Is slapen met een mobiele telefoon in de buurt ongezond?
De kans is groot dat je bij het lezen van de titel van dit bericht denkt: ‘Verhip! Mijn telefoon ligt altijd binnen grijpafstand’. Een telefoon is en blijft een apparaat dat straling uitzendt. Is het wel gezond om acht uur per nacht een stralingsbron naast je te hebben liggen?
Straling
Je telefoon functioneert op basis van straling. Afhankelijk van het type en de instellingen van je telefoon kan je toestel GSM, wifi, 3g/4g en bluetooth straling uitzenden en ontvangen als je slaapt. Omdat je telefoon een elektrisch apparaat is, ontstaat er daarnaast een elektromagnetisch veld.
Volgens onderzoekers van een Zweedse universiteit zorgt al deze straling ervoor dat je minder goed slaapt. Het kan langer duren voor je in slaap valt en je slaapt minder diep. Als gevolg hiervan heb je weer een grotere kans op nachtmerries. Doordat je minder diep slaapt, is de kans wel groter dat je een depressie ontwikkelt.
Uit het onderzoek is gebleken dat de straling van de wifi of 3g/4g meer negatieve effecten heeft dan de GSM-straling. De invloed van Bluetooth is nooit onderzocht. Een elektromagnetisch veld heeft ook invloed op je slaap als het van een ander apparaat (bijvoorbeeld een wekkerradio) komt.
Overigens hoef je je weinig zorgen te maken over verdere gevolgen van het gebruik van de mobiele telefoon. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er weinig bewijs dat het gebruik van mobiele telefoons tot kanker leidt. Omdat mobiele telefoons nog niet zo heel lang gebruikt worden zijn de gevolgen op de lange termijn echter nog niet goed bekend.
Brandgevaar
Veel mensen laden ’s nachts hun telefoon op. In sommige gevallen leggen ze de telefoon dan op bed, bijvoorbeeld om de slaapactiviteit te meten. Af en toe raken er mensen gewond doordat een telefoon ’s nachts vlam vat. Omdat je slaapt heb je pas laat door dat je in gevaar bent. In enkele gevallen zijn mensen te laat en overlijden ze.
Alertheid
Uit andere studies is gebleken dat mensen die hun telefoon op het nachtkastje liggen alerter zijn. Het lijkt alsof je hersenen nog een berichtje of een telefoontje verwachten. Mensen die met hun mobieltje slapen hebben daardoor meer cortisol in hun lichaam. Ook wordt er andere hersenactiviteit waargenomen bij deze mensen.
Blauw licht
Het is een algemeen bekend probleem dat mobiele telefoons het slaapritme verstoren. Dit heeft vooral te maken met het uitstralen van blauw licht. Dit heeft een grote invloed op je biologische klok. Mensen die hun telefoon naast het bed hebben liggen, kijken ’s nachts

sneller op hun telefoon. Dit kan ervoor zorgen dat je blauw licht binnen krijgt. Hierdoor is de kans groter dat je wakker blijft.
Het gevaar van het blauwe licht kun je voorkomen met een applicatie die dat licht gedurende de nacht blokkeert. Als je op je telefoon kijkt is de kans wel groot dat je hersenen geactiveerd worden. Als je iets leest waar je op wilt reageren of over gaat nadenken, val je minder snel weer in slaap.
Wegleggen
Er zijn dus meerdere goede redenen om je telefoon niet op je nachtkastje te leggen. Wil je zo min mogelijk invloed van je smartphone op je slaap? Stop dan een uur voor het slapen gaan met het gebruiken van je telefoon. Zet je telefoon uit. Kan dat niet omdat je bereikbaar moet zijn, zet dan in elk geval je bluetooth, wifi en de mobiele data uit. Leg je telefoon vervolgens minimaal een meter weg, of het liefst zelfs in een andere kamer. Wil je graag ’s nachts weten hoe laat het is? Dat kan ook met een digitale klok ergens aan de andere kant van de slaapkamer.
Groeten,