Hebben jullie ook zo genoten van het mooie weer? Heerlijk dat zonnetje weer te voelen. Na een hele winter binnen bij de verwarming is dit toch wel een verademing.
Met het veranderen van het weer, veranderen meestal ook onze eetgewoontes. Bij mooi weer vinden we rauwkost meestal lekkerder dan bij koud weer. De meeste mensen hebben zich dan ook te goed gedaan aan lekkere warme soepen en andere warme spijzen, tijdens deze wintermaanden. Rauwkost wordt vaak vergeten, terwijl het toch erg belangrijk is.
Waarom is het eten van rauwkost zo belangrijk?
Alles wat we warm maken, doodt goede en belangrijke enzymen, vitaminen en mineralen. Vitaminen en mineralen die we hard nodig hebben om onze weerstand op peil te houden, zodat we niet ziek worden. Het is en blijft daarom erg belangrijk om meer rauwe groenten aan onze maaltijden toe te voegen.
Bij verhitting kun je denken aan:
1. Gasfornuis, inductie en andere hittebronnen
2. Poffen
3. Stomen
4. Magnetron
5. Slow cooker of snelkookpan
6. De oven
7. Bakken en braden (van vlees)
8. Frituren
9. Grillen/roosteren
10. Wokken/roerbakken
Is het dan beter om alleen maar rauwe voeding te eten? Nee, dat denk ik niet.
Niet al het eten is geschikt om rauw te eten. Sommige dingen zijn zelfs giftig als je ze rauw eet. Denk bijvoorbeeld aan aubergines en peulvruchten. Bovendien is niet alles lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld koolraap of prei. Een ander niet over het hoofd te zien aspect is dat gekookte voeding de hoeveelheid oxalaten (in bv. spinazie) en goitrogenen (in bv. kolen) in groentes vermindert. Bij een te veel aan oxalaten en/of goitrogenen kun je grote gezondheidsklachten krijgen met je nieren of schildklier. Als je je voedsel verhit, dan dood je ook alle slechte bacteriรซn, die je bij rauw voedsel dus allemaal binnen krijgt.
Als het over voeding gaat, dan staan er verschillende theorieรซn lijnrecht tegen over elkaar. De ene theorie beschrijft dat rauw voedsel beter wordt verteerd, de vitaminen en mineralen intact blijven en dat de spijsvertering dan optimaal in conditie blijft. De andere theorie beschrijft dat als het eten wordt verhit, het lichaam het voedsel veel beter kan verteren. Ook denkt men dat vanaf het moment dat men voedsel ging verhitten, men sterkere lichamen en grotere hersenen kreeg.
In 2011 hebben onderzoekers aan Harvard University in de Verenigde staten ook ontdekt dat verhit voedsel beter is voor ons lichaam. Verhit voedsel geeft volgens de onderzoekers meer energie af aan het lichaam dan rauw voedsel. De onderzoekers denken dat als het eten wordt verhit, het lichaam het voedsel veel beter kan verteren.
Wat is nu waar? Zelf denk ik dat er bij allebei een kern van waarheid inzit en dat de “gulden middenweg” erg van belang is. Bij alleen rauwe groenten kun je een te eenzijdig voedingspatroon ontwikkelen, doordat je te veel goede voeding schrapt, dat niet rauw gegeten kan worden of dat je je te veel richt op 1 soort. Zoals ik hierboven al beschreef, is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid goitrogenen of oxaalzuur, die sommige groentes kunnen bevatten. Een te veel hiervan kan grote schade aanrichten. Bij alleen gekookte groenten, kun je weer belangrijke te korten op lopen, omdat er heel veel vitamines verloren gaan, denk maar eens aan vitamine C, dit gaat grotendeels verloren door verhitting.
Het belangrijkste wicht is evenwicht en daar geloof ik hierbij zeker in. Als je zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen wilt behalen dan kun je beter zorgen voor voldoende afwisseling, eet zowel rauw als gekookt. Groentes kun je het beste stomen op lage temperaturen. Kolen en oxaalzuurrijke groentes kun je het beste koken in water, zodat de goitrogen en oxaalzuur achterblijven in het water. Als je overweegt om helemaal โrawโ te gaan eten, dan is de kans groot dat je nog meer belangrijke vitaminen en mineralen te kort komt, zoals vitamine B12 en B2. Bovendien is het dan ook erg moeilijk om aan voldoende eiwitten te komen.
Ik heb voor jullie wat recepten die half rauw half gekookt zijn, zodat de overgang niet zo groot is. Op deze manier eet je toch veel rauw, zonder dat je je daar bewust van bent.
Ik zal hieronder wat ideetjes voor je op een rijtje zetten, receptjes die ondanks het rauwe gehalte toch bij de winterse kou passen. Maar natuurlijk zijn ze ook erg lekker tijdens de zomerse dagen.
- Deย groene smoothies, deze kent iedereen ondertussen wel. De meeste groene smoothies zijn erg gericht op veel fruit en een klein beetje groenten, dus probeer het eens om te draaien, een klein beetje fruit en wat meer rauwe groenten.
- Schaf een Spirelli of Jullienesnijder aan en maak reepjes rauwe komkommer of wortel en roer deze door je roerbakgerecht heen. Door er kleine reepjes van te maken, wordt de smaak veel fijner en zachter en kan het zich beter aan het gerecht aanpassen dan grote brokken komkommer of wortel.
- Gebruik bladgroentes om je bord of gerecht mee te versieren.
- Kiemen, strooi over je warme maaltijd een handjevol kiemen*.
- Een droogoven aanschaffen is erg leuk om ongemerkt de hoeveelheid rauwe groentes wat te verhogen (zie recept)**
- Maak een koud/warme salade.***
- Maak een stamppot met rauwe bladgroente.****
- Maak een saus van rauwe groentes en doe dit over je warme groente heen.****
Recept:ย Komijn crackers
Je hebt nodig (voor 8 grote crackers)
- 200 gram courgette
- 25 gram lijnzaad
- 20 gram chiazaad
- 10 gram komijnzaad
- gedroogde bieslook
- Keltisch zeezout (sol)
- kerriepoeder (heet)
Bereidingswijze
- Lijnzaad en chiazaad een nachtje van te voren in water met wat zuur doen (hiermee neutraliseer je de fytinezuren)
- Uitspoelen en uit laten lekken
- Alle ingrediรซnten samen in de blender vermalen tot een gladde massa
- Het beslag uitspreiden op een bakpapier en in de oven doen
- โBakkenโ op 40 graden
- Voordat ze hard beginnen te worden, kun je ze in porties snijden
- Verder laten drogen tot ze goed knapperig zijn
- Verpakken in een goed afsluitbare box en in de koelkast bewaren
Recept: Pompoenschotel met postelein
Je hebt nodig voor 1 persoon
- 300 gram oranje pompoen
- 100 postelein
- fetakaas (het beste is rauwmelkse geiten feta)*
- oregano
- zwarte peper
- Keltisch zeezout
- olijfolie
Bereidingswijze
- de pompoen in stukjes snijden (pitjes weggooien)
- de pompoen gaar koken
- de postelein fijnsnijden
- pompoen en postelein door elkaar doen
- de kruiden en de olijfolie erdoor heen doen
- de fetakaas erover heen brokkelen
- ter decoratie wat oregano bovenop de fetakaas strooien
* Het beste kun je rauwmelkse geiten of schapen feta (biologisch) kiezen, deze is ongepasteuriseerd en zo behoud je alle goed vitamines en mineralen die de kaas bevat. In de supermarkt is de meeste feta gepasteuriseerd en vaak ook gemaakt van koemelk. Rauwmelkse feta kun je kopen bij sommige kaasboeren en bij biologische winkels. Geitenzuivel is beter dan zuivel van de koe, de eiwitten van geitenmelk lijken meer op die van de mens en bevatten geen exorfines. Exorfines zijn eiwitachtige stoffen uit de voeding met een morfine-achtige werking. In dit artikel kun je alles lezen over exorfines.
Recept:ย Bieten met courgette salade
(zowel koud als lauw/warm te eten)
Je hebt nodig
- bieten
- courgette (rauw)
- zwarte peper
- balsamico azijn
Bereidingswijze
- de bieten gaar koken
- de bieten schillen en in kleine stukjes snijden
- van de courgette sliertjes maken (dit gaat goed met een Jullieneschiller of Spirelli) en in kleine stukjes snijden
- de bieten en courgette door elkaar roeren en er balsamicoazijn overheen doen
- door elkaar roeren en wat zwarte peper eraan toevoegen
Recept: Stamppot Bloemkool/Broccoli met rauwe Andijvie
Je hebt nodig ( 2 personen):
- 500 gr Bloemkool
- 500 gr Broccoli
- 200 gr Andijvie
- Nootmuskaat
- Kokosmelk, Olijfolie, Kokosboter of Grasboter (optioneel)
Bereidingswijze
- Bloemkool en Broccoli koken en door elkaar stampen
- Andijvie in kleine stukjes snijden en er doorheen roeren
- Wat olijfolie, kokosolie of kokos melk er aan toevoegen om het wat smeuiger te maken
- Beetje nootmuskaat eroverheen
Je kunt er een stukje vlees aan toevoegen naar keuze!
Recept: Avocado โ spaghetti saus
Voor 2 personen heb je nodig
- 1 avocado ( zo groot mogelijk)
- 2 gekookte eieren
- grote courgette(rauw)
- peper
- keltisch zeezout
- gedroogde. oregano of verse basilicum
Bereidingswijze
- Alles bij elkaar in de blender, met wat vocht en je hebt een heerlijke romige saus voor over de spaghetti van courgette en wortel.
- De spaghetti hoef je maar heel even warm te stomen.
Hopelijk hebben jullie weer wat inspiratie om aan de slag te gaan.
Eet en geniet!