag begint dan stabiel. Brinta valt binnen deze categorie met een Glycemische Index van 40. Hij is dus laag genoeg om elke dag probleemloos van Brinta te genieten.
Met welke Melk kun je Brinta het beste maken?
Niemand lust droge Brinta. Dat is alles behalve lekker. Aan brinta zul je wat moeten toevoegen, meestal voegt men wat koemelk aan toe. Recentelijk gebruikt men ook plantaardige melk. Beide melksoorten zijn prima en zullen de gezondheidswaarde niet beรฏnvloeden. Koemelk bevat zelf veel eiwitten, calcium en gezonde vetten, maar niet een ieder kan koemelk verdragen. Als je niet goed tegen lactose kunt, dan kun je ervoor kiezen plantaardige melk te gebruiken.
Je kunt dan kiezen tussen amandelmelk, sojamelk, havermelk en nog veel meer. Je hebt dus keuze zat. Wees wel alert wanneer je een keus maakt. Bepaalde varianten bevatten extra suiker. Ga voor een variant waar geen suiker aan is toegevoegd. De speciale ongezoete plantaardige melksoorten zijn echt de moeite waard. In de standaardpakken doet men doorgaans suiker bij.
Hoe Gezond is Brinta?
Brinta is naast havermout 1 van de populairste ontbijtgranen van het moment. Brinta bevat vele belangrijke voedingsstoffen waaronder eiwitten, gezonde vetten, vitamine B1, foliumzuur, ijzer, magnesium, zink en fosfor. Dit alles maakt Brinta gezond voor ieder persoon.
Voedingsvezels
Brinta is een goede bron van voedingsvezels. Die maken Brinta gezond voor de spijsvertering. Tevens houden voedingsvezels je langer verzadigd zodat je minder vaak trek hebt. Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van elk dieet. Toch eten de meeste Nederlanders te weinig vezels. Een volwassen persoon heeft dagelijks tussen de 30 tot 40 gram aan voedingsvezels nodig. Die vezels kun je uit Brinta halen.
Een ander voordeel van de vezels in Brinta is het positief effect op je cholesterolgehalte. Voedingsvezels verlagen het slechte cholesterol in het lichaam. Tevens heeft de combinatie van de lage glycemische waarde en het hoge vezelgehalte een positieve werking op je bloedsuikerspiegel. Dankzij de hoge vezelgehalte is Brinta een geweldige broodvervanger. Het is even rijk aan vezels als volkorenbrood.
Het geeft je energie
Een ander gezondheids voordeel van Brinta? Het is een natuurlijke bron van energie. Het dankt dit aan de langzame koolhydraten, de B vitaminen, fosfor en magnesium. Met Brinta voel je je energiek de hele dag door. Het is daarom perfect voor sporters.
Goed voor de huid en de botten
De fosfor, magnesium en calcium maken Brinta gezond voor de huid en de botten. Gebruik Brinta met melk voor wat extra stevigheid aan de botten. Tevens kan Brinta een droge huid verhelpen en eczeem genezen.
Het maakt je afweersysteem sterker
In Brinta zitten er ook stoffen die je afweersysteem versterken. Denk aan selenium en vitamine E. Deze stoffen geven je immuunsysteem de nodige boost voor het aanvechten van bacteriรซle infecties. Tevens zit er zink in Brinta, welke bij de stofwisseling helpt. Zink stimuleert de groei van nieuwe cellen en de genezing van wonden.
Liever geen Brinta maken met Melk?
Niet een ieder kan melk verdragen. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven op de markt die prima passen bij Brinta. De meeste personen maken Brinta met koemelk klaar. In de plaats van halfvolle melk kun je het volgende gebruiken:
- Magereย koemelk
- Sojamelk
- Kokosmelk
- Amandelmelk
Brinta Recepten
Met brinta heb je veel mogelijkheden. Je hoeft geen saaie pap van te maken. Dat wordt op gegeven moment heel eentonig en onsmakelijk. Er zijn nu verschillende leuke recepten om van te kiezen. Deze recepten zijn gezond en ook heerlijk. Gezonde toevoegingen, zoals fruit, zijn welkom en worden zelfs aanbevolen. Denk aan appels, bosvruchten en banaan. Die bevatten ook vezels en vitamines die het lichaam goed kan gebruiken.
Is het goed voor de gezondheid?
Dat is de grote vraag welke we in dit artikel zouden beantwoorden. Het is inderdaad heel gezond. Het is een prima start van de dag en een heerlijk ontbijt. In brinta vind je een heleboel essentiรซle voedingsstoffen en je kunt deze papsoort combineren met andere gezonde ingrediรซnten. Er zijn geen denkbare nadelen gekoppeld aan brinta.
Conclusie
Het is een gezonde en uitstekende ontbijtgraan dankzij de talloze gezondheidsvoordelen. Het is 1 van de populairste ontbijtgranen op de markt. Een ieder kan genieten van de voordelen van Brinta. Zelfs sporters hebben er veel aan. Maak Brinta onderdeel van een gezond levensstijl door je dag ermee te beginnen. Het geeft je energie, houdt je verzadigd en helpt je afslanken. Tevens is het goed voor je spijsvertering en afweersysteem. Smul ze!
Groeten,