Goede Vleesvervangers
Vlees speelt dagelijks een grote rol bij ons eten. Vlees is gezond omdat het rijk is aan vitamines en mineralen. Als er wordt gesproken over vlees dan denkt met gelijk aan dierlijk voedsel. Dat is natuurlijk ok zo! Vlees is niks anders dan het spierweefsel van dieren. Ja, ‘t klinkt wel eng he? Vlees kun je op verschillende manieren bereiden. In een masala saus, tomaten saus, zoetzure saus, droog gebakken, gestoofd, gestoomd, gegrild, noem maar op. Maar soms, vanwege een gekozen leefwijze, gezondheidstoestand of gewoon voor de verandering is het ook goed als er geen vlees wordt gegeten, maar dan iets anders in de plaats van vlees. Dan denken wij meteen aan een vleesvervanger.
Wat is een vleesvervanger?
Een vleesvervanger is een voedingsmiddel dat wordt gebruikt als vlees. Deze vleesvervangers worden gemaakt van eiwitten uit planten (sojabonen, noten, peulvruchten), schimmels (paddestoelen), zuivel of ei. Vleesvervangers zijn oorspronkelijk gemaakt voor vegetarische mensen, maar het is ook leuk voor andere personen om deze vleesvervangers te nuttigen. Ook voor zorgvragers met aandoeningen zoals bijvoorbeeld reuma kunnen dan ook liever vleesvervangers gebruiken dan alleen maar vis.
Voordelen van vleesvervangers
Het is natuurlijk goed om te weten voor welke goede processen de vleesvervangers zorgen in ons lichaam. Behalve dat vleesvervangers dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als normaal vlees bevatten, hebben vleesvervangers ook minder verzadigde vetzuren in zich. Dit zorgt ervoor dat de extra kilootjes niet zo snel bij komen kijken en natuurlijk is er minder snel sprake van een verhoogde cholesterolgehalte. Vleesvervangers bevatten ook voedingsvezels, terwijl normaal vlees deze niet bezit. Voedingsvezels hebben een goede invloed op onze darmflora en ze zorgen ook ervoor dat wij ons eerder verzadigd voelen, waardoor wij automatisch minder eten.
Nadelen van vleesvervangers
Naast dat vleesvervangers evenveel voedingsstoffen bevatten, is het ook zo dat bepaalde van ze veel vetten bevatten. Dat zijn dan de vleesvervangers die een laagje paneermeel hebben. Overigens zit er ook veel zout in vleesvervangers, dus kunnen ze wel gevaarlijk zijn voor personen met een hoge bloeddruk. Wanneer er wordt gesproken over vleesvervangers dan denken wij gauw in de plantaardige richting. Dat is niet altijd het geval. In sommige vleesvervangers kunnen bijvoorbeeld ook melk en kaas zitten.
Wat zijn goede vleesvervangers?
Het is natuurlijk fijn om te weten welke vleesvervangers goed zijn voor gebruik. De bekende zijn:
- Peulvruchten
- Soja
- Noten
- Wieren / Algen
- Zwammen
- Schimmels
- Eieren
- Zaden
- Pitten
- Insecten
- Tahoe
- Tempeh
Met al deze vleesvervangers kan er heel wat gedaan worden voor een heerlijke maal. Een dagje toveren in de keuken zal veel doen voor de creativiteit. Het is leuk als een gerecht anders is dan wat er dagelijks wordt gegeten. De vleesvervangers zullen dan goed aan bod komen.
Als er zo naar de voordelen en de nadelen van vleesvervangers wordt gekeken, kun je gelijk zien als vleesvervangers wel wat voor je zijn. Het laat ons dan denken aan hoe gezond vleesvervangers nu eigenlijk zijn. Over het algemeen wordt er veel vlees gegeten dus zal een dag zonder vlees natuurlijk geen kwaad doen. Een vleesvervanger is in dat geval een goede optie.
Vleesvervangers zijn niet ongezond, maar enkele vleesvervangers bevatten niet alle voedingsstoffen die er uit normaal vlees gehaald zouden kunnen worden. Zoek daarom eerst de juiste balans. Het is daarom raadzaam dat je het eerst met een arts of diëtist bespreekt. Zo zorg je ook ervoor dat je de juiste en nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan een heerlijke kipfilet, biefstukje of een groot stuk varkensvlees wel eens vervangen worden.
Voor de personen die groen leven zijn vleesvervangers ook goed, omdat je zo minder van de natuur eist. Dus vleesvervangers zijn niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur.