Wat moet je eten? Tarwe, spelt of glutenvrij
Moeilijk he?! Wat moet je nu eten, wel of geen brood? Gist of zuurdesem? Tarwe of spelt? Of toch beter glutenvrij?
Het wordt ons ook niet erg gemakkelijk gemaakt tegenwoordig. Misschien kan ik wat meer duidelijkheid geven hierin.
Trends
Doordat ik al bijna 20 jaar in het vak zit heb ik alle trends zien komen en gaan, vele voedingsadviezen zien langskomen. En overal zit wel een kern van waarheid in (hoewel ik ook echt onzin voorbij heb zien komen). Doordat ik mensen test via kinesiologie en al 11 gezondheidsboeken heb geschreven, heb ik door de jaren heen wel een duidelijk beeld gekregen over dit fenomeen.
Is Graan Noodzakelijk?
Met welke vraag zal ik beginnen? Laat mij eens beginnen met de vraag of we รผberhaupt graan nodig hebben. Zonder graan kunnen we zeker leven maar dan moet je wel goed opletten dat je ergens anders koolhydraten vandaan haalt. Als je graan 100% weg wilt laten zonder dat dit ten koste kom van je gezondheid, dan dien je wel heel veel van voeding te weten. We zien dan ook vaak de koolhydraat-arme diรซten waarbij mensen toch wel klachten kunnen krijgen van vermoeidheid of haaruitval. Ik ben er zelf geen voorstander van, want het lichaam heeft voldoende koolhydraten nodig voor de opbouw van ons lichaam, hormoonaanmaak en in graan zitten een boel vitaminen en mineralen.
Welk Graan moet je dan eten
Dat ligt dus helemaal aan je gesteldheid en je gezondheid. Ik test echt mensen in mijn praktijk die echt vrijwel alles kunnen eten van graan. Natuurlijk ga ik wel uit van het volkoren gebeuren en laten we witte bloem,waar totaal geen voedingswaarden meer in zitten, links liggen, want als je dat eet kan ik meteen zeggen dat je het liever helemaal kan laten.
Volkoren graan, waar dus alle vezels, vitaminen en mineralen in zitten, is voedzaam en helemaal niet verkeerd om te eten. Maar er is wel een verschil in het type graan.
Verschillende Soorten Granen
Er zijn verschillende type granen, met of zonder gluten en je hebt ook nog de pseudogranen die familie van de zaden zijn.
- Granen zonder gluten : Rijst, mais, teff en haver*. Deze worden over het algemeen erg goed verdragen, behalve bij mensen die echt enorme darmklachten hebben. Die moeten oppassen met de Pseudogranen.
- Pseudogranen : Quinoa en boekweit, deze gedragen zich in de darmen als een zaad. Zaden kunnen bij heftige darmklachten ook te zwaar vallen overigens.
- Granen met gluten: Tarwe, rogge spelt en gerst. Hiervan zijn de tarwe en rogge de heftige soorten en vaak kan het lichaam deze het minst verdragen.
- Haver is van nature glutenvrij, maar door teelt en verwerking zit er vaak toch gluten in. Voor mensen die geen coeliakie hebben maakt dat niet uit.
Coeliakie
Vaak wordt er gezegd dat alleen als je coeliakie hebt (auto-immuunziekte waarbij de darm zwaar aangetast worden bij het eten van gluten),je geen gluten mag eten maar dat is niet waar. Gluten is erg agressief voor de darmen en kan bij iedereen klachten veroorzaken. Vooral wanneer mensen met darmklachten het vermijden, knappen ze vaak enorm op. Opvallend is dat steeds meer mensen niet tegen gluten kunnen en zelf coeliakie of ontstekingen in de darmen krijgen. Men vermoedt dat medicijnen daar wel een veroorzaker in zijn. Maar liefst 30% van de mensen kan niet zo goed meer tegen gluten zonder dat ze coeliakie hebben.
De vraag is: is gluten nu de schuldige of is de conditie van onze darm zo slecht geworden door het industrieel voedsel en de grote hoeveelheden medicijnen en de grotere druk en stress die we ervaren? Persoonlijk denk ik dat beide boosdoeners zijn, maar dat de hoeveelheid gluten gewoon de druppel is en niet zo zeer de hoofdfactor. Mijn ervaring is ook als mensen gaan eten wat bij hun past en hun darmflora versterken, dat ze heel gauw gewoon gluten weer kunnen verdragen (met mate).
Wat is er mis met Tarwe
Hier wordt tegenwoordig veel over gesproken. Het is beter om tarwe te vermijden, maar waarom eigenlijk?
Vroeger was de tarwe zuiver, de boer zaaide, oogstte en liet een gedeelte achter om dit weer opnieuw te zaaien. Toen kwam Monsanto (grote multinational die het graan is gaan manipuleren)om de hoek kijken, waardoor de tarwe onvruchtbaar is geworden. Dus dat betekent dat de boeren niks meer opzij hoefden te leggen, want dat graan ontkiemde toch niet. Dat is natuurlijk heel leuk voor de Monsanto bedrijven want nu kopen de boeren elk jaar het graan bij hun. Dat is dan op zich al belachelijk, maar er is nog iets. De manipulatie van de tarwe is ook een probleem maar dan vooral voor onze gezondheid. De tarwe hebben ze namelijk gekruist met gras. Ons lichaam kan gras niet verteren. Dat maakt tarwe dus eigenlijk voor een groot deel oneetbaar voor mensen en wanneer we het toch eten kunnen er klachten ontstaan. Daarnaast wordt het graan vaak nog bestraald, industrieel bewerkt en gebleekt, waardoor het een dood product wordt.
Zou jij tarwe eten van een boer die alles nog zelf doet, dan zul je merken dat die tarwe wel beter verdragen kan worden en dat is de tarwe van vroeger. Toen hoorde je niemand erover klagen. Het voedingscentrum houdt zich nog erg vast aan dat principe van toen en adviseert brood te eten. Maar ga in deze moderne tijd er maar vanuit dat ze dan het ouderwetse brood bedoelen die je alleen nog maar in reformzaken kunt krijgen.
Dus wanneer je toch brood wilt eten uit de supermarkt of van de bakker, dan kun je beter spelt, rogge of gerst nemen. Hierin zitten ook gluten, maar het is nog vaak onbewerkt levend graan. Spelt is een hype dus we hopen maar dat Monsanto dit niet gaat opvallen, want dan begint alles weer van voor af aan.
Geen Gluten
Toch is er nog steeds een groep mensen die geen gluten kunnen verdragen zonder dat ze coeliakie hebben. Ze kunnen dus ook niet tegen spelt, rogge en gerst. Dat zijn vaak de mensen met prikkelbare darmen en/of die auto-immuunziekte hebben. Toch zie ik dat wanneer ze eten wat bij ze past na mijn voedingstest en we met probiotica beginnen (die test ik uit welke de darmen nodig hebben), dat na een paar maanden wel weer gluten verdragen kan worden. Dat kan met mate zijn, maar die zijn er toch.
Glutenvrije granen gaan vaak wel goed, zoals rijst wat voor de meeste mensen een prima graan is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste kunnen tegen volkoren rijst.
Bij maรฏs moet je ook uitkijken dat je niet de gemanipuleerde Monsanto maรฏs neemt maar de biologische soorten, dan gaat het prima.
Brood
Veel mensen vermijden brood, maar is dat nodig? Ja en nee! Ook dat ligt weer helemaal aan je klachten. Wanneer je gewoon gezond bent en je eet 1 x per dag brood, is er niks mis mee. Ik ben geen voorstander om continu brood te eten, want dat gaat ten koste van je groente. Je moet 2x per dag groente eten en niet 2 x per dag brood, wat velen wel doen. Graan eten is gewoon teveel in Nederland. Ochtend graan in brood of muesli, middag brood, tussendoor koek, avond pasta. Geen wonder dat het lichaam zegt STOP. Verzin eens wat anders dan altijd maar graan te eten, wisselen met het graan is al 1 oplossing, maar gewoon weglaten en meer groente, fruit, noten eten is een betere optie.
Wanneer je verder geen klachten hebt, kun je zelf kiezen of je biologische zuivere tarwe brood eet, of toch liever spelt, rogge of glutenvrij brood kiest. Let op dat het volkoren is.
Zuurdesem of Gist
Verder is zuurdesem beter dan gist, omdat zuurdesem de darmflora stimuleert en gist kan juist een negatief effect hebben op de darmflora, waardoor je er winderig van kan worden. Daarnaast is de echte zuurdesem mega gezond. let op, er is veel nep zuurdesem brood op de markt, waarbij er een zuurdesem smaakje wordt toegevoegd en dus geen positief effect heeft. Zuurdesem is gezond, omdat het proces een paar dagen kost en hierdoor fytinezuur uit het brood verdwijnt. Fytinezuur remt de opname van belangrijke mineralen en dat gebeurt dus bij gist brood. Hiermee zet je je mineralen opname onder druk. Dus zuurdesembrood is absoluut de beste keuze wanneer je brood eet.
Helemaal geen Brood Eten?
Eet je geen brood is dat prima, je kan graan ook op andere manieren eten dan in brood. Let wel op dat je geen jodiumtekort krijgt. Jodiumtekort komt in Nederland veel voor en kan schildklierklachten veroorzaken. Daarom moest men jodium in broden doen. Doordat mensen brood weglaten en gezonder zout zijn gaan eten zoals Keltisch zeezout of himalayazout, is de kans groot dat het jodium gehalte te laag wordt. Neem dan bijvoorbeeld een extra zoutwater alg zoals Kelp of Phytoplankton. (zie /planktonholland.nl en krijg 10% kroting met code degezondeeter).
Ikย hoop dat je nu wat beter begrijpt hoe alles in elkaar zit. Heb je vragen of wil je ook eens getest worden op je voeding, dan zie ik je mailtje wel komen.